Oppo Reno6 Pro review: sfârșitul mid-range-urilor superioare?

11.10.2021
Oppo Reno6 Pro review: sfârșitul mid-range-urilor superioare?

Oppo se bucură de un succes mondial în vânzări de smartphone-uri în ultimii doi ani, dar alegerea unui model al companiei este destul de complicat, întrucât lansează prea multe dispozitive cu distanță prea mică între ele. Pe de altă parte, toate aceste modele cam întârzie să apară la timp în afara Chinei, Reno6 Pro, anunțat oficial în primăvară, a ajuns pe piață în România abia acum, când deja avem zvonuri că urmează lansarea seriei Reno7. Asta în condițiile în care apar din ce în ce mai multe alternative mai ieftine, cu specificații similare.

În afară de capacul strălucitor, nu s-au schimbat multe în design-ul lui Reno6 Pro

Dacă primele modele Reno de la Oppo pe care le-am testat veneau cu o construcție din sticlă și metal, la fel ca în cazul telefoanelor premium high-end, în timp, compania a împrumutat din strategia adversarilor și a renunțat la sticla de pe spate. În locul său avem acum un capac din plastic, lucru care poate să conteze sau nu pentru posibilii clienți.

Oppo Reno6 Pro main

Trebuie să recunosc că în ciuda plasticului, design-ul este plăcut, capacul fiind decorat cu o textură mată care strălucește atunci când bate lumina din diverse unghiuri. Culoarea de bază pare să fie un albastru închis, care prinde tente argintii la contactul cu lumina. Având în vedere că majoritatea utilizatorilor vor aplica peste capac fie husa din pachet, din silicon transparent, fie o husă mai rezistentă la șocuri, probabil că discuția din jurul materialului din care este realizat capacul devine destul de inutilă.

Pe spate Oppo Reno6 Pro găzduiește și un modul de cameră de dimensiuni mari, echipat cu patru decupaje pentru camere și două blitz-uri. Construcția acestui modul este similară cu ceea ce vedem pe alte telefoane premium, inclusiv din grupul Oppo. Mi-a amintit vag de camera modelelor OnePlus 9, dar poate fi confundată rapid și cu ceea cea vedem pe alte telefoane concurente.

Oppo Reno6 Pro front center

Rama metalică și ecranul curbat sunt însă elemente care nu scot acest telefon foarte mult în evidență. Acestea sunt, din punct de vedere al design-ului aproape neschimbate față de generațiile anterioare, cu excepția unui element din plastic inserat în partea de sus a telefonului. Aceasta nu pare să aibă nicio funcție. Ecranul cu perforare în colțul stânga-sus a fost însă folosit de toți producătorii de smartphone-uri până acum, deci poate fi confundat cu oricare alt telefon din partea din față.

Oppo livrează în pachet un încărcător rapid de 65W, un cablu USB, husa despre care aminteam și aplică și o folie pe ecran. În afară de căști, ai cam tot ce este necesar pentru un Reno6 Pro din primul moment. Totuși, căștile vor trebui să fie ori de tip wireless, ori cu mufă USB-C. Nici pe Reno6 Pro, Oppo nu mai oferă un jack de căști.

Oppo Reno6 Pro accessories

Oppo a păstrat un ecran cu refresh rate mai mic

Chiar dacă Oppo este unul dintre producătorii de top din lume, compania preferă să nu urmărească chiar oricare trend din piață. De exemplu, pentru seria Reno6, chiar și pe modelul Pro, a fost ales un ecran la 90 Hz, la fel ca în cazul generațiilor precedente, în locul unuia la 120 Hz. Mi se pare curios, dar totodată inspirat, întrucât eu nu am sesizat diferența de frecvență între acesta și un ecran la 120 Hz, în timp ce consumul de energie este mai mic. Ce nu avem însă este un mod care să ajusteze dinamic frecvența. Poți alege fie să îl folosești la 90 Hz, fie la 60 Hz.

Oppo Reno6 Pro screen bottom

Ecranul OLED este însă unul destul de performant și chiar luminos pe setarea maximă (maximum 800 nits, conform specificațiilor oficiale). Nu am avut probleme de lizibilitate în lumină puternică afară. Acesta are integrat chiar și un senzor de amprentă, poziționat în partea de jos, care răspunde bine la atingere. Este comparabil cu ceea ce găsim pe telefoanele OnePlus. Și, la fel ca la OnePlus, nu este necesară activarea Always-On Display sau Raise to Wake. Imediat ce atingi telefonul, sau dacă îl ridici, zona senzorului de amprentă se aprinde.

În termeni de calitate, deja majoritatea telefoanelor din piață care folosesc paneluri OLED au ecrane de calitate, care afișează culori plăcute. Oppo configurează implicit ecranele pe modul „vivid”, cu nuanțe suprasaturate, însă poți alege și modul „natural” dacă dorești o paletă de culori ceva mai apropiată de realitate. Singurul dezavantaj real pe care îl văd la acest model este faptul că marginile sale sunt curbate, iar ecranul își pierde din luminozitate pe margini atunci când este privit din față. Chiar dacă telefoanele curbate sunt mai plăcute din punct de vedere vizual, în utilizare, tot ecranele plate sunt mai practice. Poate că dacă nu vă plac telefoanele curbate, un Reno6 „standard” cu design mai „pătrățos” ar putea fi mai indicat.

Oppo Reno6 Pro screen top

Performanța este comparabilă cu cea a flagship-urilor din 2020

Modelele Reno din trecut foloseau exclusiv procesoare din gama mid-range de la Qualcomm. În cazul lui Reno6 Pro, Oppo a ales să apeleze la un procesor high-end. Sigur, nu vorbim despre cel mai performant chipset de pe piață, compania alegând Snapdragon 888 doar pentru modelele Find X3, însă este unul destul de capabil, comparabil cu ceea ce oferea compania pe Find X2 anul trecut.

Snapdragon 870 nu este un chipset deloc slab și poate întrece în anumite teste de performanță chiar și Snapdragon 865, folosit pe flagship-urile din 2020. Acesta livrează performanță excelentă atât în jocuri, cât și în alte aplicații, iar diferența față de un Snapdragon 888 va putea fi observată doar în testele sintetice. În utilizare, acest procesor este în continuare capabil să ofere o experiență de top. Mi s-a părut că Reno6 Pro nu se încinge foarte tare, chiar dacă are un capac din plastic, care nu conduce căldura la fel de eficient precum unul din sticlă sau metal.

Oppo Reno6 Pro top detail

Benchmarks

  • AnTuTu 9 – 637.523
  • GeekBench 5 – Single-Core: 1.016 / Multi-Core: 3.065
  • 3DMark Wild Life – 4.236
  • 3DMark Wild Life Extreme – 1.226
  • PCMark – 10.938

Reno6 Pro vine cu autonomie bună și încărcare rapidă

Cu un acumulator de 4.500 mAh și un ecran la 90 Hz, Reno6 Pro ar trebui să ofere cam două zile de utilizare „normală”. Adică peste 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit. Iar încărcarea este destul de rapidă la 65W, putând alimenta telefonul în mai puțin de o oră de la 0 la 100%.

Sigur, nu are încărcare wireless, dar în condițiile acestea, nici nu mai este necesară. Singurul dezavantaj ar fi dimensiunea încărcătorului, în cazul în care îl iei după tine.

Oppo Reno6 Pro bottom

ColorOS 11 este un software bun, dar cu mult „bloatware”

ColorOS 11 este o versiune destul de bună de Android 11, iar Reno6 Pro va fi unul dintre primele telefoane care va primi update la ColorOS 12. Din câte am văzut până acum, următoarea versiune nu va fi foarte diferită, deci cam tot ce este valabil pentru versiunea actuală de software Oppo va fi valabil și în varianta următoare.

Interfața Oppo este destul de „curată” și nu încearcă să „strice” prea mult ceea ce face Google în varianta standard. Aplicațiile Google și Oppo sunt, desigur, prezente, alături de numai câteva alte aplicații. În timp ce Netflix și Facebook sunt de obicei nelipsite de pe oricare telefon nou, mi s-a părut ciudat să găsesc în meniul telefonului aplicații de la Amazon (care nu prea are servicii disponibile în România) și câteva de rețele de socializare de la alte companii.

Oppo Reno6 Pro front

În timp ce Prime Video poate fi accesat și de la noi, Prime Music sau Amazon Shopping sunt servicii care necesită conturi din alte țări. Apoi avem Booking, Twitter, LinkedIn și Tiktok, toate preinstalate. Din fericire, toate pot fi dezinstalate la fel de ușor. Pentru un telefon de 4.000 lei, parcă este puțin cam mult bloatware.

Ce îmi place întotdeauna să văd pe telefoane este faptul că la configurare ești întrebat dacă vrei să folosești butoane de navigație sau gesturi.

Reno6 Pro nu vine cu o cameră de „flagship”

Sistemul de camere foto folosește patru senzori și patru obiective, însă doar două dintre ele sunt cu adevărat importante. Reno6 Pro folosește un senzor principal de 50 megapixeli, un senzor de 13 megapixeli folosit pentru zoom, alături de o cameră ultra-wide de 16 megapixeli și o cameră macro de 2 megapixeli .

Oppo Reno6 Pro camera

Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor de la o cameră cu specificații mid-range. Vorbim despre fotografii pe timp de zi cu detalii bune pentru camera principală și o pierdere a detaliilor pe 5x zoom, din cauza faptului că este folosit zoom prin crop și zoom hibrid. Totuși, rezultatele nu sunt groaznice, însă nu pot fi comparate cu cele ale unor camere high-end. Ultra-wide-ul este cam întunecat în comparați și duce la captarea unui nivel mai mic de detalii. Totuși, pe timp de zi, se descurcă destul de bine.

Chiar și camera macro de 2 megapixeli este mai bună decât cele pe care le întâlnim și dar includerea ei nu este tocmai justificată pentru cele câteva fotografii pe care le vei realiza în acest mod.

Foto zi

Din păcate, pe timp de noapte, camera ultra-wide este prea întunecată, chiar și cu modul nocturn activat. Astfel, fotografiile 1x, 2x și 5x realizate noaptea sunt de pe camera principală. O stabilizare optică ar fi ajutat și mai mult în aceste situații, însă chiar și așa, nivelul de detalii este decent pe 1x si 2x.

Foto noapte

Concluzii

În timp ce Oppo Reno6 Pro este un telefon performant de medie, dezavantajul lui în această situație este faptul că există telefoane mult mai ieftine, chiar și cu preț la jumătate, care oferă specificații și performanță similare la toate capitolele. Ba chiar unele și cu ecrane la 120 Hz și încărcare la fel de rapidă, sau chiar cu procesoare mai performante. În comparație cu Realme GT, de exemplu, care este produs chiar de către o companie „înfrățită” Oppo, Reno6 Pro nu vine cu niciun avantaj la nivel hardware.

Astfel, Reno6 Pro este greu de poziționat în oferta Oppo. Dacă ne uităm strict la prețuri, putem defini telefoanele precum Realme GT sau OnePlus Nord2 deja drept mid-range-uri, în timp ce Reno6 Pro ar putea fi un mid-range superior. Doar că nu prea oferă lucruri în plus, iar alte companii vând la prețuri similare telefoane mai capabile, considerate high-end. Oare acesta este începutul mid-range-ului superior, sau premium? La această întrebare nu avem încă un răspuns. Piața va decide dacă va susține astfel de dispozitive, întrucât comparațiile de specificații și benchmark-uri nu înseamnă mare lucru atât timp cât clienții vor cumpăra Reno6 Pro și alte modele similare, chiar dacă sunt mai scumpe decât modelele rivale cu specificații similare sau mai bune și prețuri mai mici.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult