UE acuză Apple şi guvernul irlandez pentru semnarea unor acorduri fiscale preferenţiale ilegale

UE acuză Apple şi guvernul irlandez pentru semnarea unor acorduri fiscale preferenţiale ilegale

Apple s-a mândrit cu vânzarea a zece milioane de terminale iPhone 6 în primul weekend de disponibilitate, însă compania s-a lovit imediat de una dintre cele mai neplăcute perioade din istoria sa recentă. După ce a fost ridiculizată pentru rezistenţa scăzută a noilor sale terminale şi şi-a înfuriat utilizatorii lansând o actualizare insuficient de bine testată pentru noul iOS 8, compania se vede acum vizată de Uniunea Europeană pentru tratamentul fiscal preferenţial de care s-a bucurat în Irlanda de-a lungul ultimilor douăzeci de ani.

Autorităţile europene analizează tratamentul fiscal preferenţial de care unele companii au beneficiat pe teritoriul unor ţâri precum Irlanda, Olanda sau Luxemburg din luna iunie a acestui an, însă detaliile despre această anchetă preliminară au lipsit până acum. Ceea ce acum două zile era doar un zvon din Financial Times a fost confirmat oficial astăzi, Uniunea Europeană acuzând oficial Irlanda că a acordat ajutoare fiscale ilegale mai multor companii, printre care şi Apple.

Comisia Europeană a publicat astăzi rezultatele investigaţiei preliminare, afirmând că Apple a beneficiat de tratamentul fiscal preferenţial al autorităţilor irlandeze şi a profitat fără motiv de scutiri de taxe semnificative. Între Apple şi guvernul irlandez au fost semnate două acorduri, în 1991 şi 2007. În virtutea acestor acorduri, Apple a beneficiat de reduceri şi scutiri de taxe care au redus practic cota impozitului pe profit undeva în jurul a două procente, Uniunea Europeană considerând că americanii au beneficiat de ajutoare ilegale din partea statului.

Mai mult, Comisia Europeană afirmă că Apple că a profitat de acest paradis fiscal european pentru a transfera veniturile realizate în afara Irlandei pentru a beneficia de reducerile de taxe din această ţară. Autorităţile europene afirmă că există o discrepanţă vizibilă între creşterea veniturilor declarate în Irlanda (peste 400% în ultimii ani) şi activităţile economice reale desfăşurate în această ţară, în 2013 alungându-se chiar la situaţia în care jumătate din veniturile globale Apple erau declarate în Irlanda. Raportul Comisiei Europene afirmă că Apple doar a transferat, prin diverse artificii legale, veniturile obţinute în alte regiuni pentru a beneficia de tratamentul fiscal preferenţial din Irlanda.

În acest moment, Apple şi autorităţile irlandeze au la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde la întrebările Comisiei Europene, după care va fi demarat un proces pentru a cărei finalizare va fi nevoie de circa un an şi jumătate. Apple a negat că ar fi primit un tratament preferenţial sau că ar fi profitat de mediul fiscal irlandez.

În toată această poveste, vina aparţine în exclusivitate guvernului irlandez. În cazul că acesta va fi găsit vinovat, Irlanda riscă plata unei amenzi în valoare de circa un miliard de euro. Dacă acuzaţiile Comisiei Europene se vor dovedi reale, Apple nu se va face vinovată de încălcarea directă a unor legi, însă ar putea fi somată să plătească diferenţa dintre taxele plătite şi cele datorate. În acest caz, compania va trebui să plătească o diferenţă de circa 8 miliarde de euro pentru intervalul 2004 – 2014.

Alături de Apple, sunt anchetate şi companiile Starbucks şi FIAT, care sunt acuzate că ar fi primit un tratament preferenţial similar pe teritoriul Olandei, respectiv Luxemburgului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News