Folosirea tehnologiilor de recunoaştere facială ar putea fi restricţionată pe teritoriul Uniunii Europene

22.08.2019
Folosirea tehnologiilor de recunoaştere facială ar putea fi restricţionată pe teritoriul Uniunii Europene

Potrivit informaţiilor apărute în publicaţia Financial Times, Comisia Europeană ia în considerare noi legi care să definească în mod clar modul în care tehnologiile pentru recunoaştere facială pot fi folosite pe teritoriul Uniunii Europene, totodată oferind cetăţenilor drepturi explicite asupra datelor colectate. Noile reguli ar urma să se aplice atât companiilor, cât şi forţelor de poliţie şi securitate.

Legislaţia GDPR europeană interzice deja colectarea de date biometrice sensibile, care ulterior pot fi folosite pentru identificarea precisă a persoanelor. Deşi intră la această categorie, recunoaşterea facială ţine de un domeniu mult mai larg şi controversat al tehnologiilor de inteligenţă artificială, legiuitorii europeni dorind să creeze „un nou standard-global pentru reglementarea folosirii sistemelor AI”.

Interesant este că aceasta nu este prima iniţiativă pentru limitarea folosirii recunoaşterii faciale pe teritoriul european. Încă din anul 2016, administratori Facebook au fost nevoiţi să excludă această tehnologie din aplicaţia Moments, creată pentru a facilita distribuirea colecţiilor de poze către prietenii din reţeaua de socializare.

Cert este că în anumite condiţii, folosirea tehnologiilor de recunoaştere facială este permisă şi va fi permisă în continuare, Google anunţând chiar în aceste zile introducerea funcţiei face grouping în aplicaţia Google Photos.

Preocupările legiuitorilor europeni vizează în special implicaţiile etice şi umane ale folosirii tehnologiilor AI şi nu exclud de principiu folosirea acestora.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult