Patru utilizatori de smartphone au murit în 2018 electrocutaţi ascultând muzică la căşti în timpul încărcării

12.12.2018
Patru utilizatori de smartphone au murit în 2018 electrocutaţi ascultând muzică la căşti în timpul încărcării

Suntem atât de dependenţi de tehnologie încât nu vrem să mergem nicăieri fără un smartphone, iar atunci când energia din acumulatorul acestuia se consumă, îl conectăm la priză şi continuăm să îl utilizăm. Există însă un risc foarte mare pentru cei care preferă să încarce telefonul în timp ce ascultă muzică la căşti: electrocutarea. În 2018, patru persoane au murit electrocutate prin căştile telefonului în timp ce era conectat la priză.

Cel mai recent caz de acest gen a avut loc în Rembau, Malaezia, unde Mohd Aidi Azzhar Zahrin, un tânăr de 16 ani, a fost găsit pe podea decedat. Sângele îi curgea din urechi, pe lângă căştile pe care el purta, care erau conectate la un telefon care era în priză. Acesta avea semne de arsuri în jurul urechii stângi, autopsia confirmând că a decedat în urma electrocutării. Conform fratelui său, cablul de încărcare al telefonului l-a curentat şi pe el când a încercat să îl atingă, sugerând că acesta a fost motivul din cauza căruia a avut loc această tragedie.

Alte tragedii de acest gen au fost raportate de-a lungul anului. În februarie, în Brazilia, Luzia Pinheiro de 17 ani a fost găsită pe podea cu căşti în urechi conectate la telefon, plasticul căştilor topindu-se din cauza unui şoc electric foarte puternic. În luna mai, o femeie de 46 de ani din Kanathur, India, a fost electrocutată în somn, după ce a adormit cu căştile în urechi şi cu telefonul la încărcat. Investigaţia poliţiei a scos la iveală un scurt circuit care ar fi putut fi cauza acestui inceident.

În cele din urmă, în iunie, un tânăr de 22 de ani din Pandyo, India, asculta muzică la telefon în timp ce acesta era în priză, când curentul s-a oprit. Atunci când a revenit, căştile au preluat un şoc electric foarte puternic, electrocutându-l.

În câteva dintre cazuri au fost depistate modificări aduse încărcătoarelor (reparaţii sau dezmembrare), în timp ce în altele, era vorba despre accesorii de slabă calitate.

Telefoanele mai noi din gama de top nu mai oferă posibilitatea de a asculta la căşti în timp ce telefonul este la încărcat fără un adaptor, renunţând la jack-ul pentru căşti. Desigur, aceasta este doar o coincidenţă şi nu este obligatoriu o funcţie de siguranţă pentru utilizatori. Totuşi, probabil că ar trebui ca astfel de cazuri de utilizare să fie evitate pe cât posibil, autorităţile din SUA sugerând utilizarea doar accesoriilor originale, aprobate pentru utilizare pe teritoriul ţării şi conforme cu normele în vigoare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult