Primele teste de performanţă cu Galaxy S7, comparând chipsetul Snapdragon 820 şi Exynos 8890

28.01.2016
Primele teste de performanţă cu Galaxy S7, comparând chipsetul Snapdragon 820 şi Exynos 8890

Samsung lansează Galaxy S7 în două versiuni cu hardware diferit, folosind fie chipsetul Snapdragon 820 furnizat de Qualcomm, sau soluţia Exynos 8890 dezvoltată chiar de compania sud-coreeană. Aparent, performanţele celor două diferă semnificativ în funcţie de benchmark-ul folosit, scoţând în avantaj anumite tipuri de aplicaţii.

Testat cu popularul benchmark Geekbench 3, un exemplar Galaxy S7 echipat cu chipsetul produs de Qualcomm ar fi obţinut scorul de 4979 în suita de teste multi-core. Acelaşi test, rulat însă pe varianta Galaxy S7 cu chipset Samsung, a returnat 5946 puncte, indicând performanţe superioare pentru soluţia Exynos 8890.

Primele teste de performanţă cu Galaxy S7, comparând chipsetul Snapdragon 820 şi Exynos 8890

Diferenţa de aproape 1000 de puncte în testele multi-core, în favoarea chisetului Samsung, este însă uşor de explicat prin faptul că Exynos 8890 foloseşte un CPU octa-core, în vreme ce Qualcomm a ales pentru Snapdragon 820 un CPU quad-core. Bazat pe un design complet nou, nucleul Kyro folosit pentru chipsetul Qualcomm a fost proiectat ţinând cont de particularităţile aplicaţiilor actuale pentru dispozitive mobile, majoritatea fiind slab optimizate pentru multiprocesare şi cu atât mai puţin pentru folosirea simultană a 8 fire de execuţie.

Galaxy S7 Geekbench 3 - teste multi-core

În loc să mizeze pe forţa brută a unui CPU octa-core, sperând că şi producătorii de aplicaţii vor ţine pasul cu partea de hardware, Qualcomm a ales varianta mai puţin populară a unui CPU quad-core ceva mai slab în aplicaţiile care folosesc multi-procesare intensivă, avantajând însă aplicaţiile care folosesc 1-4 fire de execuţie, în general mult mai răspândite.

Drept dovadă, repetarea testelor în modul single-core a returnat scorul 2282, avantajând chipsetul Snapdragon 820. Totuşi, pariul făcut de Qualcomm ar putea să nu fie pe deplin câştigător, scorul de 1873 puncte obţinut cu soluţia Exynos 8890 fiind totuşi suficient bun pentru ca penalizarea de performanţă să nu fie imediat sesizabilă pentru utilizatorii de telefoane Galaxy S7.

Acestea fiind spuse, trebuie ţinut cont de faptul că informaţiile prezentate au fost obţinute pe calea zvonurilor, neputând fi confirmate oficial. În plus, există şi posibilitatea ca după momentul lansării, aşteptat pentru data de 11 martie, Galaxy S7 să fie livrat cu o versiune de Android mai bine optimizată decât cea folosită acum, cu rezultate diferite în benchmark-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video