Samsung Galaxy A6+ review: la graniţa dintre premium şi mainstream

17.07.2018
Samsung Galaxy A6+ review: la graniţa dintre premium şi mainstream
Software, camera foto şi concluzii

Software

La capitolul software nu sunt multe de spus. Avem de a face cu acelaşi Samsung Experience pe care l-am întâlnit pe Galaxy S9 şi S9+ în primăvara acestui an. Interfaţa este în mare parte identică, singurele diferenţe fiind lipsa unui buton Bixby şi funcţionalitatea Bixby Voice. Ecranul Bixby Home din stânga meniului principal încă există şi face acelaşi lucru ca şi până acum, fiind mai degrabă o „clonă” de Google now.

Pe lângă senzorul de amprentă, care este similar în design şi poziţionare cu cel de pe Galaxy A8 şi S9, telefonul beneficiază şi de deblocare prin recunoaştere facială. Această funcţie foloseşte doar camera de pe faţă, şi funcţionează destul de bine, având în vedere că nu avem la dispoziţie un dispozitiv de top cu scanare 3D sau cititor de iris. Ambele metode de deblocare sunt însă mai încete decât pe alte dispozitive, dar deblocarea cu amprentă este mai consistentă, diverse lucruri putând interfera cu recnoaşterea facială (ochelari, o şapcă sau pălărie, lumina slabă, etc.).

Având în vedere „tradiţia” Samsung, probabil că Galaxy A6+ nu va primi foarte multe actualizări software în timp, însă deja a primit un update de securitate pe perioada testării, iar probabil că cel puţin o actualizare la Android P, poate prin 2019, este în plan pentru acest model.

Camera foto

Camera foto de pe Galaxy A6+ este un caz foarte curios. Aceasta este similară cu cea de pe Galaxy A8+, însă vine cu o capabilitate în plus faţă de aceasta: un mod portret realizat cu ajutorul unei camere secundare. Nu avem de a face cu stabilizare, focalizare laser sau alte astfel de funcţii avansate, însă rezultatele nu sunt tocmai rele. La nivel general, fotografiile sunt comparabile cu cele de pe Galaxy A8 şi A8+, cel puţin pe ecranul telefonului, diferenţa fiind că Galaxy A6+ focalizează puţin mai greu şi pentru imagini HDR sau în modul Live Focus (echivalentul Samsung la Portrait Mode) durează puţin mai mult salvarea imaginilor. Odată ce le scoţi pe un computer cu display mai mare sunt evidente însă câteva lucruri: expunerea nu este tot timpul bine calculată, de multe ori imaginile fiind prea luminoase, în timp ce putem observa o lipsă destul de mare a detaliilor, probabil o limitare  a procesorului de imagine.

Pe timp de zi imaginile sunt decente, acestea fiind potrivite pentru a fi publicate pe conturile de socializare, însă pe timp de noapte calitatea acestora scade considerabil. Este destul de evidentă diferenţa de procesare a imaginii între A6 şi A8 pe timp de noapte, anumite zone închise la culoare fiind interpretate foarte diferit de soluţia de buget de la Qualcomm. Astfel, avem parte de zgomot de imagine mai pronunţat, o claritate scăzută şi focalizare mai lentă şi imprecisă decât pe Galaxy A8 (de fapt majoritatea fotografiilor nocturne sunt nefocalizate corect). Totuşi, în această categorie de preţ, camera este cam la acelaşi nivel sau chiar puţin peste ceea ce oferă concurenţa.

Pe partea din faţă Samsung a integrat un senzor cu rezoluţie de 24 megapixeli, însă acesta este foarte mic, iar fotografiile realizate cu ajutorul camerei frontale sunt doar „modeste”. Pentru selfie-uri în condiţii de iluminare slabă, coreenii au integrat şi un blitz, care însă nu funcţionează ca unul normal, ci oferă lumină continuă. Acesta nu este extrem de luminos, deci alte dispozitive cu blitz frontal sau care folosesc luminozitatea ecranului pe post de blitz pot oferi rezultate similare sau chiar mai bune. Cel mai curios lucru este faptul că deşi avem blitz-ul frontal cu lumină continuă, software-ul telefonului încă foloseşte şi ecranul pe post de blitz, o funcţie rămasă în aplicaţie de la celelalte smartphone-uri ale companiei care nu beneficiază de această componentă.

Concluzii

Galaxy A6+ este un produs interesant, la graniţa dintre modelele premium şi cele de buget, împrumutând ce-i mai bun din fiecare categorie. Este clar că acesta nu va fi un smartphone pentru oricine, cei pretenţioşi fiind ţinuţi probabil departe din cauza performanţei limitate a procesorului. Cei care au nevoie de un telefon „bun la toate” dar care nu excelează la niciun capitol vor fi mulţumiţi de acest model cu siguranţă, mai ales când luăm în considerare faptul că are un display foarte bun şi o autonomie impresionantă.

 

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Ecran foarte bun
Camera pe timp de zi este decentă pentru această gamă de dispozitive
Oferă suport dual SIM şi card simultan
Autonomie peste medie

Părţi negative

Senzorul de amprentă şi recunoaşterea facială sunt lente
Procesorul trage experienţa de utilizare în jos prin timpi mari de aşteptare
Pe timp de noapte, camera este aproape inutilizabilă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult