Moment istoric: Primul automobil electric solar care a intrat în producția de serie

07.12.2022
Moment istoric: Primul automobil electric solar care a intrat în producția de serie

Startup-ul olandez Lightyear a început producția de serie la primul său automobil electric solar, modelul Lightyear 0. Vehiculul este asamblat în fabrica din Valmet, Finlanda.

Acesta este primul automobil de acest fel care intră în producția de serie.

Inițial, Lightyear va produce doar un vehicul pe săptămână. Producția va crește începând cu primul trimestru din 2023, potrivit PV Magazine.

Primul model am firmei a fost dezvoltat timp de șase ani. Versiunea finală a fost prezentată în luna iulie a acestui an. Mașina are o autonomie de 625 de kilometri și un consum de 10,5 kWh la 100 de kilometri. Viteza maximă a Lightyear 0 este limitată la 160 km/h.

În cea mai avansată versiune, vehiculul a parcurs, într-un test, 710 km la o singură încărcare completă a bateriilor (pachet de 60 kWh).

Citește și: Energie verde: Automobilul pe hidrogen a murit deja?

Mașina va costa 170.000 de dolari. Lightyear lucrează deja la un al doilea model, care ar putea debuta pe piață în 2024.

Potrivit producătorului, datorită panourilor solare cu care este acoperită mașina, aceasta poate rula săptămâni întregi fără să fie conectată la priză, mai ales în zonele însorite. Panourile solare oferă 12 km de autonomie pentru fiecare oră în care acest automobil electric este expus la soare.

Alte vehicule electrice solare care se pregătesc să intre în producția de serie sunt Aptera (Canada) și Sion (Germania).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult