Declinul rapid al Huawei. Președinte: Ținta noastră e supraviețuirea

20.09.2021
Declinul rapid al Huawei. Președinte: Ținta noastră e supraviețuirea
Foto: Profimedia Images

În urmă cu doar doi ani, gigantul chinez Huawei părea de neoprit. Era pe locul doi pe piața mondială a smartphone-urilor și cel mai mare furnizor global de infrastructură pentru telecomunicații. Acum, compania se află într-o situație dificilă din cauza restricțiilor impuse de guvernul SUA. „Ținta noastră este să supraviețuim”, a declarat recent președintele consiliului director al Huawei, Eric Xu.

Compania, suspectată în Vest de relații mult prea apropiate cu Partidul Comunist din China, a fost prinsă la mijloc în războiul economic dintre Washington și Beijing. Nici în viitor situația nu se va îmbunătăți, potrivit unei analize a Bloomberg. Anul viitor compania va epuiza rezerva de semiconductori de producție vestică. Aceste componente sunt vitale în electronicele de astăzi.

Unii analiști consideră că declinul Huawei a fost cauzat chiar de China, care are o atitudine beligerantă. Beijingul și-a făcut prea mulți dușmani pe scena mondială. Mai mult, modul în care China a încercat să exploateze pandemia Covid-19 a făcut multe state să își reconsidere relațiile cu marea putere din Asia.

Cum a ajuns Huawei o companie uriașă

Huawei a devenit un gigant mondial datorită unei combinații de factori. Compania a primit, de-a lungul timpului, subvenții în valoare de aproximativ 75 de miliarde de dolari de la statul chinez, care i-au permis să dezvolte produse competitive la prețuri mai mici decât rivalele sale.

Mai mult, Huawei a avut acces nerestricționat la piața uriașă din China. Totodată, a avut parte de o primire caldă în toate statele cu care China avea relații strânse.

Eric Xu (Foto: Profimedia Images)

Astfel, în 2020 Huawei a ajuns să controleze 31% din piața globală de infrastructură pentru telecomunicații și avea mai multe contracte pentru rețele 5G (91) decât orice altă companie. Aproximativ jumătate dintre acestea erau în Europa, inclusiv în țări care sunt aliate apropiate ale Statelor Unite, precum Marea Britanie.

A urmat lovitura aplicată de guvernul SUA

Pe măsură ce relațiile dintre Washington și Beijing au devenit mai tensionate, americanii s-au temut că asiaticii vor folosi compania Huawei ca pe o unealtă de spionaj. Gigantul chinez a fost inclus pe o „listă neagră” americană, numită Entity List. Ca urmare a acestei măsuri, companiile americane nu mai pot face afaceri cu Huawei fără să primească permisiunea de la guvernul de la Washington. Iar această permisiune vine foarte greu sau deloc.

Citește și: SUA a trecut Xiaomi pe lista neagră de companii acuzate de legături cu armata chineză

Astfel, compania chineză a pierdut accesul la tehnologii importante, precum sistemul de operare Android (varianta dezvoltată de Google), software și echipamente pentru producția de procesoare sau cipuri esențiale produse în America. Compania nu este capabilă, așa cum nu este nici industria din China, să producă semiconductori la fel de performanți ca cei produși în Vest. „Faptul că tehnologia de bază este controlată de alții este cel mai mare pericol ascuns pentru noi”, a recunoscut președintele chinez Xi Jinping.

Din cauza presiunilor americane, țările au început să renunțe pe bandă rulantă la contractele 5G semnate cu Huawei. În 2021, opt din cele mai mari 10 economii din lume au exclus sau restricționat Huawei din rețelele lor 5G. Același lucru s-a întâmplat în aproape toate statele din Uniunea Europeană.

Declinul va continua, cel mai probabil, și pe alte piețe. Când compania va epuiza rezervele de semiconductori avansați va trebui să se bazeze pe cei produși în China, care sunt mai puțin performanți și mari consumatori de energie. Asta înseamnă că rețelele în care aceste echipamente vor ajunge vor avea costuri de operare mai ridicate. În aceste condiții, produsele Huawei nu vor mai putea concura cu cele oferite de rivalele din Vest, precum Nokia sau Ericsson.

Situația s-a reflectat în finanțele companiei. De la mijlocul anului 2020 și până la mijlocul acestui an vânzările de echipamente de rețea ale Huawei au scăzut cu 14,2%, iar veniturile au consemnat un declin de 29%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult