Energie verde: Panouri solare care produc electricitate non-stop, la orice oră și indiferent de vreme (VIDEO)

27.07.2023
Foto: Profimedia Images

Panourile solare captează energia din razele solare în mod direct și o transformă în energie electrică. Dar când plouă, eficiența lor scade substanțial, până la 10% din capacitatea optimă. Noaptea, aceste dispozitive nu produc deloc energie.

Cercetătorii au venit cu o nouă modalitate de a genera electricitate prin recoltarea energiei produse de picăturile de ploaie. Metoda, propusă de o echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China, implică un dispozitiv numit nanogenerator triboelectric, care creează electricitate din contactul lichid-solid. Astfel de dispozitive, dar de dimensiuni mai mari, sunt folosite deja la sistemele care generează electricitate din valurile mării.

Citește și ANALIZĂ: Ne mai poate salva tehnologia de la un dezastru ecologic? Ce soluții promițătoare există

Testele cercetătorilor chinezi au avut rezultate promițătoare, iar un studiu a fost publicat în jurnalul iEnergy.

Descoperirea deschide calea spre panouri solare care funcționează pe orice vreme.

Veștile bune au continuat să vină din domeniul panourilor producătoare de electricitate în ultimul an. În ianuarie, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a anunțat că a dezvoltat panouri solare care funcționează inclusiv noaptea. La baza noii tehnologii stă răcirea radiativă, adică procesul prin care un corp pierde căldură prin radiație termică.

Toate aceste tehnologii vor putea fi înglobate în curând într-un singur panou, capabil să producă electricitate non-stop, pe orice vreme și în orice moment al zilei.

Citește și Știrile Go4it: Android, acum mai bun decât iOS? Panouri care produc energie verde când plouă. Acces mai scump la muzică

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult