Qualcomm anunță QuickCharge 5.0 cu încărcare la 100W

27.07.2020
Qualcomm anunță QuickCharge 5.0 cu încărcare la 100W

Se pare că producătorii chinezi de telefoane precum Oppo și iQOO s-au grăbit să își anunțe sistemele de încărcare rapidă de 120 și 125W pentru că se așteptau la ceva similar din partea Qualcomm. Producătorul american de procesoare a anunțat noul QuickCharge 5.0, noua sa tehnologie de încărcare rapidă, care spre diferență de variantele precedente, nu mai este tocmai proprietară. QuickCharge 5.0 devine astfel o garanție a performanței de încărcare, aceasta fiind complet compatibilă cu standardul USB Power Delivery Programmable Power Supply (USB PD-PPS). Noua tehnologie folosită de Qualcomm asigură încărcare la putere de până la 100W.

Qualcomm oferă o soluție universală de încărcare rapidă la 100W

În 2013, Qualcomm anunțat QuickCharge, o tehnologie care promitea să încarce telefoanele la viteză dublă față de cea standard la momentul respectiv de 5W. Astfel, în doar 7 ani am ajuns de la încărcare rapidă la 10W, la 18W, la 27W și acum direct la 100W în materie de dispozitive compatibile cu standardul QuickCharge. QuickCharge 5.0 folosește adaptoare de priză cu putere de până la 100W, însă nu toate telefoanele vor putea încărca la această viteză.

Conform Qualcomm, noul standard QuickCharge 5.0 este complet compatibil cu USB Power Delivery, deci va încărca la puterea necesară dispozitivele care folosesc acest standard, în funcție de puterea adatorului de priză. Conform Qualcomm, acestea vor oferi putere de minimum 45W și vor funcționa la voltaje între 3,3 și 20V și amperaj de 3, 5 sau mai mare de 5A. Adaptoarele cu branding Qualcomm vor asigura compatibilitate și cu toate versiunile de QuickCharge din trecut, vor fi echipate cu protecție de supraîncălzire și vor funcționa pe orice tip de conector are telefonul (microUSB sau USB-C).

Este necesar hardware Qualcomm proprietar pentru a asigura vitezele cele mai mari de încărcare

Qualcomm spune că tehnologia QuickCharge 5.0 va putea atinge puterea de 100W la încărcare folosind un sistem de încărcare dublu, pentru două baterii în paralel. Am văzut acest design în trecut la producători precum Oppo, care a dezvoltat anul acesta tehnologia SuperVOOC 2.0, care alimentează o baterie cu două celule la 65W. Qualcomm se laudă cu faptul că soluția sa de încărcare rapidă este cu 70% mai eficientă decât QuickCharge 4 și degajă mai puțină căldură.

Primele dispozitive compatibile cu QuickCharge 5.0 vor fi cele echipate cu Snapdragon 865 și 865+, însă cel mai probabil, acestea vor necesita componente proprietare Qualcomm pentru a putea oferi încărcare la 100W, cât și baterii pe format dublu. În condiții ideale, tehnologia QuickCharge 5.0 ar trebui să poată încărca de la 0 la 50% un acumulator de 4.000 mAh în doar 5 minute și complet în doar 15 minute.

via VentureBeat, AnandTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult