Google Chrome – cel mai rapid web browser din ”lumea reală”

Google Chrome a ieşit din nou învingător, de această dată în cadrul unui test ce a avut drept scop măsurarea vitezei de încărcare a website-urilor din perspectiva utilizatorilor obişnuiţi.

Testul a luat în considerare numai rezultatele obţinute de la utilizatori care beneficiază de conexiuni la internet broadband. La alcătuirea clasamentului au contribuit nu mai puţin de 1.86 miliarde de măsurători individuale, colectate pentru mai mult de 200 website-uri, pe perioada unei luni calendaristice. Rezultatele deloc surprinzătoare dau drept câştigător detaşat browser-ul Google Chrome 12, versiunea oficială la momentul desfăşurării studiului, cu un timp mediu de încărcare a paginilor web de 3,433 secunde (coloana albastră din grafic).

Google Chrome

Codaşii clasamentului sunt Apple Safari 4, cu un timp de încărcare mediu de 6,149 secunde şi Internet Explorer 7, cu un timp mediu de 6,006 secunde.

Timpul de aşteptare măsurat până la apariţia pe ecran a primelor porţiuni din pagina web (coloana verde în tabel), este de această dată mai redus în cazul lui Firefox 5, cu o medie de 2,18 secunde. Google Chrome 12 urmează la mică distanţă cu 2,374 secunde, iar Internet Explorer şi Apple Safari rămân în coada clasamentului.

Ceea ce dă relevanţă acestui studiu, este faptul că ia în considerare statistici obţinute de la utilizatori reali şi nu măsurători obţinute în teste de laborator, care nu reflectă întodeauna performanţele resimţite de utilizatori.