LCD TV 3D wireless de 55”, de la CES 2012

20.01.2012
LCD TV 3D wireless de 55”, de la CES 2012

Acesta ar trebui să fie viitorul televizoarelor. Cablurile ajung să ne enerveze în timp şi să ne întrebăm de ce tehnologia avansată nu ne-a scăpat de ele până acum. La CES 2012, compania chineză Haier a prezentat un concept de LCD TV 3D fără cabluri. Funcţional. Transferul imaginii digitale prin aer nu este o noutate. După mai multe module ce foloseau diverse standarde, Intel a introdus WiDi. Acest modul poate fi integrat în laptopuri şi funcţionează la fel ca o placă de reţea, doar că nu se conectează la un router, ci la un LCD TV cu modul compatibil.

LCD TV 3D wireless de 55”, de la Haier

Televizorul din imagine nu foloseşte însă WiDi, ci WHDI (Wireless Home Digital Interface), un standard susţinut de Hitachi, Sony, LG, Samsung, Sharp şi Motorola. El permite transferul datelor necomprimate cu o viteză de până la 3 Gbps, suficientă pentru conţinut 1080p. Raza de acţiune într-o locuinţă este de până la 30 m, iar latenţa este mai mică de 1 ms.

Se poate observa modulul WHDI

Transferul video fiind rezolvat, a rămas problema alimentării. Cei de la Haier au folosit transferul de energie electrică prin rezonanţă electromagnetică. Televizorul nu poate funcţiona fără standul pe care se află. Modulul de alimentare se găseşte undeva la 20 cm distanţă de baza piciorului LCD TV-ului. Standul este cel care se conectează la priză. Implementarea standardului WHDI ar putea să dureze 2-3 ani, însă transferul prin aer al curentului electric va dura semnificativ mai mult.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News