Ghid simplu: Cum instalezi, ieftin, în curte panouri solare care urmăresc mereu soarele

18.11.2022
Ghid simplu: Cum instalezi, ieftin, în curte panouri solare care urmăresc mereu soarele

Sistemele de panouri solare sunt montate, în general, în poziții fixe, în direcția optimă pentru a prinde cât mai multă lumină.

Sunt disponibile pe piață mecanisme automate (solar tracker-e) care pot orienta automat panourile în cea mai bună poziție, pentru eficiență maximă, dar prețul lor este de mii de dolari și sunt inaccesibile pentru majoritatea oamenilor.

Există, însă, o soluție mult mai simplă, dar cere necesită puțin efort fizic zilnic. Iată despre ce este vorba și care sunt pașii:

1. Instalați în curte o țeavă destul de groasă (diametru de 10 – 20 cm), cu fundație solidă (elementul cu numărul 3).

2. Căutați o a doua țeavă în care prima țeavă poate intra aproape perfect și tăiați din ea o bucată de 20 – 30 de cm (elementul 2).

3. Pe bucata de țeavă tăiată trebuie prins/sudat sistemul care include panourile solare.

Citește și: Scurt ghid: Ce sunt pompele de căldură geotermale apă-apă, potrivite pentru clima din România

4. În lateralul bucății de țeavă cu diametru mai mare trebuie sudată o manetă (elementul 1), în poziție oblică, cu mânerul orientat spre sol.

5. Tot acest ansamblul este apoi montat în vârful țevii mari.

6. Cu ajutorul manetei, panourile pot fi rotite la 360 de grade. Pentru ca operațiunea să fie mai ușoară, puteți unge cu vaselină zona de contact dintre cele două țevi.

Acest sistem nu depășește un cost de câteva sute de lei (țevi, ciment, un cornier pentru manetă și alte eventuale materiale necesare), dar mărește semnificativ eficiența fotovoltaicelor.

Foto: Go4it.ro, Wikimedia

Citește și: Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi înainte să o cumperi

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult