Păreri iPhone SE: specificații, prețuri, versiuni, culori

19.05.2020
Păreri iPhone SE: specificații, prețuri, versiuni, culori

Primul telefon Apple de 400 dolari (preț de lansare) iPhone SE demonstrează că strategia de promovare folosită până acum de Apple, ca brand exclusiv premium, este fundamental incompatibilă cu lumea reală din afara magazinelor Apple Store. Chiar dacă reprezintă un compromis forțat de împrejurări, iPhone SE reușește totuși să ofere cam toate atuurile așteptate de la un telefon Apple, fără a ne obliga să golim cardul de credit pentru asta.

Deși cei din conducerea Apple nu și-au dorit-o, schimbarea era ușor predictibilă dacă aruncam o privire la alte segmente de piață, cum ar fi cel al televizoarelor și computerelor personale. Într-o vreme, obținute doar cu sacrificii majore, televizoarele cu diagonală mare și PC-urile suficient de puternice pentru a acoperi toate nevoile noastre pot fi găsite acum la prețuri pentru toate buzunarele, piața obligând producătorii să se alinieze nevoilor consumatorilor și nu vice-versa.

Însă pentru o vreme, în piața smartphone am întâlnit exact opusul, producătorii aflați în poziție dominantă profitând de faima creată pentru „stoarce” cât mai mulți bani din portofelele consumatorilor, lansând în fiecare an un nou vârf de gamă mai costisitor decât precedentul. Spre exemplu, noile iPhone-uri din anul 2019 au atins valoarea de 1449 dolari, comparat cu 599 dolari în 2007. Simultan, la gama de prețuri cuprinse între 200 și 400 dolari telefoanele mobile continuă să aibă deficiențe majore în privința puterii de procesare și performanțele foto. Nu trebuie să fi prea mare expert în domeniu pentru a sesiza un gol rămas de umplut în piața smartphone, pe care iată, iPhone SE vine să îl acopere.

Prezentat ca un telefon de buget fără compromisuri, iPhone SE preia cele mai bune piese de la modelele iPhone din oferta anului trecut – inclusiv procesorul și camera foto  – și le pune în carcasa unui iPhone mai vechi și puțin demodat, cu ecran mai mic și tastă Home la partea de jos. În același timp, la partea de software Apple preia și unele funcții utile care anterior erau disponibile exclusiv pentru telefoanele de top, precum rezistența la apă, încărcarea wireless și efecte de imagine avansate în aplicația de captură.

iPhone SE: specificații

Putem spune că iPhone SE este o combinație a trei generații de iPhone-uri din ultimii ani. Cu o carcasă de iPhone 8, procesor de iPhone 11 și cameră și memorie RAM de iPhone XR, acesta pare să fie un remix realizat special pentru a atrage publicul sensibil la preț. În niciun caz iPhone SE nu este un telefon „ieftin”, însă în gama sa de preț țintește mai sus decât ne-am fi așteptat.

  • Ecran – 4,7 inch 1134×750 pixeli
  • Chipset – Apple A13
  • Memorie RAM – 3GB
  • Stocare – 64GB, 128GB, 256GB
  • Camere foto – 12MP +7MP
  • Filmare – 4K
  • Sistem de operare – iOS 13
  • Dimensiuni – 138 x 67 x 7.3 mm
  • Greutate – 148 grame
  • Alte dotări: încărcare wireless, protecție la apă și praf, dual-SIM, etc.

Cei 3 GB memorie RAM sunt de ajuns pentru un telefon mic de la Apple și cu doar 1 GB mai puțin decât ceea ce oferă modelele de top din gama iPhone 11. De altfel, camera de pe iPhone XR este probabil semnificativ mai performantă decât unele soluții de pe modele mid-range cu Android, din gama de preț 400-500 de euro.

iPhone SE: prețuri și versiuni

În funcție de bugetul disponibil, cumpărătorii modelului iPhone SE 2020 vor avea de ales între variant cu 64GB memorie internă la preț de 399 dolari, 128GB pentru 449 dolari și 256GV pentru 549 dolari.

Culorile disponibile

iPhone SE este livrat în trei opțiuni de culoare și într-o singură dimensiune. Nu există încă un iPhone SE Plus, cu ecran de 5,5”, ci doar un model „mic” cu ecran de 4,7”. Telefonul este disponibil pe negru, alb sau roșu (în ediție Product(RED)), iar construcția este din aluminiu și sticlă, nu din oțel, ca în cazul modelelor iPhone 11 Pro, Xs sau X. Chiar dacă au trecut aproape 3 ani de la lansarea lui iPhone 8, iPhone SE va fi livrat cu aceleași accesorii în pachet, ba chiar un accesoriu în minus. Telefonul vine însoțit de un cablu Lightning de 1,5m cu mufă USB-A și cu un adaptor de priză de 5W, cel standard pe care Apple îl livrează încă de la primul iPhone. Căștile EarPods cu mufă Lightning sunt nelipsite, însă adaptorul de la Lighting la jack de 3,5mm nu mai este oferit standard, putând fi cumpărat doar separat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult