Plângerile Apple împotriva Motorola, respinse de tribunal

Plângerile Apple împotriva Motorola, respinse de tribunal

Cel mai agresiv şi zgomotos proprietar de brevete, Apple a primit o lovitură în încercarea de forţare a propriilor preţuri pentru licenţierea unor patente esenţiale aflate în portofoliul Motorola Mobility, acum aflată în proprietatea rivalului Google, procesul deschis acestora din urmă fiind respins.

Plângerea înaintată de Apple reclama impunerea unor preţuri prea ridicate pentru patentele dorite, pretenţiile Motorola ridicându-se la 2,25 procente din preţul final al produsului Apple. Avocaţii Apple au susţinut însă că acest cost de licenţiere este prea mare, compania fiind dispusă să plătească pentru aceste patente esenţiale, acoperite deci de termenii FRAND, suma de un dolar pentru fiecare terminal. Aceste patente fac parte din cele 17.000 de patente achiziţionate de Google împreună cu Motorola Mobility acum un an.

Conform termenilor FRAND, licenţierea unor astfel de patente trebuie să fie nediscriminatorie şi echitabilă, însă stabilirea unui preţ pentru acestea este o problemă complexă complet diferită. Din cauza acestei probleme şi a refuzului declarat al avocaţilor Apple de a accepta un preţ de licenţiere stabilit de tribunal dacă acesta va depăsi suma dorită de către cei din Cupertino, judecătorul a decis respingerea cazului.

Această respingere a procesului intentat de Apple pune reclamantul într-o poziţie delicată, Apple putând face apel în cadrul aceleiaşi curţi care i-a penalizat deja agresivitatea sau să renunţe definitiv la proces, deoarece această cauză nu mai poate fi deschisă în alt tribunal american.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News