Samsung, Apple, OnePlus, Google sau Huawei: care telefoane își pierd cel mai repede valoarea în timp

18.09.2020
Samsung, Apple, OnePlus, Google sau Huawei: care telefoane își pierd cel mai repede valoarea în timp

Este un lucru bine cunoscut faptul că telefoanele Apple își mențin prețul mai bine în timp decât modelele cu Android de la alți producători, însă în ultimii ani, chiar și acestea au început să scadă mai repede pe piața second hand. Un nou studiu de la Decluttr pune în perspectivă cât din valoarea originală își păstrează smartphone-urile atât din gama iPhone, cât și de la alți producători proeminenți precum Samsung, Google, OnePlus și Huawei. Unul dintre modele a reușit să piardă 91% din valoare după numai 12 luni.

Prețul modelelor Apple continuă să scadă mai lent

Chiar dacă nu mai sunt atât de „valoroase” ca înainte, iPhone-urile își mențin în continuare valoarea mai bine decât alte brand-uri. Graficul de mai jos de la Decluttr spune că un iPhone își pierde în medie cam jumătate din valoare după primele 12 luni și cam 67% după doi ani. În comparație, telefoanele Samsung scad cu 67% după primul an și cu 80% după doi ani. Cele care își pierd cel mai repede valoarea par să fie modelele OnePlus, care scad cu 72% în primul an și 83% după cel de-al doilea.

Totuși următorul grafic demonstrează un trend îngrijorător pentru anumite modele de smartphone-uri. Pentru că seria iPhone 11 și alte variante mai noi abia împlinesc un an, graficul folosește telefoane lansate în 2018 pentru acest studiu. În timp ce modelul iPhone XS Max și-a păstrat cel mai bine valoarea după un an, alte dispozitive precum Pixel 2 sau modelele OnePlus au depășit chiar și media producătorilor lor.

OnePlus 5, după numai un an de la lansare costa la revânzare doar 9% din costul inițial, în medie, arată Decluttr. La momentul respectiv, producătorul chinez lansa modele mai ieftine de smartphone-uri, iar acestea erau înlocuite la șase luni cu alte modele la fel de ieftine. Astfel, după un an, telefonul era deja vechi cu două generații, fiecare generație scăzând semnificativ în preț după fiecare lansare.

În cazul modelelor Google Pixel, acestea s-au confruntat cu probleme cu display-urile, probleme de performanță și de autonomie, reputația lor ducând la devalorizare rapidă.

Aceste valori ar putea fi în favoarea celor care caută telefoane ieftine

Concluzia acestui studiu este ca dacă plănuiți să cumpărați un telefon nou care să își păstreze cât mai mult din valoarea originală la revânzare, Apple și Samsung sunt cele mai bune alegeri. Dispozitivele Google, OnePlus și Huawei nu vor mai valora foarte mult după un an sau doi, dacă plănuiți să faceți upgrade. Totuși, pe partea cealaltă, dacă sunteți în căutarea unui smartphone performant la un preț mic și nu vă deranjează un model second hand de anul trecut, modelele care își pierd cel mai repede valoarea ar putea fi cele pe care să le căutați, întrucât vă vor oferi cele mai înalte performanțe, la cel mai accesibil preț.

sursa: Decluttr

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video