Nokia şi Samsung ne pregătesc telefoane cu ecran 3D

18.05.2012
Nokia şi Samsung ne pregătesc telefoane cu ecran 3D

HTC şi LG au dat tonul, lansând primele modele smartphone cu ecran 3D, iar acum Nokia şi Samsung se pregătesc să se alăture noului trend, patentând tehnologiile pregătite pentru următoarea generaţie smartphone 3D.

Nokia va avea în curând propria linie smartphone 3D

Chiar dacă până acum, ecranele 3D auto-stereoscopice instalate pe telefoane ca LG Optimus 3D şi HTC Evo 3D au fost privite mai degrabă ca artificii de marketing, menite să impulsioneze vânzările profitând de dorinţa utilizatorilor de a încerca ceva nou, lipsa de credibilitate care afectează în prezent nişa gadget-urilor 3D nu pare să descurajeze alţi producători în a se alătura cu propriile modele smartphone 3D.

În aplicaţia pentru patent înaintată de Nokia, compania descrie un ecran de tip „Dual-mode two-dimensional / three-dimensional display” . Ecranul capabil să funcţioneze şi în mod 2D, poate fi comutat în modul 3D pentru a afişa două imagini diferite în acelaşi timp, fiecare destinată doar unuia dintre ochi. Patentul înaintat de Samsung descrie un ecran 3D cu proprietăţi similare.

Nokia şi Samsung pregătesc telefoane cu ecran 3D

Din descrierile furnizate de companii, deducem că noile ecrane 3D au acelaşi principiu de funcţionare ca şi cele folosite de HTC şi LG, utilizând rânduri alternante de pixeli pentru compunerea celor două imagini constituente, separate apoi cu ajutorul unui filtru polarizant, acordat pentru a permite observarea numai acelor rânduri de pixeli care compun imaginea destinată unui ochi, sau altul.

Chiar dacă nu putem spune cu certitudine exact când vom putea admira noile produse de la Samsung şi Nokia, ne putem aştepta ca ecranele 3D conţinute de acestea, deşi bazate pe tehnologii mai bine finisate, să nu revoluţioneze într-un mod categoric piaţa telefoanelor şi tablete 3D. Printre puţinele lucruri care pot fi spuse cu destulă certitudine în acest moment, este faptul că telefoanele Nokia vor fi bazate pe sistemul de operare Windows Phone, în timp ce Samsung nu se va abate de la platforma Andoid.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult