Lenovo a cumpărat Motorola Mobility de la Google contra sumei de 2,91 miliarde de dolari

Lenovo a cumpărat Motorola Mobility de la Google contra sumei de 2,91 miliarde de dolari

În august 2011, Google a luat o decizie neaşteptată şi a anunţat că va achiziţiona faimosul dar problematicul producător de telefoane Motorola Mobility. Definitivat în mai 2012, mariajul nu a durat însă prea mult deoarece Lenovo a anunţat azi-noapte că a preluat Motorola Mobility de la Google contra sumei de 2,91 miliarde de dolari.

Una dintre primele decizii luate de Larry Page după ce a preluat conducerea Google de la Eric Schmidt, achiziţia Motorola a fost un pas neaşteptat la acea vreme. Tranzacţia a fost una foarte scumpă, valoarea ei ridicându-se la circa 12,5 miliarde de dolari, iar mutarea Google nu doar că se depărta de poziţia de ofertant de platforme software şi servicii, dar risca să compromită şi poziţiile partenerilor tradiţionali de a căror fidelitate compania avea nevoie ca de aer.

Conform declaraţiilor oficiale ale companiei, această achiziţie a completat portofoliul Google cu nu mai puţin de 10.000 de brevete, pe care compania intenţiona să le folosească pentru protejarea platformei software proprii şi a partenerilor săi hardware. Un alt motiv suspectat, dar niciodată confirmat, a fost dorinţa de a relansa un partener apropiat, ale cărui telefoane din familia Droid/Milestone au marcat practic ascensiunea Android din 2009 şi 2010, pentru a contracara poziţia dominantă Samsung care începea să se contureze încă de atunci.

Planurile Google nu au decurs însă chiar lin. Portofoliul de brevete Motorola Mobility s-a dovedit mai puţin valoros şi util decât se credea iniţial, iar relansarea companiei cu telefoanele Moto X şi Moto G, foarte apreciate de presă şi public, nu s-a concretizat şi într-o performanţă financiară deosebite. În trimestrul trei din 2013, cea mai recentă perioadă pentru care au fost anunţate rezultate financiare, Motorola Mobility a reuşit să vândă doar 500.000 de terminale Moto X şi a înregistrat o pierdere de circa 248 de milioane de dolari. Acest lucru nu este deloc neaşteptat: scăderea preţurilor medii de vânzare ale smartphone-urilor a micşorat drastic marja brută a profiturilor iar companiile reuşesc tot mai greu să obţină profit, în cazul fericit în care îl obţin şi pe acesta

După mai puţin de doi ani sub tutela Google, Motorola Mobility va avea un nou proprietar. Google a anunţat azi-noapte că faimoasa companie va ajunge în proprietatea Lenovo, preţul tranzacţiei urmând să fie de 2,91 miliarde de dolari. Google înregistrează astfel o pierdere scriptică de circa 7 miliarde de dolari, pierderile fiind ceva mai reduse decât simpla diferenţă dintre sumele celor două tranzacţii deoarece Google a câştigat între timp 2,3 miliarde de dolari din vânzarea subdiviziei de set-top box-uri. Din această pierdere trebuie scăzută însă şi valoarea portofoliului de brevete rămas în proprietatea Google, care este estimată la circa 5,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că pierderea reală este mai mult mai mică decât ar părea la o primă vedere.

În urma acestei tranzacţii, Lenovo, care deţine un business puternic în industria PC-urilor şi o divizie proprie de smartphone-uri aflată în creştere rapidă, îşi va consolida semnificativ poziţia pe piaţa telefoanelor inteligente. Mai mult, Lenovo va dobândi o prezenţă puternică pe pieţele din America de Nord şi America Latină, precum şi o deschidere în Europa Occidentală, pentru a-şi completa dinamica divizie de smartphone-uri aflată în creştere susţinută pe pieţele emergente din întreaga lume. Conform rezultatelor IDC din ultimul trimestru al anului trecut, Lenovo este ocupantul locului patru în topul producătorilor de smartphone-uri cu o cotă de piaţă de circa 4,9 procente în timp ce Motorola are o cotă de piaţă de 1,3 procente Fuziunea dintre cele două divizii de telefonie mobilă va propulsa astfel compania Lenovo pe locul trei, înaintea celor de la Huawei.

Preţul achiziţiei este de aproximativ 2.91 miliarde dolari (supus unor anumite ajustări), sumă care include 1.41 miliarde dolari plătiţi la încheierea tranzacţiei, din care 660 milioane dolari în numerar şi 750 milioane dolari în acţiuni Lenovo. Restul de 1.5 miliarde vor fi achitaţi în baza unui angajament de plată pe o perioadă de trei ani.

Lenovo, care a preluat acum nouă ani divizia de PC-uri a IBM şi acum câteva zile şi divizia de servere x86 a aceleiaşi companii, preia acum o companie cu renume global, Motorola Mobility, marca MOTOROLA şi portofoliul Motorola Mobility de smartphone-uri precum Moto X, Moto G şi seria Droid. Pe lângă produsele curente, Lenovo va prelua şi produsele Motorola Mobility aflate în faza de proiectare, cu excepţia proiectului telefonului modular Ara, care va rămâne la Google.

Google va păstra proprietatea asupra unei vaste majorităţi a portofoliului de patente Motorola Mobility, inclusiv solicitările curente de brevetare şi descrierile de invenţii: circa 8000. În cadrul relaţiei continue cu Google, Lenovo va primi o licenţă pentru acest bogat portofoliu de patente şi alte elemente de proprietate intelectuala. Lenovo va prelua peste 2,000 de patente precum şi marca comercială Motorola Mobility.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News