Guvernul României pregăteşte OUG care va interzice de la vânzare anumite modele smartphone

Guvernul României pregăteşte OUG care va interzice de la vânzare anumite modele smartphone

Vrei să cumperi un smartphone bun ieftin, recent importat din China? Ar trebui să te grăbeşti. Multe dintre acestea ar putea fi interzise curând de la vânzare în România.

Problema este sistemul RO-ALERT, sau mai degrabă lipsa setărilor care fac posibilă recepţionarea mesajelor emise în sistem de urgenţă, produsele smartphone incompatibile riscând să fie interzise de la vânzare. Comercianţii care nu respectă noile prevederi riscă amenzi de până la 100.000 Lei.

RO-ALERT este sistemul oficial de avertizare a populaţiei, introdus după un scandal destul de mare apărut în toamna anului trecut, după ce mai multe episoade de vreme extremă au luat prin surprindere populaţia din vestul ţării, alertele trimise autorităţilor locale neajungând în timp util la cetăţenii aflaţi în pericol direct. Soluţia găsită a fost implementarea unui sistem de avertizare în timp real care să folosească infrastructura de comunicaţii deja existentă şi dispozitivul pe care aproape toată lumea îl are mereu la îndemână – telefonul mobil.

Testat de ceva vreme, sistemul RO-ALERT pare că a depăşit dificultăţile de ordin tehnic, lovindu-se acum de absenţa unei legislaţii care să să definească cerinţele minime pentru asigurarea recepționării mesajelor RO-ALERT de către telefoanele mobile comercializate în România. Teoria se loveşte şi de realitatea din teren, multe dintre terminalele mobile comercializate în ţara noastră neavând această setare activată din fabrică.

„Problema” ar putea fi rezolvată prin interzicerea de la vânzare a dispozitivelor neconforme, un proiect de ordonanţă de urgenţă urmând să transpună aceste cerinţe în lege. Astfel, telefoanele care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT vor mai putea fi comercializate până la lichidarea stocurilor actuale, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare noi OUG. După expirarea perioadei de graţie, comercializarea telefoanelor mobile incompatibile cu sistemul RO-ALERT se pedepseşte cu amendă. Mai mult decât atât, comercianţii vor fi obligaţi să afişeze informaţii privind capacitatea dispozitivelor comercializate de a recepţiona mesaje emise în sistemul RO-ALERT, respectiv modalităţile prin care această funcţie poate fi activată.

În mod ideal, noua cerinţă va putea fi respectată prin simpla adăugare în pagina de produs a indicaţiilor pentru activarea suportului RO-ALERT. Ceva mai dificilă ar putea fi convingerea producătorilor de echipamente să livreze pentru România numai dispozitive care au acest serviciu pre-configurat, ţara noastră fiind o piaţă de desfacere puţin importantă la nivel global.

Pentru ca noile prevederi să fie puse în aplicare, proiectul OUG trebuie mai întâi aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.  

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult