Facebook păstrează o listă neagră cu persoane ale căror deplasări şi activitate online este monitorizată constant

15.02.2019
Facebook păstrează o listă neagră cu persoane ale căror deplasări şi activitate online este monitorizată constant

Prin datele colectate din surse multiple, Facebook are o capacitate impresionată de a urmări fiecare mişcare a utilizatorilor săi, determinând locaţia fizică şi activitatea desfăşurată, chiar dacă persoana vizată nu foloseşte în mod direct serviciile Facebook. Din fericire, capabilităţile reţelei de socializare pentru urmărirea utilizatorilor nu sunt folosite la întregul potenţial decât în situaţii cu totul deosebite.

Chiar şi faţă de reprezentanţi ai autorităţilor, Facebook cedează cu oarecare reticenţă informaţiile colectate despre utilizatori şi în general, administratorii reţelei de socializare sunt evazivi în explicaţiile referitoare la modul de colectare sau folosirea datelor despre aceştia. Însă altfel stau lucrurile dacă se pune problema folosirii acestor informaţii pentru a răspunde unor ameninţări la adresa companiei.

Practică bine cunoscută, colaborarea cu reprezentanţi ai organelor de justiţie pentru furnizarea de informaţii private din conturile Facebook nu este singura modalitate prin care utilizatorii reţelei de socializare pot ajunge să fie urmăriţi în mod sistematic. Administratorii Facebook păstrează şi o listă separată cu persoane, evaluate ca reprezentând o ameninţare la adresa companiei.

Numit BOLO List, prescurtare de  la “be on the lookout”, grupul include foşti angajaţi Facebook care ar putea dori să se răzbune, dar şi persoane intrate în atenţie prin atitudine ostilă, manifestată prin comentarii negative şi ameninţări la adresa companiei.

Potrivit declaraţiilor furnizate de foşti angajaţi care au avut acces instrumentele Facebook pentru monitorizare, administratorii companiei pot combina datele preluate pe toate serviciile Facebook, aflând adresa IP şi chiar locaţia fizică a persoanelor urmărite. Atunci când situaţia o impune, informaţiile colectate pot fi puse şi la dispoziţia autorităţilor.

Aceleaşi surse dezvăluie şi că BOLO list-ul păstrat de Facebook include sute de nume, circumstanţele şi modul în care persoanele ajunse pe această listă fiind decis mai degrabă arbitrar. Spre exemplu, insultarea şefului Facebook, Mark Zuckerberg, sau pătrunderea neautorizată într-unul din sediile companiei poate pune făptaşul pe lista persoanelor urmărite.

Deşi nu neagă existenţa unui BOLO list cu persoane neagreate de companie, administratorii Facebook dau asigurări că numele incluse pe această listă sunt aprobate numai după o verificare riguroasă, în urma căreia persoana respectivă este considerată o ameninţare la adresa securităţii fizice a companiei sau angajaţilor Facebook.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult