Panourile solare montate plat pe sol sunt viitorul în domeniu? Ce beneficii oferă

15.12.2022
Panourile solare montate plat pe sol sunt viitorul în domeniu? Ce beneficii oferă

Toate marile ferme solare au panourile montate în unghi, pe suporturi metalice, astfel încât acestea să capteze cât mai multă energie solară la mijlocul zilei. Un startup vine cu o abordare diferită: montează panourile lipite de sol.

Erthos, o firmă din Arizona, produce un sistem, numit Earth Mount Solar PV, care permite montarea panourilor în poziție plată pe sol. Primul parc de capacitate mare (peste 100 MW) care va folosi tehnologia va fi construit în Texas.

Citește și: Moment istoric: Primul automobil electric solar care a intrat în producția de serie

Fermele convenționale necesită peste 5 acri de teren pentru fiecare megawatt din capacitate. Earth Mount Solar PV are nevoie de mai puțin 2,5 acri pe megawatt. Un acru are 4.047 metri pătrați.

Erthos susține că această metodă reduce la jumătate timpul și investiția necesare pentru construirea fermei. Mai mult, sistemul lor folosește cu 70% mai puține cabluri și are nevoie de cu 70% mai puține șanțuri.

Totodată, Erthos spune că Earth Mount Solar PV rezistă chiar și la uragane. În aceste sisteme pot fi folosite, însă, doar panouri solare cu grad de protecție IP68.

solare
ERTHBOT, robotul autonom care curăță panouri solare.

Deoarece sunt așezate în mod plat pe sol, panourile pot fi curățate cu un robot special dezvoltat de Erthos, care poate înlătura chiar și găinațul. Roboții pornesc noaptea și fiecare unitate poate curăța o capacitate de 2 MW zilnic, la un cost de 50 de cenți / kW.

În martie 2022, startup-ul a atras o nouă rundă de investiții în valoare de 17,5 milioane de dolari de la Capricorn Investment Group, vehicul financiar care a mai pariat pe Tesla și SpaceX.

Foto: Pexels, Erthos

Citește și: Ce sunt panourile fotovoltaice plutitoare și ce mari avantaje au

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult