Germania propune o reţea europeană de comunicaţii, care să împiedice interceptările de date

17.02.2014
Germania propune o reţea europeană de comunicaţii, care să împiedice interceptările de date

Cancelarul german Algela Merkel propune implementarea unei reţele europene de comunicaţii, care să ofere o alternativă mai sigură pentru transferul mesajelor email şi alte date sensibile decât trimiterea acestora peste ocean.

Problema interceptărilor este pusă în discuţie după ce o serie de dezvăluiri făcute de celebrul Edward Snowden au stârnit îngrijorare printre oficialii europeni, sugerând implicarea Statelor Unite în activităţi de interceptare a comunicaţiilor de date venite de pe teritoriu european. Documentele NSA declasificate au oferit dovezi privind interceptarea la scară largă a datelor personale circulate prin servere găzduite pe teritoriul Statelor Unite şi Marea Britanie. Aparent, activităţile de spionaj au vizat inclusiv telefoanele unor oficiali europeni din ţări aliate Statelor Unite.

Germania propune o reţea europeană de comunicaţii, care să împiedice interceptările de date

Merkel a criticat modul în care unor servici cu mare acces la datele utilizatorilor, cum este Facebook şi Google, le este permis să funcţioneze prin servere găzduite în ţări cu nivel scăzut de protecţie a datelor în timp ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul unor naţiuni cu reguli mai stricte.

În discuţiile programate pentru miercuri cu preşedintele Francois Hollande vor fi studiate opţiuni pentru crearea unei reţele de comunicaţii europene care să împiedice eventuale tentative de interceptare.

Potrivit lui Philipp Missfelder, unul dintre responsabilii cu politică externă apropiaţi cancelarului german, dezvăluirile privind activităţile de spionaj au dus relaţiile diplomatice cu Washingtonul la cel mai jos nivel după perioada invaziei americane în Iraq, în anul 2003. Încercând să detensioneze situaţia, Germania a propus încheierea unui acord anti-spionaj cu Statele Unite, dar fără succes.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult