Oppo prezintă un telefon fără port USB înaintea Apple. Vine cu cameră sub display şi cartelă eSIM

16.12.2019
Oppo prezintă un telefon fără port USB înaintea Apple. Vine cu cameră sub display şi cartelă eSIM

Chiar dacă toată discuţia despre un telefon fără USB este acum concentrată în jurul Apple, care ar putea renunţa din 2021 la ultimul port fizic pe care îl mai are, deja companiile chineze prezintă telefoane de acest gen funcţionale în stadiu de prototip. După eşecul proiectului de crowdfunding al celor de la Meizu de la începutul anului, a venit rândul şi celor de la Oppo pentru a prezenta un telefon „fără găuri”. Acesta nu are jack pentru căşti, port USB sau găuri pentru difuzoare. De asemenea, nu are butoane de volum.

Oppo a prezentat acest concept de smartphone în special pentru a demonstra ce este posibil în acest moment, însă nu pentru a fi pus la vânzare. Acest prototip va rămâne în laboratoarele companiei până când va fi nevoie de un astfel de dispozitiv pe piaţă, cel mai probabil. Totuşi, compania spune că va folosi anumite tehnologii dezvoltate pentru a crea acest prototip în smartphone-urile pe care le pregăteşte în următoarea perioadă.

Prototipul Oppo vine echipat cu un ecran fără decupaj, dar cu o cameră frontală ascunsă în spatele display-ului. Această componentă va fi foarte importantă în viitor, întrucât ne apropiem de momentul în care calitatea fotografiilor ar putea rivaliza rezultatele obţinute cu o cameră frontală obişnuită. De asemenea, panourile OLED ar putea fi construite special pentru aceste scopuri, putând dezactiva şi activa pixelii din acea zonă mai eficient şi fără a putea fi observată o diferenţă faţă de un panou obişnuit.

Telefonul fără port USB se încarcă wireless, folosind tehnologia proprietară VOOC Charge. În timp ce majoritatea încărcătoarelor wireless din prezent sunt limitate la 15 sau 18W, iar în cazuri extreme putem găsi încărcătoare de 25W, cel de la Oppo oferă încărcare la 30W, mai rapidă decât primesc alte dispozitive prin fir.

Întrucât scopul era de a nu avea niciun decupaj în carcasă, sunetul este redat prin intermediul display-ului, iar cartela SIM este înlocuită cu un cip eSIM, integrat pe placa de bază. Această componentă nu este tocmai nouă, dispozitive de la Apple şi Samsung folosind astfel de cartele virtuale de câţiva ani deja.

Singurul buton de pe suprafaţa prototipului Oppo este un buton de power, butoanele de volum fiind înlocuite cu o suprafaţă tactilă, pe care poţi glisa degetul în sus şi în jos pentru a modifica volumul de redare. Această soluţie pare să fie mai eficientă decât cea folosită de Huawei pe noul Mate 30 Pro.

Telefonul Meizu care promitea capabilităţi similare la începutul anului urma să coste aproximativ 1.300 de dolari, dar nu au existat destui fani interesaţi pentru a strânge nici măcar 100.000 de dolari pentru finanţarea dezvoltării acelui model. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care Oppo încă nu se dedică unui astfel de telefon. Având însă în vedere că planul Apple este de a lansa un dispozitiv de acest gen peste 2 ani, probabil că începând de atunci vom vedea din ce în ce mai multe dispozitive „fără port-uri”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult