Acer Swift 5 SF515-51 review: un laptop subţire şi uşor pentru cei care sunt tot timpul în mişcare

09.12.2018
Acer Swift 5 SF515-51 review: un laptop subţire şi uşor pentru cei care sunt tot timpul în mişcare
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Atunci când citeşti în comunicate de presă declaraţii precum „cel mai subţire” sau „cel mai uşor”, cauţi întotdeauna asteriscul, care să ducă la un anumit tip de măsurătoare ales special pentru a aduce respectivul produs pe primul loc. Se pare însă că Acer s-a ţinut de promisiune şi a livrat probabil cel mai subţire şi mai uşor laptop cu display de 15” sub forma lui Swift 5, un ultraportabil impresionant, excelent pentru cei care sunt întotdeauna în mişcare.

Construcţie, design şi ergonomie

Design-ul şi construcţia sunt probabil cele mai interesante aspecte ale lui Swift 5 de la Acer. La o primă vedere, acesta nu pare tocmai impresionant, însă totul se schimbă atunci când îl ridici din cutia în care este livrat şi realizezi cât poate să fie de uşor (sub 1 kg). Pentru un laptop cu ecran atât de mare, acesta este foarte compact, lucru datorat în special faptului că beneficiază de o ramă foarte subţire în jurul display-ului şi că este realizat din materiale nu tocmai convenţionale.

Construcţia lui Swift 5 este o combinaţie de aliaj de magneziu-litiu la exterior şi magneziu-aluminiu la interior (în jurul tastaturii). La o primă impresie, ai putea jura că este vorba despre plastic, însă la atingere, se simte că este vorba despre altceva. În jurul tastaturii însă, aliajul cu aluminiu este evident metalic încă de la prima atingere. Acer a ales aceste materiale în special datorită faptului că sunt foarte uşoare, iar rezultatul este unul excelent.

Rama display-ului este foarte subţire pe toate părţile. În laterale este mai îngustă, iar deasupra şi sub ecran avem ceva mai mult plastic, însă mult mai puţin decât pe un laptop convenţional. Este însă o alegere inspirată păstrarea camerei web în partea de sus, întrucât camerele poziţionate sub display de obicei adaugă o ramă mai groasă jos, iar perspectiva camerei nu este ideală pentru apeluri video, mâinile putând să acopere câmpul vizual atunci când scrii la tastatură în timp ce vorbeşti.

Tastatura este ceva mai compactă decât ne-am fi aşteptat de la un laptop de 15”, însă nu trebuie să uităm faptul că acel display este integrat într-un şasiu potrivit mai debrabă pentru un laptop convenţional de 14”. Astfel, numpad-ul din partea dreaptă a fost eliminat, păstrând însă o spaţiere destul de bună pentru taste. Acestea sunt de dimensiuni normale şi au o cursă destul de scurtă, însă de ajuns pentru a oferi un răspuns tactil satisfăcător la apăsare. Trackpad-ul este atât de mare cât permite spaţiul şi beneficiază de apăsare fizică pe toată suprafaţa. Personal, aş fi preferat un trackpad mai mare, însă şi carcasa aleasă de Acer are limitările ei.

La capitolul conectivitate, avem două port-uri USB 3.0 Type-A, un USB Type-C prin care pot fi conectate şi monitoare (dar nu poate fi încărcat prin acesta), cât şi un port HDMI 2.0. Toţi aceşti conectori sunt pe partea din stânga. Pe partea din dreapta avem doar un jack de 3,5mm combo şi un Kensington Lock. Din păcate, nu există un cititor pentru carduri SD. De asemenea, cablul de încărcare foloseşte o mufă proprietară, dar avantajul este că avem de a face cu unul foarte uşor şi compact, acesta putând fi stocat în oricare dintre buzunarele unui ghiozdan obişnuit.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 15.6”, IPS, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), glossy
CPU Intel Core i7-8565U @ 1,8 GHz (boost 4,6 GHz) / 4 core, 8 threads
GPU Intel UHD Graphics 620
RAM 16 GB DDR4
SSD Hynix 512 GB NVMe
Sunet Stereo, Dolby Audio
Conectivitate Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, 2 x USB 3.1, 1 x USB Type-C, HDM 2.0, jack combo
Alte dotări tastatură cu iluminare (alb), senzor de amprentă
Acumulator 3 celule (4670 mAh)
Greutate 990 grame
Sistem de operare Windows 10 Pro

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Swift 5 este dedicat celor care au nevoie de un computer portabil uşor, compact, dar care să ofere şi puţină performanţă la nevoie, iar acesta pare să livreze pe toate fronturile. Avem o construcţie de calitate, cu greutate de 990 de grame, cu o tasatură de dimensiuni normale, care poate să fie folosită cu uşurinţă de orice tip de utilizator şi un procesor Intel Core i7 quad-core, care este de ajuns pentru majoritatea funcţiilor uzuale şi chiar şi pentru editare foto.

Ecranul de 15” a fost chiar o surpriză, întrucât nu m-aş fi aşteptat ca un laptop atât de compact să vină echipat şi cu un panou foarte luminos. Acer nu a făcut compromisuri la acest capitol oferind un display IPS cu rezoluţie Full HD, dar este foarte posibil ca utilizatorii să nu îl folosească foarte mult la luminozitate maximă, întrucât acumulatorul cu 3 celule nu poate să facă faţă foarte mult în aceste condiţii.

Pe un profil de performanţă ridicată, cu luminozitate medie, laptop-ul poate oferi cam 3-4 ore de autonomie în cazuri de utilizare normală, însă pe un profil mai economic, care limitează performanţa procesorului, acesta poate să atingă chiar şi 6-7 ore. Această valoare este departe de cele 10 ore promise de Acer, însă destul de bune pentru un laptop atât de compact.

Un dezavantaj al monitorului ar fi faptul că este acoperit cu o peliculă lucioasă, care va reflecta lumina din jur, lucru deranjant în special atunci când laptopul este folosit afară, sau în interior cu luminozitatea scăzută. Din fericire, unghiurile de vizualizare sunt aproape de 180 de grade, conform specificaţiilor tehnologiei IPS, iar nivelul de culoare neagră este neaşteptat de bun, la fel şi contrastul. Din păcate, monitorul nu este calibrat din fabrică, deci nu ar fi recomandată utilizarea lui pentru editări de fotografii sau clipuri la nivel profesional. În a doua situaţie nici nu ar fi posibil din cauza platformei hardware, bazată pe componente ULV (ultra-low voltage).

Swift 5 beneficiază de un sistem de răcire activ care se va face auzit în utilizare, însă nu ajunge niciodată la un nivel deranjant, aşa cum întâlnim pe un laptop de gaming, de exemplu. De asemenea, difuzoarele sale certificate Dolby Audio sunt destul de puternice, având în vedere dimensiunile, însă nu sunt tocmai dedicate audiofililor. Lipsesc cu desăvârşire frecvenţele joase, însă sunetul este clar şi îşi face treaba.

Tastatura este iluminată cu LED-uri albe, însă lumina este destul de slabă, deci utilizarea ei pe timp de zi este nerecomandată, întrucât consumă baterie şi oricum nu poate fi observată lumina. Aceasta are doar două trepte: on şi off. Seara, pe lumină slabă, îşi face treaba. Un lucru enervant pentru cei care lucrează în special cu scurtături de taste este faptul că butoanele F sunt setate implicit pe funcţiile secundare, deci pentru ALT+F4 pentru închiderea unei aplicaţii, este necesară apăsarea ALT+FN+F4.

Un ultim aspect interesant la Swift 5: în ciuda faptului că nu este unul pentru business, acesta este echipat cu un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello. Din păcate, nu am reuşit să îl setez. Fie acesta nu se împacă cu amprentele mele (am mai păţit această situaţie şi pe telefoane care beneficiau de senzori de calitate mai slabă), fie modelul testat avea o problemă. În orice caz, suprafaţa tactilă pentru cititorul de amprentă nu este foarte bine gândită, fiind lată pe lateral dar îngustă pe înăţime.  Astfel, înregistrarea amprentei este destul de greoaie, iar poziţionarea degetului în poziţia corectă este mai complicată.

Performanţă

În ciuda faptului că avem de a face cu un laptop ultraportabil şi uşor, acesta încearcă să ofere şi performanţă ridicată, folosind un model Intel Core i7 din generaţia a 8-a quad-core, 16 GB memorie RAM şi un SSD de 512 GB pentru stocare.

Pe perioada testării am observat câteva lucruri interesante, care ar trebui să confirme faptul că acest laptop nu ar trebui folosit în jocuri sau aplicaţii care folosesc cipul grafic prea mult. În testul OpenGL de Cinebench de exemplu, animaţia încetinea din când în când, sugerând throttling din cauza supraîncălzirii. Lucru care se poate observa în rezultatele tuturor testelor. Fizica îşi spune cuvântul în final: nu poţi avea un laptop foarte performant, fără o răcire corespunzătoare.

Un lucru cu care se poate lăuda acest laptop este SSD-ul NVMe, care atinge viteze de scriere şi citire înalte, atât în scenarii secvenţiale, cât şi atunci când sunt copiate mai multe fiziere de dimensiuni mici.

Test Scor
Cinebench R15 GPU: 30,83 FPS / CPU: 256 cb
CrystalDiskMark Seq Q32TI Read: 1.639 MB/s / Write 829,3 MB/s
CrystalDiskMark 4kib Q8T8 Read: 565,6 MB/s / Write: 415,9 MB/s
PCMark 8 Creative 2327 puncte
WinRar 8.634 KB/s

Concluzii

Trebuie să recunosc faptul că Acer Swift 5 mi s-a părut foarte atrăgător din punctul de vedere al unui utilizator care foloseşte foarte mult suita Office de la Microsoft şi din când în când redimensionează o poză pentru articole sau editează câteva fotografii pentru produsele de la review în Photoshop. Pentru alte cazuri de utilizare, probabil că nu l-aş lua în considerare.

Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare la Swift 5 este greutatea, apoi dimensiunile şi abia apoi intră în discuţie performanţa. Dacă performanţa nu este atât de importantă, un utilizator care are nevoie de un laptop pentru lucrat „în deplasare” în Office se va simţi foarte bine cu acest model. Display-ul însă îl recomandă şi pentru vizionarea de filme, dar alături de o pereche de căşti sau boxe mai puternice.

 

Părţi pozitive

Foarte uşor şi compact pentru un laptop de 15"
Are port-uri USB normale, jack şi USB Type-C
Tastatura este confortabilă şi bine spaţiată
Display foarte bun

Părţi negative

Performanţa nu este tocmai impresionantă
Autonomia este limitată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult