Qualcomm anunță Snapdragon 870, un chipset high-end mai ieftin. Motorola, Oppo, OnePlus și Xiaomi, printre primii parteneri

20.01.2021
Qualcomm anunță Snapdragon 870, un chipset high-end mai ieftin. Motorola, Oppo, OnePlus și Xiaomi, printre primii parteneri

Așa cum era zvonit încă de anul trecut, Qualcomm a anunțat un nou chipset high-end, care va fi prezent pe piață alături de modelul de top Snapdragon 888. Acesta se numește Snapdragon 870 și va fi folosit pe modele high-end mai ieftine decât cele de top. La prima vedere, se pare că producătorul american oferă acest model ca o versiune superioară a flagship-ului de anul trecut, Snapdragon 865+, cu frecvență superioară pentru nucleul cel mai rapid și un aport de performanță modest.

Snapdragon 870 este mai degrabă un Snapdragon 865++

La nivel hardware, Snapdragon 870 este practic un Snapdragon 865++. Vine echipat cu un chipset cu 8 nuclee în format 1+3+4, cu cel mai performant nucleu tactat la 3,2 GHz, față de 3,1 GHz pe 865+ și 2,8 GHz pe 865. Performanța ar trebui să fie cu 10% mai mare decât modelul standard și cu vreo 3% față de 865+.

Motivul pentru care Qualcomm aduce acest model pe piață este cererea din piață. Multe companii doresc să producă telefoane foarte performante, dar nu au nevoie de toate funcțiile noi oferite de un chipset de top. Snapdragon 888 beneficiază de un modem 5G integrat mai performant, compatibilitate cu rezoluții și ecrane mai performante, camere de rezoluții mai înalte și un GPU mai performant. Totuși, toate acestea costă, pe când Snapdragon 870 folosește deja tehnologie care a fost în producție mai bine de un an, deci costurile de producție au scăzut.

Compania spune că se așteaptă ca Snapdragon 870 să aducă pe piață telefoane performante mai ieftine. În timp ce modelele de top au depășit de mult pragul de 1.000 de dolari/euro și chiar dacă există și câteva alternative mai ieftine echipate cu acele componente, noul Snapdragon 870 ar trebui să vină cu prețuri de sub 800 dolari/euro. Practic, noile telefoane echipate cu acest procesor vor oferi performanță apropiată de cea a celor mai performante modele de anul trecut.

Primele companii care vor oferi telefoane echipate cu Snapdragon 870 vor fi Motorola, care deja a confirmat existența unui model Edge S, un „refresh” mai ieftin al modelului de anul trecut, alături de Oppo, OnePlus și Xiaomi.

surse: The Verge, GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult