Samsung brevetează o cameră foto care permite lărgirea cadrului fără nevoia unor lentile wide-angle

19.06.2020
Samsung brevetează o cameră foto care permite lărgirea cadrului fără nevoia unor lentile wide-angle

Sistemul descris într-un brevet recent acordat pentru Samsung presupune folosirea a șase camere foto care compun o singură poză finală.

În forma actuală, pentru a cuprinde mai multe persoane într-un cadru apropiat avem nevoie de cameră ultra-wide dedicată. Prezentă doar pe unele modele smartphone, acesta vine de regulă cu anumite compromisuri, cum ar fi rezoluție diminuată și performanțe diferite camerei foto principale.

samsung cameră foto

Însă cu sistemul gândit de inginerii Samsung am putea lărgi cadrul fotografiat fără să pierdem nimic din performanțele camerei foto, sistemul bazat pe șase obiective controlate individual funcționând asemenea unui set de cartonașe ale căror margini se pot suprapune, în funcție de cum trebuie să arate poza finală.

Și Nokia a încercat ceva similar

O abordare multi-camera oarecum asemănătoare a fost implementată și de Nokia, care a livrat un sistem cu 5 camere foto pe modelul Nokia 9. Intenționat să livreze poze de calitate superioară generate prin combinarea imaginilor livrate de mai multe camere foto optizate pe criterii diferite (ex. captarea detaliilor, reproducerea culorilor, lumină redusă), sistemul bine gândit la nivel teoretic nu a reușit să convingă și folosire practică.

samsung cameră foto

Abordarea Samsung ar putea fi mai bună

În schimb, abordarea Samsung poate funcționa în configurație cu 3 camere și 6 camere (în funcție de nivelul de preț al telefonului), fiecare controlată individual. Concret, în funcție de lărgimea cadrului selectat din aplicația de captură, camerele mobile pot fi orientate spre exterior pentru poze în modul wide, sau apropiate pentru poze cu unghi normal de vizibilitate. Teoretic, sistemul poate și urmări persoana sau obiectul aflat în prim-plan, centrând imaginea fără să mișcăm efectiv telefonul.

Opus modului de captură ultra-wide, am putea avea și un mod numit pano-Bokeh, în care senzorii camerei foto sunt orientați spre interior, creând portrete care par să învăluie subiectul fotografiat, separând totodată fundalul aflat în plan îndepărtat.

samsung cameră foto

Odată ce este folosit butonul declanșator, poza este generată prin software, contopind segmentele generate de cele 3 sau 6 camere foto într-o imagine perfect uniformă.

Remarcabil este că rețeaua de camere foto nu trebuie neapărat să fie compusă din senzori identici, brevetul descriind posibilitatea combinării de senzori optici cu mărimi diferite și lentile cu distanțe focale inegale. De exemplu, un sistem cu 5 camere foto poate avea patru camere cu unghi larg și o cameră cu teleobiective. Acesta este un lucru foarte bun, deoarece înseamnă că nu va trebui să sacrificăm funcționalitatea cu care suntem deja obișnuiți

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult