Scurt ghid pentru panouri solare: La ce te uiți când le cumperi și de ce tip ai nevoie

19.10.2022
Scurt ghid pentru panouri solare: La ce te uiți când le cumperi și de ce tip ai nevoie
Foto: Pixabay

În condițiile actuale, când prețul la energie a atins cote alarmante în multe zone ale lumii, oamenii dau o atenție deosebită modalităților – precum panouri solare sau turbine eoliene – prin care pot produce singuri electricitate.

Eolienele nu pot fi instalate chiar oriunde, așa că majoritatea oamenilor aleg panourile solare. Avantajele acestora sunt multiple. În primul rând, aceste sisteme pot acoperi parțial sau total necesarul de electricitate al unei gospodării, generând economii de bani semnificative. Oamenii au și posibilitatea să livreze, contra cost, în rețeaua națională excesul de energie produs.

Mai mult, locuințele echipate cu panouri solare au prețuri de vânzare mai mari de obicei, deoarece sunt mai atractive pentru clienți, potrivit studiilor.

Nu în ultimul rând, consumând energie produsă pe a ceastă cale o persoană contribuie la combaterea încălzirii globale.

Cum funcționează principalele tipuri de panouri solare

Există două categorii principale de panouri solare care sunt folosite la scară largă în lume: panouri fotovoltaice (PV) și panouri CSP (concentrating solar-thermal power).

Panourile PV sunt realizate din celule fotovoltaice. Soarele emite radiație (cunoscută și ca radiație electromagnetică), absorbită de celule, care devin încărcate electric. Curentul direct este transformat de un invertor în curent alternativ, care poate fi folosit în locuințe.

Panourile PV sunt și ele de mai multe tipuri, în funcție de materialele folosite în construcție: monocristaline (o celulă este formată dintr-un singur cristal de siliciu de puritate ridicată), policristaline (realizate din siliciu policristalin; au mai multe cristale pe celulă), hibride sau Thin Film (care înlocuiește siliciul cu alte materiale).

panouri solare
Panouri fotovoltaice Thin Film sunt montate pe un acoperiș. (Foto: Wikimedia)

Există chiar și modele bifaciale, la care ambele fețe pot produce energie electrică.

Citește și: Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi înainte să o cumperi

Sistemele CSP, utilizate în special în parcuri solare, folosesc un sistem de oglinzi care concentrează lumina către receivere care o colectează și o transformă în căldură. Căldura este utilizată apoi pentru producerea de electricitate.

Evident, pe acoperișurile și în curțile oamenilor sunt instalate panouri fotovoltaice, mult mai simple.

Lucruri importante la care trebuie să te uiți când cumperi panouri solare

Tipul. Modelele folosite de obicei în gospodării sunt monocristaline sau policristaline. Panourile fotovoltaice monocristaline au un randament mai mare decât cele policristaline și produc mai multă energie pe timp înnorat. Totuși, acestea pierd din randament odată cu creșterea temperaturii (cu până la 0,39% pentru fiecare grad Celsius în plus). De aceea, în zonele de câmpie, de exemplu, sunt recomandate modelele policristaline. Panourile monocristaline sunt mai scumpe decât cele policristaline cu aproximativ 15%.

panouri solare
Panou solar monocristalin (stânga) alături de unul policristalin.

Pot opta pentru tehnologia Thin Film cei care locuiesc într-o zonă cu vreme nefavorabilă unde cade, de exemplu, frecvent grindină sau unde sunt furtuni. Aceste modele sunt mai ușoare și mai flexibile, fiind mai rezistente.

Puterea. Puterea unui panou solar contează mai mult decât mărimea acestuia. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai puține panouri vor fi necesare pentru ca un utilizator să își acopere necesarul de energie. Cei care au mult spațiu la dispoziție pentru instalarea acestor dispozitive pot cumpăra mai multe panouri de putere mai mică, dar mai ieftine.

Durata de viață. Majoritatea panourilor solare au o durată de viață de aproximativ 25 de ani. Există și modele care ar trebui să funcționeze 30 de ani, dar și unele cu viață mult mai scurtă. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceste dispozitive produc mai puțină energie. Mulți producători garantează 90% din producția anunțată pentru primii 10 ani de utilizare.

Surse: CNET, Wich?, Energy.gov

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult