Belkin ScreenCast – imagine de pe laptop pe TV, fără fire

12.04.2012
Belkin ScreenCast - imagine de pe laptop pe TV, fără fire

Aţi auzit de Intel Wireless Display? Acestă tehnologie ar trebui să vă intereze dacă urâţi cablurile întinse prin camera de zi. Cu prescurtarea WiDi, ea oferă posibilitatea transmiterii imaginii şi sunetului de pe un laptop pe un LCD TV prin conexiune wireless. Evident, aplicaţiile pot fi extinse şi la monitoare sau proiectoare.

Implementarea WiDi urmează două direcţii: laptopurile urmează să fie dotate cu un modul ce emite, iar LCD TV-urile primesc un modul ce recepţionează semnalul radio. Dacă laptopurile cu Intel Wireless Display au început să intre pe piaţă, LCD TV-urile compatibile WiDi sunt mai greu de găsit. Şi ce te faci dacă ai deja un televizor mare şi scump, ce nu este compatibil? Aici intră în scenă Belkin ScreenCast, unul din puţinele adaptoare WiDi de pe piaţă.

Belkin ScreenCast - adaptor Intel WiDi

Design simplu

În pachetul lui Belkin ScreenCast găsim o cutie din plastic, de dimensiunile unui router, un cablu HDMI şi un alimentator. În spatele adaptorului găsim o ieşire video HDMI, o ieşire video RCA Compozit şi o ieşire audio RCA stereo. Un buton permite pornirea şi oprirea adaptorului WiDi. Un LED de stare, integrat discret în latura lui Belkin ScreenCast ne anunţă când adaptorul este pornit, în stand by sau activ.

De ce ai nevoie pentru a folosi Belkin ScreenCast?

Dacă eşti interesat de ScreenCast, înseamnă că ai deja un LCD TV cu intrări HDMI disponibile. Adaptorul funcţionează şi cu un televizor vechi, însă nu recomandăm folosirea ieşirii video Compozit. Modulul WiDi dintr-un laptop este opţional şi producătorul poate să-l implementeze sau nu. Costul său este destul de redus, însă anumiţi producători nu-l oferă ca dotare standard încă datorită numărului redus de televizoare şi adaptoare compatibile de pe piaţă.

Pentru un laptop de ultimă generaţie, sistemul de operare Windows 7 este standard, aşa că această cerinţă este oarecum inutilă. Nu am verificat, însă nu cred că există drivere Intel Wireless Display pentru XP. Pe de altă parte, cine instalează XP pe un laptop de ultimă generaţie? Poate doar ghinioniştii ce lucrează pentru o companie aparte.

Belkin ScreenCast - conectorii

Cât de simplu foloseşti Belkin ScreenCast?

Scenariu: eşti în camera de zi; ai scos Belkin ScreenCast din cutie, l-ai alimentat şi l-ai conectat la televizor; te muţi pe canapea, cu laptopul în braţe şi vrei să vezi minunea. S-ar putea să ai o mică dezamăgire. Eu cel puţin am avut. Odată pornit adaptorul, pe ecranul LCD TV-ului apare o imagine care ne confirmă că ScreenCast este pregătit pentru conectare. Pe laptop este rulată aplicaţia Intel WiDi şi cu ea sunt căutate adaptoare sau televizoare în apropiere. Atunci când a fost descoperit Belkin ScreenCast, aplicaţia de pe laptop cere la prima conectare un PIN afişat pe ecranul televizorului.

După acest pas aşteptam să văd pe ecran imaginea afişată de laptop. A început însă un mic joc de-a şoarecele şi pisica între laptop şi adaptor. De câteva ori conexiunea a fost pierdută şi adaptorul a devenit invizibil pentru laptop. Motivul? Lipsa update-urilor de firmware şi poziţionarea adaptorului. După ce am instalat ultimul driver WiDi de la Intel, care cu greu a justificat un download de 133 MB, a fost rândul adaptorului. Conexiunea la Internet era evident obligatorie, iar placa de reţea wireless trebuia să fie activă pentru ca Wireless Display să funcţioneze.

După update-urile de rigoare, laptopul tot nu permitea afişarea unei rezoluţii mai mari de 1366×768 pixeli pe ecranul televizorului. Au mai trecut câteva zile şi a mai apărut un update pentru adaptor care a oferit suport pentru 1920×1080. Micile şicane nu s-au oprit aici. La conectarea lui Belkin ScreenCast, ieşirea audio default a sistemului a trecut pe cea HDMI a adaptorului. Când am intrat şi am schimbat-o cu cea a plăcii audio interne, conexiunea WiDi s-a întrerupt brusc. Imaginea de pe TV a trebuit să fie ajustată cu o opţiune a aplicaţiei de pe laptop, deoarece nu se potrivea pixel/pixel. Nici nu am reuşit s-o fac să acopere perfect ecranul televizorului, dar rezultatul final a fost acceptabil.

Belkin ScreenCast - un LED de stare elegant

Amplasarea adaptorului şi interferenţele

Deşi foloseşte teoretic frecvenţele standardelor 802.11b/g/n, în manualul lui Belkin ScreenCast este menţionat că adaptorul trebuie să aibă undă directă cu laptopul şi între ele să fie la o distanţă mai mică de 10 m. De asemenea, cu cât sunt mai multe semnale wireless în casă, cu atât mai mult cresc şansele ca să existe probleme de calitate la transferul datelor între laptop şi adaptor. Pot să spun că amplasarea lui ScreenCast în spatele televizorului nu este o soluţie, chiar dacă laptopul nu se află la mai mult de 3 m de el.

Calitatea imaginii şi limitările pentru aplicaţii

Când conectezi un laptop la un LCD TV prin cablu HDMI te aştepţi la o calitate maximă a imaginii, limitată doar de panoul televizorului. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu Intel WiDi, în ciuda faptului că este folosit tot un cablu HDMI.

Lăţimea de bandă folosită de standardul HDMI pur şi simplu nu poate fi transmisă prin WiFi. HDMI 1.0 oferea imagine cu o lăţime de bandă de aproape 4 Gbps, fără să ţinem cont de sunet. Acum suntem la versiunea 1.4. Să ridice mâna cine ştie lăţimea de bandă maximă efectivă a standardului 802.11n. Da, se măsoară în sute de Mbsps. În concluzie, imaginea de la laptop ajunge comprimată la TV şi asta se vede dacă ai un ochi atent. Dacă eşti obişinuit cu televiziunea standard definition, s-ar putea să nu observi diferenţe de la o distanţă mai mare de 2 m de televizor.

Dacă obişnuieşti să vizionezi filme HD şi full HD pe LCD TV şi acesta ar trebui să fie principala aplicaţie pentru WiDi, atunci s-ar putea să descoperi că un cablu, cât de urât şi de lung ar fi el, îţi este cel mai bun prieten. Dacă aplicaţiile pentru WiDi intră în sfera business, cum ar fi conectarea unui laptop la un proiector fixat pe tavan, atunci calitatea imaginii nu mai este atât de importantă.

Dacă sunetul şi imaginea ajung în acelaşi timp de la laptop la televizor, combinaţia între cele două are o mică întârziere. Acest aspect scoate WiDi de pe lista tehnologiilor care se înţeleg bine cu jocurile. Nu vei putea juca un FPS sau un simulator auto fără să observi cum comenzile tale nu sunt chiar sincronizate cu imaginea. De menţionat că Intel WiDi suportă sunet pe 5.1 canale, ceea ce înseamnă că experienţa audio nu va fi foarte afectată.

Preţ şi disponibilitate

Belkin ScreenCast - o alegere puţin cam dificilă

Belkin ScreenCast este disponibil pe piaţa din România. Preţul său este destul de prohibitiv. Pentru a transmite sunet şi imagine fără fir, utilizatorul trebuie să scoată din buzunar 500 lei. Poate că sunt răutăcios, dar cu această sumă cumper un router de top, ce permite conectarea unui HDD extern prin mufă USB. Vei putea să rulezi de pe el filmele cu orice dispozitiv din reţea.

Concluzie

Cred că este clar din cele spuse mai sus că Intel Wireless Display este o tehnologie ce necesită îmbunătăţiri. Chiar şi aşa, ea oferă o facilitate la care visam cu ani în urmă: sunet şi imagine fără fire. Ai laptopul lângă tine pe canapea şi vezi filmul pe televizor fără te deranjezi să conectezi vreun cablu. În acelaşi fel poţi să proiectezi o prezentare fără să fi lângă proiector.

Din păcate, dacă ţii la calitatea imaginii, ar fi indicat să testezi Belkin ScreenCast sau o altă configuraţie WiDi înainte să cumperi adaptorul. Investiţia este semnificativă şi există alte modalităţi de-a transmite imaginea necomprimată la televizor.

Plusuri şi minusuri:

[+] conectare elegantă între laptop şi TV sau proiector
[+] design simplu şi plăcut
[+] conectare prin HDMI, cu sunet 5.1
[-] calitatea imaginii este puţin afectată de transfer
[-] nu este util pentru jocuri
[-] preţul este mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News