POCO F4 GT review: un telefon de gaming „fierbinte”. VIDEO

08.06.2022

Brandul POCO de la Xiaomi a pornit inițial ca o soluție de buget pentru cei care își doreau telefoane puternice, iar, în timp a ajuns să fie un soi de alternativă la modelele Redmi din portofoliul companiei. Acum însă, nu mai este atât de clar, întrucât modelul POCO F4 GT pe care l-am avut la teste în ultimele zile nu mai este deloc printre cele accesibile. Ba chiar merge într-o direcție complet diferită față de restul telefoanelor lansate sub acest brand, curtând mai degrabă gamerii, decât utilizatorii obișnuiți de smartphone-uri.

POCO F4 GT are o construcție de calitate, dar design-ul nu este cel mai mare avantaj al său

POCO F4 GT pare să fie un soi de model derivat din Xiaomi 12 din punct de vedere al platformei hardware interne. La exterior însă, acesta nu are foarte multe în comun cu „fratele” său mai mare. Acesta vine cu o construcție premium, din sticlă și metal, cu un spate argintiu care, deși este mat, tot reține multe amprente. Ce face însă acest telefon s[ fie „de gaming”?

POCO F4 GT trigger

Inspirat de design-ul modelelor Black Shark, dezvoltate de Xiaomi pentru zona de gaming, POCO X4 GT beneficiază de butoane în plus pe laterala din dreapta. Pe lângă butonul power cu senzor de amprentă integrat, avem două butoane care pot fi ascunse cu ajutorul unor slider-e. Acestea imită trigger-ele de pe un controller de gaming și pot fi folosite pentru a înlocui atingerile de ecran în jocuri. Activarea lor este foarte rapidă și oferă un sunet destul de satisfăcător. Am ajuns uneori să mă joc cu aceste slider-e precum cu un pix.

O altă caracteristică „de gaming”, este prezența a două difuzoare stereo, unul jos și unul sus. Acestea sunt poziționate în așa fel încât să nu fie acoperite cu mâinile în timpul sesiunilor de joc, iar sunetul oferit este mai puternic decât te-ai aștepta de la un telefon obișnuit. Și calitatea este destul de bună. Totuși, atunci când te joci, mai ales pe telefon, în public, ai nevoie de căști.

POCO F4 GT front handheld

Din păcate pentru gameri, acest telefon nu este echipat cu un jack de căști, dar este unul dintre puținele telefoane care sunt livrate în 2022 cu un adaptor de la USB-C la jack. Și că tot veni vorba despre accesorii, POCO F4 GT include în cutie și o husă de silicon standard, un încărcător de priză de 120W pentru încărcare foarte rapidă, cât și cu un cablu usb cu mufă în formă de L, pentru a putea fi folosit confortabil atunci când te joci. Aș fi preferat un cablu mai lung, dar probabil că există limitări la acest capitol din cauza puterii mari de încărcare. Există chiar și o folie de plastic aplicată din fabrică pe ecran.

POCO F4 GT accessories

Ecranul lui POCO F4 GT este bun, dar nu printre cele mai performante din piață

Și pentru că avem de a face cu un telefon de gaming, nu puteam să nu ne așteptăm la un ecran de calitate. Xiaomi folosește un panel AMOLED cu rezoluție Full HD cu refresh rate la 120 Hz. Din păcate nu este unul cu refresh rate variabil. Ecranul este setat din fabrică pe un profil de culori vivid, dar oferă și alte opțiuni chiar la standard DCI-P3 sau sRGB, pentru culori cât mai naturale. Totuși, pentru un telefon de gaming, m-aș fi așteptat fie la rezoluție mai înaltă, fie la refresh rate mai mare. Am văzut recent OLED-uri la 144 Hz inclusiv pe telefoane non-gaming, precum pe Edge 30 de la Motorola.

POCO F4 GT screen top

Performanța este bună, dar telefonul se încinge foarte tare

Ceea ce stă însă la baza unui telefon de gaming este însă procesorul, iar, la acest capitol, POCO F4 GT livrează cel mai performant model disponibil: Snapdragon 8 Gen 1 de la Qualcomm, cu opțiuni de boost în gaming. Rezultatele testelor pe care le-am realizat sunt încurajatoare, oferind performanțe în limitele așteptărilor, însă în utilizare, telefonul nu este tocmai… confortabil.

POCO F4 GT back

Asta pentru că este unul dintre telefoanele care se încinge cel mai tare din câte am testat în ultimii câțiva ani. Aproape că devine inconfortabil în sesiuni lungi de gaming. Sigur, performanța este bună în jocuri, oferind framerate-uri foarte bune în jocuri precum Call of Duty Mobile, PUBG Mobile sau Asphalt 9. Din păcate, nu prea poți să te joci foarte mult, având în vedere temperatura ridicată a telefonului. Iar Xiaomi nu pare să meargă în direcția accesoriilor de răcire, precum ventilatoare externe sau chiar interne, cum am văzut pe ROG Phone sau pe Redmagic. Dacă mai pui telefonul și la încărcat, temperaturile cresc și mai mult, anulând utilitatea unei mufe la 90 de grade care să nu incomodeze în utilizare.

Benchmarks

  • AnTuTu9 – 941.398
  • GeekBench – Single-Core: 1.228 / Multi-Core: 3.582
  • 3DMark Wild Life – 9.325
  • 3DMark Wild Life Extreme – 2.539
  • PCMark – 12.829

Autonomia este „călcâiul lui Ahile” pentru acest model, în ciuda încărcării la 120W

Din câte îmi dau seama, Xiaomi a eliminat niște limite de temperatură și consum pe acest model din firmware, lucru care duce la un consum excesiv de energie, care în schimb duce la temperaturi ridicate, dar și la un consum foarte mare. Pe parcursul primei configurări, după ce am desigilat pachetul, telefonul a scăzut de la 36% baterie până la 17% în momentul în care am intrat efectiv în meniul principal.

POCO F4 GT 120W charging

Iar acest comportament l-am văzut pe întreaga perioadă de utilizare. În stand by, telefonul nu consumă multă baterie, dar imediat ce pornești ecranul și începi să soliciți procesorul cu orice, de la descărcat de aplicații până la rulat de jocuri, bateria parcă se „topește”. Chiar și în utilizare normală poți rămâne fără baterie înainte de sfârșitul zilei cu POCO F4 GT. Din fericire, încărcarea rapidă la 120W chiar este foarte rapidă, însă nu cred că mulți utilizatori vor sta cu adaptorul mare și greu după ei atunci când pleacă de acasă.

MIUI 13 nu impresionează, dar integrarea funcțiilor de gaming este foarte bună

Când vine vorba despre software, POCO F4 GT este similar cu alte modele Xiaomi din ultima vreme. Acesta folosește MIUI 13, bazat pe Android 12. Fiind totodată vorba despre un model POCO, nu este clar dacă acest model va primi suport software extins. Probabil că va primi în total doi sau trei ani de actualizări. Pentru un telefon care se apropie de 4.000 lei, pare cam puțin având în vedere că modele mai ieftine ale altor producători primesc acum patru sau cinci ani de update-uri.

POCO F4 GT screen bottom

Special pentru acest model, Xiaomi a integrat aplicația Game Turbo, un soi de launcher dedicat jocurilor video. Această aplicație ține evidența tuturor titlurilor și poate activa modul de performanță ridicată în timpul acestora, dar și limita notificările în timpul jocului. Tot de aici pot fi configurate cele două butoane fizice de gaming. Practic, poți seta pentru fiecare joc în parte o zonă de pe ecran pe care să o activeze, de preferat acolo unde există un buton virtual.

Interfața de configurare din timpul jocurilor permite și alte funcții, precum realizarea de screenshot-uri sau înregistrarea de gameplay în format video, cât și posibilitatea de a porni rapid aplicații folosite recent în fereastră. Per total, această componentă a telefonului funcționează foarte bine și este utilă.

POCO F4 GT top detail

Și există și alte lucruri pe care POCO F4 GT le face bine. De exemplu, sistemul de vibrații liniar este foarte plăcut în utilizare, oferind răspuns haptic bun pentru fiecare activitate, cât și în jocuri, senzorul de amprentă din butonul power mi s-a părut cam subțire inițial, dar funcționează foarte bine, iar calitatea audio este peste alte modele cu pretenții mai mari.

Camera foto este doar una de medie

Fiind un telefon de gaming, nu aveam așteptări de niciun fel de la componenta foto sau video. Așa cum vedem pe modele de gaming de câțiva ani deja, camerele foto ale lui POCO F4 GT sunt doar de medie, în ciuda performanței high-end a telefonului la capitolul procesare. Cu siguranță nu veți cumpăra acest telefon pentru camerele sale foto.

POCO F4 GT camera

Foto zi

Avem de a face cu un senzor principal de 64 megapixeli, unul uzual în zona mid-range. Acesta are o plajă dinamică limitată și, în consecință, anumite fotografii au zone arse. Tot pe această cameră se face și zoom 2x prin crop. Rezultatele sunt decente pe zoom. Camera ultrawide de 8 megapixeli este însă una dintre cele ieftine, iar camera macro de 2 megapixeli este pusă pentru a crește numărul de camere.

Foto noapte

Pe timp de noapte, rezultatele nu sunt excelente, în primul rând din cauza lipsei de stabilizare pe senzorul principal. Camera ultrawide produce rezultate întunecate și cu zgomot pronunțat de imagine.

Totuși, nu consider aceste camere un minus pe un telefon de gaming, ci, mai degrabă le consider un bonus. La un telefon cu capabilități de gaming avansate, inclusiv butoane dedicate pentru asta, faptul că poate produce și fotografii decente este un plus.

Concluzii

Din păcate, mi se pare că în ciuda avantajelor lui POCO F4 GT, adică performanța ridicată și încărcarea foarte rapidă, plus butoanele dedicate pentru jocuri, dezavantajele trag acest model destul de mult în jos. În primul rând, autonomia foarte slabă face telefonul greu de folosit chiar și în condiții obișnuite, iar faptul că se încălzește foarte tare în zona de pe spate, îl face inconfortabil în jocuri.

POCO F4 GT main

Poate că zona de gaming este un domeniu prea complicat pentru un brand precum POCO, care și-a clădit reputația cu telefoane ieftine care promit performanțe mai înalte decât concrența directă. În acest moment, POCO F4 GT nu este nici mai performant și nici nu oferă avantaje destul de mari pentru a putea fi recomandat în categoria sa de preț.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult