Aparate foto în oferta Black Friday 2013

21.11.2013
Aparate foto în oferta Black Friday 2013

Piaţa aparatelor foto a evoluat mult în ultimii ani. Ca volum, ea a scăzut, fiind afectată de telefoanele mobile. Mulţi utilizatori au ajuns să fie mulţumiţi de ceea ce le oferă smartphone-ul din buzunar şi au renunţat la un aparat foto, fie el şi compact. Dacă aţi urmărit testul nostru cu nostru cu Nokia Lumia 1020 poate că aţi înţeles de ce. Asta nu înseamnă însă că aparatele foto vor dispărea într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat. Din contră, unele segmente încep să se impună faţă de altele. Aşa se face că aparatele foto mirrorless au ajuns să fie din ce în ce mai populare, ameninţând într-un fel supremaţia DSLR-urilor. Un alt segment promovat de producătorii de aparate foto este cel al compactelor premium.

Black Friday 2013 se apropie şi aparatele foto sunt pe lista multor pasionaţi de tehnologie. Vom încerca să vedem în continuare ce modele sunt cele mai atractive şi la ce ne-am putea aştepta de la magazinele de profil. Ca o regulă generală, aparatele foto lansate de curând nu vor intra cel mai probabil în ofertele de Black Friday. Nimeni nu vrea să vândă în pierdere primele loturi de produse.Pe de altă parte produsele ceva mai vechi vor avea şanse mai mari să primească o reducere de preţ.

Nikon 1 AW1 - primul mirrorless pentru fotografii subacvatice

Ar trebui să vorbim puţin acum şi despre ciclul de viaţă al unui aparat foto. Majoritatea producătorilor au 2-3 lansări anuale, ceea ce înseamnă că un aparat foto dintr-o anumită gamă s-ar putea să fie înlocuit de un model nou după aproximativ un an. Trebuie să ţinem cont de asta atunci când ne orientăm spre produsele ce pot să primească reduceri. Dacă un aparat foto a fost lansat de curând, putem să ne uităm după modelul pe care-l înlocuieşte. Spre exemplu, Nikon a anunţat de curând noul aparat D5300. Vechiul D5200 încă poate fi considerat un aparat foto capabil.

Aparate foto compacte

Dacă ne uităm la modelele foarte ieftine, pretenţiile nu pot să fie foarte mari. Este foarte posibil ca singurul avantaj pe care-l au astfel de aparate foto faţă de un smartphone decent să fie zoom-ul optic. Dacă vreţi să achiziţionaţi un astfel de model cu ocazia Black Friday 2013, vă recomandăm să căutaţi unul dotat cu stabilizare optică (nu digitală). De asemenea, un senzor de tip BSI (back-side illuminated) ar fi de dorit. Pentru un obiectiv cu zoom optic mai mare de 5x, sistemul de stabilizare optică a imaginii nu ar trebui să fie opţional.

Oferta F64 pentru Black Friday 2013

Numărul de megapixeli nu contează, dar ar fi bine să fie cât mai mic. Aparatele foto compacte au senzori foto foarte mici, iar numărul mare de megapixeli influenţează negativ calitatea imaginii. Nu vă lăsaţi păcăliţi de marketing. În cazul de faţă, mai mulţi megapixeli nu înseamnă poze mai bune.

Canon PowerShot N - cât de mică poate fi o compactă?

Compacte cu zoom mare

Aceste aparate foto sunt destul de populare printre cei ce fotografiază mult în natură. Dacă nu poţi să te apropii mai mult de munte, măcar să-l măreşti de câteva ori în poză. Aceste modele vin cu sistem de stabilizare optică integrat în obiectiv. Stabilizarea digitală este de multe ori subliniată de producător ca un plus al aparatului, însă ea nu este recomandată, aşa încât puteţi s-o ignoraţi. Unul din aspectele importante la aparatele cu zoom mare este deschiderea maximă a diafragmei. Mai precis, în specificaţiile obiectivului, primul număr F ar trebui să fie cât mai mic. De exemplu, un model cu obiectiv cu F2.8 are deschiderea difragmei mai mare decât unul cu F3.5 sau F4.0. Asta înseamnă că senzorul foto va putea prelua mai multă lumină în condiţii de iluminare slabă.

În general, nu recomand achiziţionarea unui aparat foto cu ocular electronic. Ocularul are de obicei o rezoluţie mică şi devine inutil în cele mai multe situaţii. El poate fi însă folosit pentru stabilizarea aparatului, atunci când fotografiaţi cu zoom maxim. Un aparat susţinut în trei puncte este mult mai stabil. Ar fi indicat să căutaţi şi modele cu ecrane mai bune. Producătorii nu specifică rezoluţia, însă dau numărul de puncte. Un ecran cu 460.000 de puncte va arăta mult mai bine decât unul cu 230.000 de puncte.

Sony Cyber-shot HX200V cu obiectivul extins

Aparate compacte premium

Aici nu sunt prea multe de spus, deoarece această gamă se adresează în primul rând utilizatorilor pretenţioşi, care au cunoştinţe puţin mai avansate. Ei ştiu că un senzor de 1/1.7” este mai mare decât 1/2.3” şi 10 MP pe o asemenea suprafaţă va oferi rezultate mai bune decât 14 MP sau 16 MP. Producătorii au investit mult în acest segment în ultimii ani şi aceasta se vede. Au apărut modele cu obiective foarte luminoase, cu F1.8, ce oferă performanţe bune în lumină slabă. Compactele premium au un preţ foarte ridicat, fiind uneori mai scumpe decât un DSLR sau un mirrorless dotat cu senzor mult mai mare. O reducere importantă de Black Friday 2013 le poate transforma în aparate foarte atractive.

Sony RX100 - o compactă premium foarte apreciată

Aparate foto mirrorless

Cei care sunt în căutarea unui apara foto ce oferă o calitate bună a imaginii, însă nu necesită o geantă voluminoasă de transport trebuie să se îndrepte spre modele mirrorless. Deşi nu a fost primul producător în acest segment, Sony a reuşit să se impună în ultimii ani cu gama NEX. Panasonic şi Olympus, cei care au lansat primele modele Micro Four Thirds şi au pus astfel bazele segmentului, sunt devansate de producătorul nipon. Samsung şi-a dezvoltat la rândul său gama şi a ajuns din urmă producătorii menţionaţi mai sus cu modele precum NX300.

Canon şi Nikon nu s-au grăbit să intre în hora mirrorless, iar când au făcut-o, au venit oferte ciudate. Nikon vrea să ne convingă cu aparatele sale dotate cu senzori de 1”, semnificativi mai mici decât cei APS-C sau chiar Four Thirds folosiţi de concurenţă. Canon are un singur model pe piaţă, oferit iniţial la un preţ nu foarte competitiv.

Sony NEX-6 - un mirrorless complet

Marele avantaj al aparatelor foto mirrorless cu senzori APS-C sau Four Thirds este acela că oferă o calitate foarte bună a imaginii, chiar şi în cazul modelelor cele mai ieftine. Obiectivele din kit nu vor oferi performanţele dorite de fotografii profesionişti, însă pentru utilizatorii de rând ele vor fi suficiente. Cei ce sunt dispuşi pot investi ulterior în obiective mai scumpe şi mai bune. Dacă sunteţi în căutarea unei oferte de Black Friday 2013, vă recomandăm să căutaţi kit-uri cu obiectiv cu stabilizare optică. Doar câteva modele scumpe de aparate foto mirrorless au sistem de stabilizare integrat în body, la nivelul sezorului.

Ţinând cont de dimensiunile senzorului, chiar şi cele mai ieftine modele mirrorless vor oferi performanţe foto mult mai bune decât ale unei camere foto compacte. Nu vă recomandăm însă modelele foarte vechi. În principiu, cele lansate începând din anul 2011 sunt ok. Producătorii au avut posibilitatea să rezolve până atunci evetualele probleme apărute la primele generaţii de modele mirrorless.

Oferta Azerty pentru Black Friday 2013

Aparate foto DSLR

Cu ocazia reducerilor de Black Friday, cei care sunt în căutarea unui DSLR bun pot să găsească modele performante la preţuri avantajoase. Subliniem şi aici ideea de bază prezentată mai sus: modelele pentru care a fost lansat deja un înlocuitor vor avea cele mai mari reduceri. În cazul aparatelor foto DSLR se întâmplă de multe ori ca producătorul să aducă pe piaţă un model foarte bun, pe care apoi să-l îmbunătăţească superficial în generaţiile următoare. Poţi să renunţi uşor la un ecran tactil, la WiFi sau la alte funcţii care nu au legătură cu calitatea imaginii.

Canon 100D, cel mai compact DSLR

Urmărește Go4IT.ro pe Google News