Sony Xperia J – Android 4.0 în format accesibil de 4”

Sony Xperia J - Android 4.0 în format accesibil de 4”

Sony este unul din producătorii de smartphone-uri care a investit mult în segmentul entry level. Modelele sale au nişte linii de design cu care reuşesc să se evidenţieze oriunde. Sony Xperia J este un model special în gama entry level, remarcându-se prin ecranul său mare. Specificaţiile nu impresionează, însă nici preţul nu va goli portofelul. Citiţi în continuare dacă sunteţi în căutarea unui smartphone accesibil cu un ecran cât mai mare.

Sony Xperia J - smartphone accesibil cu ecran de 4”

Construcţie

Plasticul este singurul material folosit pentru carcasa lui Xperia J. Sony a reuşit însă să facă o treabă foarte bună cu el. Spre exemplu, banda argintie din jurul telefonului are un puternic aspect metalic, iar capacul de pe spate este foarte fin la atingere. Aşa cum se poate observa din imagini, carcasa lui Sony Xperia J este arcuită în partea din spate. Designul vine de la vechiul Sony Ericsson Xperia Arc şi a fost preluat şi de Xperia V, Xperia T şi Xperia E. Sub ecranul protejat de Gorilla Glass sunt vizibile cele trei butoane capacitive ale sistemului de operare. Ele sunt iluminate în timpul utilizării smartphone-ului. Deasupra ecranului lipseşte doar senzorul de luminozitate.

Singurele butoane ale lui Sony Xperia J sunt amplasate pe latura dreaptă, în partea de sus. Dacă cel pentru volum are dimesiuni decente, cel pentru deblocarea ecranului este puţin cam mic şi necesită o apăsare fermă. Mufa pentru căşti a fost plasată central pe latura superioară, iar cea microUSB se găseşte pe latura din stânga. Dacă desfacem capacul lui Xperia J, suntem întâmpinaţi de o baterie impunătoare cu o capacitate de 1.750 mAh. Ea blocează accesul la slot-ul pentru SIM şi card microSD.

Sony Xperia J - capacul bateriei este curbat

În pachet

Fiind disponibil la un preţ accesibil, smartphone-ul Sony Xperia J are un pachet destul de modest. Alături de încărcător şi cablul microUSB găsim un headset stereo modest. El nu va impresiona prin calitate, însă este util pentru apeluri.

Specificaţii

 • Ecran: 4”, 480×854, S-LCD(?), Gorilla Glass
 • Sistem de operare: Android 4.0.4
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM7227A
 • Procesor: 1 GHz Cortex-A5, single core
 • RAM: 512 MB
 • Memorie: 4 GB, 2 GB accesibili
 • Card: microSD/SDHC
 • 3G: HSDPA 7,2 Mbps
 • WiFi: 802.11b/g/n
 • Bluetooth: 2.1 cu A2DP şi EDR
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED, stabilizare
 • Filmare video: VGA cu 30 fps
 • Cameră video secundară: VGA
 • Baterie: 1.750 mAh
 • Dimensiuni: 124,3 x 61,2 x 9,2 mm
 • Greutate: 124 g

Ecranul

Sony are o reputaţie în legătură cu secretul despre ecranele sale. Rareori găseşti specificaţii avansate despre el. Producătorul japonez foloseşte de cele mai multe ori panouri LCD obişnuite, relativ modeste în comparaţie cu cele AMOLED sau IPS. Cel al lui Sony Xperia J are unghiuri prea bune pentru a fi un panou obişnuit. El ar putea fi însă de tip S-LCD, aşa cum am văzut mai multe modele HTC. Cu un contrast destul de bun, panoul este vizibil în lumină naturală.

Din păcate, lui Xperia J îi lipseşte Mobile BRAVIA Engine, un sistem de procesare a imaginii ce îmbunătăţeşte pozele şi clipurile afişate. Pentru cineva care a testat mai multe modele Sony Ericcson din trecut, diferenţa este uşor de sesizat. Lipsa unui senzor de luminozitate poate fi deranjantă atunci când telefonul este folosit noaptea. Negrul puţin luminos, dar nu îndeajuns de mult încât să deranjeze. Iluminarea ecranului pare să fie uniformă.

Sony Xperia J ar putea să aibă un panou S-LCD

Sistemul de operare

Android 4.0.4 nu oferă nicio surpriză aici. Xperia J vine cu interfaţa deja cunoscută, cu cinci ecrane principale şi o serie lungă de widget-uri. Dacă sunteţi un utilizator cu un consum minimalist de aplicaţii, smartphone-ul se comporta decent. Altfel, performanţele modeste ale procesorului îşi vor spune cuvântul la un moment dat. Va trebui să vă obişnuiţi cu momente în care imaginea rămâne puţin agăţată, până când procesorul termină ce are de calculat.

AnTuTu – 4075
Quadrant – 2023
Vellamo – 861

Multimedia

Calitatea ieşirii audio a lui Xperia J este acceptabilă, însă volumul maxim nu este foarte puternic. Playerul audio este avansat, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre cel video. Dacă vreţi să vizionaţi un clip încărcat pe card, va trebui să folosiţi un player din magazinul Play. Playerul integrat suportă doar fişiere MP4 şi 3GP.  În plus, nu vă recomandăm să încercaţi să rulaţi clipuri la rezoluţie mare. Procesorul este foarte limitat.

Când am avut nevoie să mă uit după un clip realizat cu smartphone-ul Sony Xperia J, am descoperit că galeria multimedia cu care eram obişnuit nu mai există. Am căutat Xperia Gallery, însă fără rezultat. Sony a înlocuit cele două aplicaţii cu Album. Imaginile şi clipurile sunt grupate foarte frumos, iar thumbnail-urile sunt ajustabile ca dimensiuni. Am descoperit însă o problemă de utilizare. Comandat pentru ştergerea unui clip sau a unei imagini este greu de găsit.

Sony Xperia J - camera foto de 5 MP este modestă

Iniţial am crezut că ea nu există şi am instalat un manager de fişiere pentru a face curăţenie. Ulterior, am găsit comanda de ştergere din Album, însă absolut întâmplător. În aplicaţiile Gallery de până acum, ea se găsea în meniul deschis cu butonul Menu. Aici trebuie să selectezi vizualizezi imaginea sau clipul din lista de thumbnail-uri şi să apeşi simplu pe imagine sau pe clip. Un buton cu simbolul unui coş de gunoi va apărea în colţul din dreapta sus. Personal cred că aplicaţia Album are nevoie de un update.

Camera foto

Cum era de aşteptat, camera foto cu senzor de 5 MP a lui Sony Xperia J este modestă. Detaliile se pierd chiar şi în lumină naturală, în ciuda faptului că a fost implementat un sistem de stabilizare a imaginii. Nici despre filmarea nu avem prea multe lucruri bune de spus. În timpul zilei, camera înregistrează cu o rată de compresie de 2 Mbps. Pe timp de noapte, ea scade la jumătate. Chiar şi la rezoluţie VGA, această rată de compresie redusă oferă o calitate slabă a imaginii.

Test foto Test foto
Macro Cu blitz

Autonomia

Cu o baterie mare, ne aşteptam ca Xperia J să ofere o autonomie bună. Dacă activaţi modulul WiFi şi traficul de date 3G doar atunci când aveţi nevoie, telefonul poate funcţiona 3-4 zile cu o singură reîncărcare. Utilizarea lui în această perioadă poate fi de până la 30 minute de convorbiri şi 30 minute de navigare pe Internet pe zi. Chiar şi cu o utilizare mai intensă, Xperia J reuşeşte să ofere o autonomie de două zile.

Sony Xperia J vine cu o baterie generoasă

Preţ şi disponibilitate

La momentul redactării articolului, smartphone-ul Sony Xperia J este disponibil pe piaţa românească la preţul de 1.000 lei fără abonament.

Concluzie

Sony Xperia J se adresează unui grup specific de utilizatori. Aceştia vor un smartphone accesibil, însă ecranul mare, cu rezoluţie decentă, este foarte important pentru ei. Aceşti utilizatori nu vor abuza de numărul aplicaţiilor instalate şi rulate în fundal şi nu vor fi interesaţi de performanţele camerei foto. Ea este acolo pentru acele momente în care s-ar putea să ai nevoie să imortalizezi ceva. Performanţele sunt la nivelul preţului plătit pentru telefon, iar construcţiei nu i se poate reproşa nimic.

Sony Xperia J - bine construit, însă cu performanţe modeste

Ecranul lui Xperia J pare să fie preluat dintr-o gamă superioară de preţ, iar producătorul îl protejează cu Gorilla Glass. Smartphone-ul are o baterie mare, iar cei care-l folosesc mai puţin se pot aştepta la o autonomie foarte bună. Chiar şi cu 2-3 ore de apeluri pe zi, Xperia J poate să funcţioneze două zile fără să fie încărcat.

Părţi pozitive

ecran mare, cu o calitate bună a imaginii
autonomie bună
construcţie bună, cu plastic de calitate

Părţi negative

filmarea are o calitate slabă
sistemul de operare devine lent după instalarea mai multor aplicaţii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News