Modelele iPhone 13 Pro ar putea beneficia de ecrane OLED la 120 Hz de la Samsung

07.01.2021
Modelele iPhone 13 Pro ar putea beneficia de ecrane OLED la 120 Hz de la Samsung

Probabil cea mai mare dezamăgire a fanilor Apple din 2020 a fost lipsa unor ecrane cu refresh rate mare pe noile modele iPhone 12. În timp ce producătorii de dispozitive cu Android oferă 90, 120 sau chiar 144 Hz pe ecranele modelelor lor de top sau chiar de medie, în anumite cazuri, Apple a rămas la ecrane la 60 Hz. Da, acestea sunt unele dintre cele mai performante, cu o luminozitate impresionantă și culori naturale, însă totodată, acestea par în comparație mai puțin fluide decât concurența din piață. 2021 ar putea fi însă anul în care Apple intră în rândul celorlalți producători de telefoane.

Tot anul 2020 a fost plin de zvonuri despre generația iPhone 12, multe sugerând că măcar modelele Pro vor beneficia de așa-numitul Pro Motion, numele pe care Apple îl folosește pentru a descrie ecranul la 120 Hz de pe modelele iPad Pro. Din păcate însă, Pro Motion a rămas în continuare o funcție doar pentru tabletele de top ale companiei, iar toate modelele iPhone 12 au beneficiat de ecrane la 60 Hz.

Tehnologia LTPO pentru ecrane OLED ar permite scăderea refresh rate-ului de la 120 la 10 Hz

În 2021 însă, Apple ar putea beneficia de două modele cu ecrane rapide, produse chiar de către Samsung. Chiar dacă de anul acesta, Apple ar putea introduce pe lista de furnizori de ecrane și BOE, producătorul chinez care oferă alternative OLED la cele de la LG și Samsung, acelea vor ajunge, cel mai probabil, doar pe variantele iPhone 13 standard.

iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, variantele superioare, vor beneficia în schimb de ecrane de la Samsung de tip LTPO, adică cele mai performante din portofoliul producătorului sud coreean. Avantajul ecranelor LTPO este posibilitatea de a scădea frecvența în timp real, în funcție de conținutul care este afișat. Apple face deja asta cu ecranele LCD de pe iPad și cu ecranele OLED de pe Apple Watch Series 5 și 6, dar ar fi o premieră pentru gama iPhone.

De altfel nici Samsung nu folosește ecrane LTPO de multă vreme. Primul său telefon care a integrat această tehnologie a fost Galaxy Note20 Ultra, smartphone-ul high-end pe care l-a lansat în toamna anului trecut.

Conform The Elec, Samsung va fi singurul furnizor de ecrane LTPO pentru Apple în 2021, însă în 2022, LG ar putea oferi ca alternativă propria soluție comparabilă. Totuși, în 2022, această capabilitate ar putea să nu mai fie dedicată doar variantelor de top, ci ar putea fi prezentă pe toate dispozitivele noi ale companiei.

sursa: The Elec, via Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult