O țară europeană le-a recomandat cetățenilor „să scape” cât mai repede posibil de telefoanele chineze

22.09.2021
O țară europeană le-a recomandat cetățenilor „să scape” cât mai repede posibil de telefoanele chineze
Foto: Profimedia Images

Un stat membru al Uniunii Europene le-a recomandat cetățenilor „să scape” de telefoanele chineze, după ce o anchetă guvernamentală a descoprit că acestea pot fi folosite pentru aplicarea cenzurii.

Potrivit autorităților din Lituania, smartphone-urile produse de mărci populare din China, precum Xiaomi, au posibilitatea să detecteze și să cenzureze termeni precum „Tibetul liber”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea pentru democrație”. În total sunt 449 de termeni și expresii, potrivit sursei citate.

Agenția de stat responsabilă cu amenințările informatice susține că telefoanele au această caracteristică oprită în UE, dar ea poate fi pornită oricând de la disranță.

Telefoanele chineze, sub lupă

Unul dintre smartphone-urile pe care a fost găsit software-ul este Xiaomi Mi 10T 5G. Modelul ar trimite și date criptate către un server din Singapore, un stat care are relații bune cu China. Un alt telefon în care agenția susține că a descoprit vulnerabilități este Huawei P40 lite 5G.

„Recomandarea noastră este să nu cumpărați noi telefoane chineze și să scăpați de cele achiziționate deja cât de repede posibil”, a declarat Margiris Abukevicius, adjunctul ministrului Apărării din Lituania.

„Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR)”, a transmis Xiaomi.

Relațiile dintre Lituania și China au devenit tensionate după ce Vilniusul a permis ca misiunea diplomatică a Taiwanului din țară să se numească Biroul Reprezentativ Taiwanez. China susține că insula este teritoriul său.

Sursa: CNN

CITEȘTE ȘI:

Xiaomi blochează utilizarea telefoanelor sale în anumite țări

Două agenții de stat din SUA doresc să includă Honor pe Entity List

Declinul rapid al Huawei. Președinte: Ținta noastră e supraviețuirea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult