Ce sunt panourile fotovoltaice plutitoare și ce mari avantaje au

22.11.2022
Ce sunt panourile fotovoltaice plutitoare și ce mari avantaje au
Foto: Profimedia Images

Panourile fotovoltaice plutitoare (FPV) sunt o metodă relativ nouă prin care poate fi produsă energie regenerabilă.

Aceste sisteme pot fi ancorate pe mări, lacuri, iazuri, bălți, canale sau rezervoare. Marele lor avantaj este că nu ocupă teren, care poate fi folosit în schimb pentru agricultură.

Aceste sisteme au început să câștige popularitate în Asia și Europa. Pe Bătrânul Continent, cu dimensiuni reduse și o populație de 746 milioane de locuitori, panourile solare plutitoare sunt preferate deoarece terenul disponibil este limitat.

Un al doilea mare avantaj al sistemelor plutitoare este acela că pot fi montate lângă hidrocentrale, iar conectarea lor la rețeaua de energie se face rapid și cu costuri reduse. Astfel, statele care se bazează pe hidrocentrale pentru producția de electricitate sunt foarte interesate de această nouă tehnologie.

Potrivit unui studiu finanțat de Comisia Europeană, în Africa acoperirea a doar 1% din suprafața unui lac de hidrocentrală cu panouri fotovoltaice plutitoare poate crește cu 50% producția anuală a centralei respective.

Citește și: Ghid simplu: Cum instalezi, ieftin, în curte panouri solare care urmăresc mereu soarele

Cele mai mari ferme solare plutitoare, cu capacități de peste 1,5 GW, au fost construite în China și India. Alte țări care au parcuri mari de acest fel sunt Brazilia, Portugalia și Singapore.

Coreea de Sud intenționa să construiască o fermă de 2,1 GW pe coasta Mării Galbene, dar schimbarea guvernului a pus planurile în așteptare. Aceasta urma să includă 5 milioane de module solare și să acopere o suprafață de 30 de kilometri pătrați. Prețul proiectului este estimat la 4 miliarde de dolari.

Tehnologie nouă, costuri mari

Tehnologia nu este sută la sută sigură. Un incendiu a izbucnit în 2019 la o fermă din Japonia care conține 50.000 de panouri plutitoare. Un taifun a suprapus mai multe panouri solare, iar din cauza căldurii generate acestea au luat foc. Acest pericol este, însă, aproape inexistent pe lacuri sau iazuri aflate departe de țărm.

De departe cea mai mare barieră în calea adopției acestei noi tehnologii este prețul. Costul unei ferme plutitoare este semnificativ mai ridicat, dar în timp banii sunt recuperați. Panourile aflate la suprafața apei nu se supraîncălzesc la fel de tare ca cele de pe sol și astfel sunt mai eficiente la temperaturi mari. Mai mult, temperatura apei scade sub fermă, ceea ce reduce problema algelor care acaparează multe ape stătătoare.

Citește și: Ce sunt și în ce condiții ar trebui să optezi pentru panouri fotovoltaice thin-film

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult