Sharp prezintă un telefon pliabil cu „clapetă”

11.04.2019
Sharp prezintă un telefon pliabil cu „clapetă”

Dispozitivele pliabile oferă ocazia perfectă pentru revenirea unuia dintre cele mai populare design-uri de telefoane mobile de la sfârşitul anilor `90 şi începutul anilor 2000. Este vorba despre „clamshell”, sau telefonul cu clapetă, care de la introducerea ecranelor tactile a fost aproape complet ignorat de către producători. Sharp a demonstrat primul astfel de concept, iar rezultatele sunt impresionante.

În ciuda faptului că Motorola RAZR tot apare în diverse leak-uri online, există posibilitatea ca acesta să nu fie singurul telefon de acest gen în dezvoltare. Sharp a prezentat un smartphone de tip clamshell, cu panou AMOLED flexibil, care poate fi pliat complet, fără să lase spaţiu în centru, unde apare curbura ecranului. Sharp spune că acest model are o diagonală de 6,18″ cu rezoluţie QHD+ (3.040 x 1.440 pixeli), capabil să reziste la peste 300.000 de îndoiri.

Deşi nu există foarte multe detalii despre cum a reuşist Sharp să creeze un astfel de dispozitiv, clipul video în care telefonul apare oferă câteva detalii. Se pare că spaţiul din jurul balamalei nu este ocupată cu alte componente, astfel display-ul poate să se afunde puţin în carcasă. Astfel, curbura ecranului este ascundă în interior, telefonul rămânând complet plat, spre diferenţă de Galaxy Fold, care are un spaţiu gol şi o formă triunghiulară, similară cu cea a unui portofel, atunci când este pliat.

Alte detalii interesante despre acest telefon concept sunt notch-ul, proeminent în partea de sus şi rama groasă de sub display. Aici sunt găzduite probabil multe dintre componentele pe care un smartphone obişnuit le-ar avea de-a lungul corpului, însă nevoia de a despărţi construcţia în două bucăţi separate pentru a putea fi pliat a dus la acest compromis.

Este posibil însă ca până la lansarea unui dispozitiv pliabil de la Sharp să fie depăşite aceste limitări de design. Sharp spune că un telefon de acest gen produs în fabricile sale ar putea apărea abia peste câţiva ani. Totuşi, compania produce şi panouri OLED, deci probabil că va încerca să vândă astfel de panouri către parteneri înainte să poată dezvolta propriile dispozitive.

Momentan, modelul prezentat de Sharp pare să fie cel mai practic dispozitiv pliabil de până acum, păstrând forma unui smartphone obişnuit atunci când este deschis şi scăzându-i dimensiunile atunci când este pliat. Grosimea ar fi singurul dezavantaj vizibil, însă probabil că în timp şi aceasta ar putea fi scăzută.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult