Preţul de vânzare al iPhone-ului este exagerat?

03.07.2007
Preţul de vânzare al iPhone-ului este exagerat?

Această întrebare ne-am pus-o cu toţii înainte de marea lansare de pe 29 iunie. Acum, când iPhone-ul a fost disecat, e mai uşor de făcut o estimare asupra valorii aproximative a componentelor sale. Portelligent, o companie americană de dezmembrări, a şi făcut-o, iar rezultatul este cel aşteptat: preţul este exagerat.

Apple iPhone prea scump Conform estimărilor, preţul pe componente al unui iPhone ar ajunge la 200$ pentru varianta de 4 GB şi 220$ pentru cea cu memorie sporită. În acesta nu este inclus procentul provenit din costurile de asamblare, promovare, distribuţie, etc. Cel mai scump subansamblu din interiorul unui iPhone este ecranul său special cu tehnologie multitouch. Produs de compania germană Balda, acesta se învârte în jurul sumei de 60$. Samsung este furnizorul microprocesorului şi a memoriei flash NAND folosită ca principală unitate de stocare a datelor.

Dacă estimările celor de la Portelligent sunt corecte, atunci diferenţele până la 500 şi respectiv 600$ par cu adevărat uimitoare. Dar produsele comercializate sub brandul Apple sunt deja celebre pentru preţurile lor „peste concurenţă” (a se vedea MackBook Pro-ul sau bătrânul iPod). Paradoxal însă, preţul nu a contat în cazul iPhone-ului, el fiind vândut ca pâinea caldă încă din ziua lansării.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News