Xiaomi demonstrează HyperCharge: de la 0% la 100% baterie în 8 minute

31.05.2021
Xiaomi demonstrează HyperCharge: de la 0% la 100% baterie în 8 minute

Telefoanele Xiaomi compatibile HyperCharge pot fi încărcate la puteri de până la 200W prin USB-C, sau 120W în modul wireles.

Deși tehnologia acumulatorilor cu Litiu nu s-a schimbat în mod fundamental, producătorii smartphone au găsit modalități pentru accelerarea semnificativă a vitezei de încărcare. Printre metodele găsite se numără folosirea unor circuite de alimentare mai eficiente și sisteme de răcire care evită acumularea de căldură în zona bateriei. Totodată, unii producători au împărțit acumulatorul în două sau mai multe celule care pot fi alimentate în paralel, fără a forța un curent de încărcare prea mare.

Xiaomi a fost una dintre primele companii care au demonstrat încărcarea prin USB-C la putere de 100W, producătorul livrând în cele din urmă o implementare la 120W pentru vârful de gamă Xiaomi Mi 10 Ultra.

Denumită HyperCharge, noua tehnologie pentru încărcare rapidă se apropie de limitele fizice ale conexiunii USB-C, livrând până la 200W putere de încărcare. În condițiile folosirii unei versiuni modificate a vârfului de gamă Xiaomi Mi 11 Pro, echipată cu un acumulator de 4000mAh (față de 5000 mAh la versiunea retail a telefonului), timpul de încărcare 0%-100% este de numai 8 minute.

Xiaomi nu oferă detalii de ordin tehnic, însă putem presupune că limitarea capacității este un compromis inevitabil pentru obținerea vitezei de încărcare enunțate. Spre exemplu, știm deja că acumulatorii Li-ion ating cele mai bune viteze până în zona de 80% încărcare, simpla ascundere a capacității superioare permițând scurtarea considerabilă a timpului de așteptare, cu efecte benefice majore asupra longevității acumulatorului.

Probabil că va mai dura ceva timp până ce Xiaomi va livra consumatorilor tehnologia HyperCharge, folosirea unei puteri de 200W la încărcare venind cu riscuri deloc neglijabile, pe partea de siguranță.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult