Magazinul de aplicaţii pentru Windows Phone 8.1 a fost închis. Suportul Windows 10 Mobile a fost extins

17.12.2019
Magazinul de aplicaţii pentru Windows Phone 8.1 a fost închis. Suportul Windows 10 Mobile a fost extins

Microsoft a închis oficial magazinul de aplicaţii de pe platforma Windows Phone. În consecinţă, cei care încă folosesc astfel de dispozitive nu vor mai putea instala noi aplicaţii în afară de cele pe care le au deja instalate, în timp ce funcţionalitatea lor va fi limitată. Nu este clar dacă acestea vor mai putea trimte notificări, întrucât serviciile de acest gen sunt de obicei controlate de sistemul de operare pe serverele companiei. Avem în schimb o veste bună pentru cei care au Windows 10 Mobile: compania extinde suportul cu încă o lună pentru aceste dispozitive.

Săptămâna trecută, Microsoft trebuia să oprească suportul software pentru Windows 10 Mobile definitiv. Compania spune acum că va oferi în continuare actualizări în cazul în care acestea sunt necesare până pe 14 ianuarie 2020, aceeaşi zi în care suportul software pentru sistemul de operare Windows 7 este aşteptat să fie oprit. Acest lucru nu înseamnă că utilizatorii de Windows 10 Mobile vor mai primi actualizări în perioada aceasta, însă în cazul în care este descoperită o problemă critică de securitate, aceasta va fi rezolvată.

Pentru Windows Phone 8.1 însă, acesta este sfârşitul oficial al „vieţii”. Telefoanele care au rămas pe acest sistem de operare sunt acum foarte vechi, probabil incompatibile cu majoritatea serviciilor online din prezent, din lipsa de aplicaţii moderne. Singurele funcţii încă relevante ar fi comunicarea prin apeluri de voce şi SMS şi browsing-ul. Multe dintre aplicaţiile pe care mulţi utilizatori le folosesc în prezent, fie nu au mai primit actualizări, fie nu existau pe vremea când Windows Phone era pe piaţă.

Între timp, magazinul pentru Windows 10 Mobile încă nu are o dată oficială de „expirare”. Utilizatorii de pe această platformă vor putea în continuare să folosească aplicaţiile de pe magazinul Microsoft. Având însă în vedere că Windows Phone 8.1 şi-a încheiat perioada de suport anul trecut şi că acum deja magazinul este închis, zilele de operare a echivalentului pentru Windows 10 Mobile sunt probabil numărate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult