World Games Stadium – primul stadion 100% solar

World Games Stadium - primul stadion 100% solar

Taiwan-ul, “splendida insulă din Pacific ” este de anul acesta mândra gazdă a unui stadion şi mai impresionant – primul 100% solar din întreaga lume. Asiaticii au terminat la timp lucrările pentru desfăşurarea evenimentului sportiv “World Games 2009”, ce va avea loc în Kaohsiung, oraşul cu cea mai densă populaţie din Taiwan şi totodată al doilea ca mărime.

World Games Stadium

Grandioasa construcţie în formă de dragon a fost realizată în doar doi ani, poartă denumirea de “World Games Stadium”, are o capacitate de 40.000 de locuri şi se alimentează de la 8844 de panouri solare, întinse pe o suprafaţă de peste 14.000 de metri pătraţi. Potenţialul energetic al panourilor este unul cu adevărat magnific. Ele generează aproximativ 1.14 Gigawaţi oră pe an, îndeajuns cât să aprindă luminile şi să pună în funcţiune echipamentele electrice din cartierele învecinate. Iar taiwanezii chiar au de gând să utilizeze energia în acest scop, în perioadele când stadionul nu găzduieşte niciun eveniment.

World Games Stadium

Stadionul a costat 150 de milioane de dolari, dar este lesne de dedus că banii vor fi amortizaţi într-un timp extrem de scurt. Poate că magnaţii din Europa ar trebui să se inspire de la asiatici şi să înceapă să dezvolte şi ei astfel de proiecte. De România nu mai zic nimic. La noi în doi ani abia se toarnă câţiva kilometri de asfalt.

World Games Stadium

În altă ordine de idei, până şi arabii au de ce să fie invidioşi. Dacă punem în balanţă stadionul subteran din Qatar şi “World Games Stadium”, parca talerul se înclină în favoarea taiwanezilor. Voi ce credeţi? Stadioane subterane, stadioane solare sau “groapa din Ştefan cel Mare”?

World Games Stadium

Urmărește Go4IT.ro pe Google News