Realme C55 review: mid-range „de bază”, cu autonomie bună

05.04.2023
Realme C55 review: mid-range „de bază”, cu autonomie bună

Realme se remarcă în piață de obicei cu modelele sale din gama de top, echipate cu cele mai performante componente din piață, cu ediții speciale și cu cele mai puternice sisteme de încărcare din zona smartphone-urilor. Adevărul este însă că majoritatea celor care aleg Realme fac asta pentru că oferă multe modele accesibile, bine echipate pentru zonele lor de preț. Un astfel de model este și Realme C55, un dispozitiv mid-range fără prea multe pretenții, care are și „curajul” de a tachina puțin Apple, cu una dintre funcțiile sale.

Realme C55 arată de parcă este puțin mai „scump” decât este de fapt

Realme C55 ar putea fi numit un soi de „iPhone” de plastic, întrucât are un design care aduce aminte de modelele din ultimii 3 ani de la Apple. Avem un telefon cu margini foarte drepte, cu tot cu ecran complet plat, alături de un capac de plastic texturat pe spate, care imită metalul. Pentru un dispozitiv ieftin, atenția la detalii în construcție este destul de mare, inclusiv obiectivele camerelor fiind decorate cu inele cromate.

Realme C55 back handheld 2

Acesta este unul dintre puținele dispozitive din piață încă livrate cu un jack de căști, alături de port-ul USB-C și totodată unul dintre telefoanele care nu a făcut trecerea la senzor de amprentă în ecran, folosind unul integrat în butonul power. Sincer, prefer această poziție și mi-aș dori să văd mai multe telefoane premium cu astfel de senzori, nu doar pe modele pliabile.

În cutie, Realme C55 livrează și un încărcător rapid SuperVOOC de 35W, alături de o husă de silicon, care oferă o protecție de bază. Față de alte huse de acest gen, aceasta acoperă puțin chiar și marginile de sticlă ale ecranului, în special la colțuri, putând „salva” ecranul poate de la o căzătură mai ușoară. Ideal ar fi însă să căutați o husă mai solidă dacă știți că sunteți predispuși accidentelor de acest gen. Ecranul este însă protejat de o folie de plastic, pentru a evita zgârieturile pe suprafața de sticlă.

Realme C55 accessories

Ecranul LCD este mare și fluid

În zona de preț în care intră Realme C55, adică puțin sub 1.000 de lei, în varianta de bază, nu te poți aștepta la ecrane extrem de performante. Mă așteptam să văd un panel LCD, și nu am fost „dezamăgit”. Acesta vine cu toate dezavantajele unui IPS, precum lipsa nuanțelor perfecte de negru, contrast scăzut și un timp de răspuns mai mic. C55 nu este un telefon pentru gaming, sau pentru filme în HDR, asta e clar.

Cu o diagonală de 6,72”, acesta oferă însă o experiență de vizionare a clipurilor online sau pentru jocuri destul de bună, sau chiar „imersivă”, cum se mai spune. Rezoluția Full HD+ este la nivelul altor modele din această zonă de preț, iar refresh rate-ul de 90 Hz va asigura o experiență mai fluidă decât modelele cu 60 Hz, dar nu cu foarte mult. Gamerii cu pretenții nu vor găsi aici un dispozitiv care să îi ajute să câștige meciuri mai ușor online în PUBG sau CoD Mobile.

Realme C55 screen bottom

Pe de altă parte, ecrane similare erau folosite până nu de mult pe telefoane semnificativ mai scumpe, și erau de ajuns la momentul respectiv. Atât timp cât nu vii cu pretenții înalte, probabil că nu vei fi dezamăgit.

Performanța lui Realme C55 nu depășește așteptările

La capitolul performanță, Realme C55 nu impresionează, întrucât folosește un chipset nu tocmai nou. Producătorul a ales un MediaTek Helio G88, un model construit pe 12nm, care este cam depășit din toate punctele de vedere. Și pentru perioada de început a testării cam așa mi s-a părut. Telefonul nu oferea o experiență foarte fluidă în navigarea prin meniuri, dar o mare parte din probleme s-au rezolvat în urma unui update de software. Se pare că Realme oferă actualizări rapide chiar și pentru dispozitive din gamele mai ieftine, iar acum, dacă luați telefonul din magazin, veți putea instala din start un nou pachet software.

Realme C55 front handheld

La nivel de performanță brută însă, în testele de performanță, rezultatele sunt în ton cu așteptările. Nu vei rula jocuri pe „High” și nici nu vei face prea multă editare video pe acest model, de altfel. Filmarea este oricum limitată la 1080p, iar fără lumină serioasă, nu prea ai ce să faci la acest capitol cu sistemul de camere de pe C55. Nu avem de a face cu un telefon pentru fotografii, și nici cu unul „de gaming”. Dar majoritatea jocurilor ar trebui să ruleze decent chiar și pe această configurație, cu setări pe minim sau de medie.

Benchmarks

  • AnTuTu – 255.370
  • GeekBench – Single-Core: 425 / Multi-Core: 1.400
  • 3DMark Wild Life – 741
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best Loop: 753 / Lowest Loop: 739 / Stability: 98,1%
  • PCMark – 8.548

Autonomia este un avantaj major al acestui model

Un aspect pe care de multe ori îl uit atunci când testez smartphone-uri este că cele din gamele ieftine ajung să ofere autonomie semnificativ mai bună decât cele de top. Pentru că un telefon high-end are un procesor puternic, și „însetat”, acesta consumă multă energie, chiar și pentru activități mai puțin complexe. Realme C55 însă, este unul dintre telefoanele care, atunci când stă „degeaba” în stand by, consumă extrem de puțin curent, iar în utilizare nu are nevoie de foarte multă energie pentru a pune acumulatorul de 5.000 mAh în dificultate. Cei care nu se joacă pe telefon prea mult ar putea intra și în a treia zi cu acest model după o singură încărcare.

Realme C55 charger

Și încărcarea este foarte rapidă, ba chiar mai rapidă decât ceea ce oferă de exemplu Apple pe cele mai recente iPhone-uri. Avem încărcare la 33W, care alimentează la 50% acumulatorul în doar jumătate de oră. Apple încă oferă alimentare la maximum 25W, în comparație pe baterii mai mici.

Software-ul lui Realme C55 promitea o alternativă la „Dynamic Island”, dar nu o și livrează

Experiența software de pe Realme C55 nu este semnificativ diferită față de celelalte dispozitive cu Realme UI. Vorbim despre o versiune puțin modificată de Color OS de la Oppo, cu mici particularități de culoare și interfață. În general, aceasta este o interfață „curată” și bine organizată.

Totuși, pentru că vorbim despre un telefon ieftin, Realme nu prea menajează acest model și îl cam umple de bloatware, putând încasa astfel niște bani în plus de la producătorii aplicațiilor. Avem astfel, pe lângă aplicațiile de la Google și Realme și Facebook, Amazon, TikTok, Spotify, LinkedIn, Booking, Joom sau Bolt deja instalate din fabrică, alături de câteva jocuri precum Royal Match, Lords Mobile, ThiefPuzzle și Sneaker Art. Aplicațiile pot fi dezinstalate, dar ar fi fost mai bine să nule găsim direct în meniu la prima configurare.

Realme C55 software

Mini Capsule, imitația de „Dynamic Island” de pe iPhone, elementul care a pus practic Realme C55 „pe hartă”, este însă o funcție aproape inexistentă. Realme UI nu folosește un Dynamic Island ca pe iPhone, ci pune acolo doar o notificare pentru stadiile de încărcare. Atunci când conectezi un încărcător rapid apare mesajul SuperVOOC 33W, iar atunci când telefonul este încărcat complet, ești atenționat printr-un mesaj în acea zonă. În rest, notificările apar normal, ca pe orice telefon cu Android, iar alte aplicații nu pot fi integrate în Mini Capsule. De altfel, nici nu există un meniu de setări pentru această funcție și probabil că veți uita că există după câteva minute de utilizare a telefonului.

Pentru astfel de telefoane ieftine, suportul software este de obicei pe la doi ani de actualizări de securitate și cam unul de sistem. Având în vedere că am primit un update în timpul testării, este posibil ca Realme chiar să se ocupe de acest model mai mult decât o fac alți producători în această categorie de dispozitive.

Realme C55 mini capsule

Senzorul de amprentă amplasat în buton este într-o poziție confortabilă, dar necesită puțin mai multă precizie atunci când îl folosești, din cauza suprafeței mai mici. Există un timp de ajustare, dar în timp devine un reflex să pui degetul corect de fiecare dată. Am întâlnit mai multe deblocări ratate din cauza asta, dar spre finalul testării doar foarte rar se mai întâmpla asta.

Sistemul de sunet mono este însă… unul de bază. Bun pentru alerte, notificări și alarme pentru trezit dimineața, dar nu și pentru ascultat muzică. O pereche de căști este recomandată pentru a putea asculta muzică la o calitate decentă, iar jack-ul de căști va asigura că nu trebuie să cheltui prea mult pentru a putea avea parte de un sunet de calitate.

Camera foto depășește unele așteptări, dar doar parțial

Atunci când am luat la test un telefon atât de ieftin, nu mă așteptam la „miracole” la capitolul captură foto. Adevărul este că Realme C55 mi-a depășit puțin așteptările, dar doar la un singur capitol. Cu o singură cameră care face de fapt fotografii și cealaltă doar pentru „profunzime”, pot spune că sunt surprins că produce rezultate decente în anumite situații.

Realme C55 camera 2

Realme C55 oferă acces la trei perspective, în ciuda faptului că avem de a face cu o singură cameră „funcțională”: persepectiva wide principală și, 2 sau 5X zoom. Desigur, zoom-ul se face digital pe această cameră, dar la 2X acesta este încă decent. Nu încercați însă să faceți fotografii la 5X, întrucât nu au cum să iasă bine în niciun scenariu. 1X este însă extrem de surprinzător pentru un telefon așa ieftin. Avem de a face cu cadre bine expuse pe timp de zi, cu detalii chiar și în umbre și cu un aspect în general plăcut datorită efectului HDR aplicat. Zoom-ul 2X este doar OK, decent în majoritatea situațiilor, dar de utilizat doar în cazuri de urgență, când ai nevoie de încă puțină apropiere și nu o poți face din picioare.

Foto zi

Pe timp de noapte însă, acest telefon este la limită. Aș spune că este inutilizabil, dar există câteva cadre pe perspectivă 1X care arată decent. Zoom-ul la orice nivel este plin de zgomot și de mișcare. Motivul este lipsa stabilizării optice. Am observat că timpul de expunere nu este calculat în funcție de cadru, fiecare captură fiind setată „standard” la 3 secunde. Cu stabilizare optică prezentă, Realme C55 ar fi putut capta și pe noapte ceva mai multe cadre decente. Așa însă, este doar un telefon „de zi”.

Foto noapte

Nici modul portret nu este prea bun. Decuparea subiecților este incorectă de cele mai multe ori. Astfel, mă întreb ce face, de fapt, camera de profunzime de pe spate, și de ce mai există. Aceleași probleme de decupaj în modul portret le-am întâlnit și pe camera din față și pe cea din spate. Este clar un decupaj realizat doar din software, iar acea cameră este pusă acolo doar pentru a lisa un sistem cu două camere.

Concluzii

Realme C55 este un telefon decent pentru cei care au nevoie, în principal, de un telefon cu autonomie bună. „Clona” de Dynamic Island s-a dovedit a fi doar un mesaj că telefonul se încarcă, iar camera foto principală este bună, atât timp cât nu vrei să faci fotografii pe timp de noapte. Totuși, pentru un preț de sub 200 de euro, primești un telefon care nu oferă o experiență tocmai rea de utilizare, în timp ce design-ul arată de parcă avem de a face cu un telefon mai „scump”.

Pentru un utilizator fără prea mari pretenții, sau pentru un copil, Realme C55 este un dispozitiv mai mult decât decent. Telefonul este disponibil în magazinele de specialitate la un preț introductiv special, care pornește de la 950 lei pentru varianta de bază, cu 6 GB RAM și 128 GB stocare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult