Samsung pregătește Exynos 1280, un procesor mid-range superior pe 5nm

04.11.2021
Samsung pregătește Exynos 1280, un procesor mid-range superior pe 5nm

Chiar dacă procesoarele Exynos de la Samsung nu au fost foarte apreciate printre fanii telefoanelor Galaxy, în ultimii ani, compania sud coreeană a reușit să creeze modele competitive în piață, în special în zona mid-range. Exynos 1080 de anul trecut oferea performanță apropiată de flagship-ul lansat cu un an în urmă, iar urmașul său, Exynos 1280, care urmează să fie anunțat în curând, ar putea păstra această tradiție.

Exynos 1280 ar putea oferi performanță high-end la un preț mai mic

Chiar dacă MediaTek și Qualcomm continuă să domine piața de procesoare pentru smartphone-uri cu Android, Samsung a reușit în ultimii câțiva ani să vândă procesoarele Exynos către câțiva parteneri. Telefoane Motorola, Meizu sau Vivo echipate cu procesoare Exynos au fost lansate în China și chiar și în Europa în ultimii ani, iar performanța oferită a fost satisfăcătoare.

În cazul Exynos 1080, am avut de a face cu o configurație de flagship într-un procesor de medie, cu un nucleu de performanță înaltă la 2,8 GHz, și alte trei identice, tot Cortex-A78, la 2,6 GHz, alături de patru nuclee eficiente. Acesta s-a regăsit în telefoanele de la Vivo, care s-au remarcat pe piață în special datorită performanțelor foto.

IceUniverse, leaker cunoscut în special pentru informații despre Samsung, susține că următorul procesor de medie de la Samsung, Exynos 1280, va fi construit pe procesul de fabricație de 5nm, o premieră pentru procesoare non-flagship. Astfel, acesta ar putea să vină cu un aport important de performanță față de generația anterioară, rivalizând din nou chipset-urile de top din anul precedent. Între timp, acesta a șters articolul de pe Twitter.

Conform unor informații publicate de IceUniverse în trecut, Samsung pregătește trei procesoare noi pentru lansare în 2021. Având în vedere că suntem în luna noiembrie deja, este posibil să le vedem în următoarele câteva săptămâni. De obicei, compania anunță noi procesoare cu doar câteva luni înainte de lansarea următoarei sale game de telefoane high-end. Cum lansarea Galaxy S22 este momentan programată pentru februarie 2022, probabil că prin decembrie vom afla despre cele trei modele. Pe lângă Exynos 2200 și Exynos 1280, compania ar pregăti și un chipset din gama Exynos 800, pentru smartphone-uri mid-range. Modelul 1280 pare să fie considerat mid-range-ul superior, în această situație. De altfel, Exynos 2200 este așteptat cu un GPU produs de AMD pe tehnologia RDNA2, care ar putea oferi performanță aproape dublă față de Snapdragon 898 în jocuri video.

Recent, Samsung a produs pentru Google procesorul Tensor, care s-a dovedit în repetate rânduri că a fost inițial dezvoltat drept un model Exynos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult