Asus K70 – multimedia şi jocuri în pachet de 17.3”

23.07.2009
Asus K70 – multimedia şi jocuri în pachet de 17.3”

Când Asus a scos pe piaţă un laptop cu diagonala ecranului de 17.3” şi aspect 16:9, cu siguranţă că nu s-a gândit la programatori sau graficieni. Acestea sunt dimensiuni asociate cu mediul multimedia. Aspectul ecranului a fost creat pentru a lăsa benzi negre cât mai înguste deasupra şi dedesubtul filmelor de la Hollywood, iar dimensiunea ecranului sugerează faptul că notebook-ul va părăsi mai rar biroul de acasă sau de la serviciu. Acestea sunt auspiciile sub care se prezintă Asus K70, un portabil ce va fi încadrat de producător în categoria Multimedia Entertainment, alături de predecesorul său, F70.

Asus K70 cu ecran de 17.3”, excelent pentru filme

Construcţie

Plasticul lucios este la ordinea zilei în oferta Asus şi K70 nu diferă în vreun fel. Construcţia este solidă, poate chiar mai bună decât la alte modele testate de la acelaşi producător. Tastatura a fost preluată de la seria F şi are aceeaşi mică problemă: cursorii nu sunt diferenţiaţi de restul tastelor. Altfel, tastele sunt mari şi tastarea rapidă nu este împiedicată. Touchpad-ul face parte din restpad şi este indicat de o reţea de mici concavităţi. Ca şi în cazul lui Asus U50, touchpad-ul oferă suport multitouch prin intermediul aplicaţiei ELAN Smart-Pad. Asus a uitat să pună pe tastatură un buton pentru dezactivarea touchpad-ului, util atunci când este folosit un mouse. Deşi nu este foarte mare suprafaţa sa, touchpad-ul poate fi atins în timpul tastării.

Touchpad-ul cu suport multitouch

Ecranul are o ramă ceva mai îngustă decât cea a primului portabil de 17.3”. Nu am scăpat de omniprezentul filtru glare nici în cazul de faţă, sursele de lumină din spate fiind deranjante în timpul utilizării. Camera web se află la locul ei deasupra ecranului, iar microfonu se găseşte pe latura inferioară a sa. Noua siglă Altec Lansing a fost amplasată deasupra tastaturii, însă boxele nu se găsesc în acea zonă. Ele au fost amplasate în spatele unor fante frontale de sub laptop. Sunetul este astfel reflectat în suprafaţa biroului înainte de-a ajunge la urechile utilizatorului. Conectorii sunt amplasaţi în zonele laterale, cu excepţia portului HDMI pe care-l găsim în spate.

Specificaţii:

Ecran: 17.3”, 1600×900, glare
CPU: Intel Core 2 Duo T6400, 2 GHz
Chipset: NVIDIA MCP79
GPU: NVIDIA GeForce GT 120M
RAM: 2 GB DDR2
HDD: 320 GB, Seagate, 5400 RPM, 8 MB buffer
Unitate optică: DVD writer
Reţea: LAN, 802.11b/g/n
Conectori: 4xUSB, HDMI, VGA, 2 x audio
Baterie: 4400 mAh, 6 celule
Dimensiuni: 420x279x36 mm
Greutate: 3,5 kg
Alte dotări: cameră web, card reader, boxe Altec Lansing

Pentru clasa în care se încadrează, Asus K70 are un profil subţire

Creat pentru multimedia

Ecranul lui Asus K70 este iluminat cu LED-uri şi aceasta se vede. El poate fi deranjant de luminos la setarea maximă pentru unii utilizatori. Timpul de răspuns este bun chiar şi pentru jocuri şi vom discuta mai târziu performanţa sistemului la acest capitol. Filmele ar trebui să fie principala sursă de divertisment pentru potenţialii clienţi ai lui Asus K70, însă unghiurile de vizibilitate sunt cam înguste, în mod special pe verticală. Formatul ecranului este, aşa cum spuneam la început, excelent pentru filmele de la Hollywood. Nici boxele nu sunt rele. Dacă laptopul este ţinut pe picioare sau în pat, sunetele vor fi parţial atenuate de materialele textile. Volumul celor două difuzioare este bun pentru dimensiunile lor.

Jocuri? De ce nu?

Asus K70 este dotat cu placa video GeForce GT 120M, care face parte din penultima generaţie de la NVIDIA. La rularea binecunoscutului benchmark 3DMark06 pe setările Default am obţinut un excelent scor de 5071 de puncte. Această performanţă este similară cu cea a unei plăci video desktop GeForce 8600 GT. În aceste condiţii, majoritatea jocurilor actuale ar trebui să ruleze la rezoluţia 1280×800 cu setări de detaliu reduse. Aceasta este o veste bună pentru jucătorii ocazionali care caută un înlocuitor pentru desktop.

Portabilul este bine construit, iar plasticul folosit este de calitate

Performanţe

Când veţi cumpăra Asus K70 nu va trebui să vă întrebaţi cât de bine rulează filme la rezoluţii HD. Decodarea video cade în seama plăcii video. Procesorul Intel Core 2 Duo rulează la frecvenţa de 2 GHz şi dispune de 2 MB de memorie level 2 cache. El este comparabil cu seria Core 2 Duo E4000 de procesoare pentru desktop şi nu se va înneca decât cu aplicaţii foarte pretenţioase. La rularea benchmark-ului Super PI cu un milion de zecimale s-au obţinut 29 de secunde. Memoria RAM ar fi putut să fie dublă, însă producătorul a avut în vedere şi preţul pe care a vrut să-l păstreze la un nivel accesibil. Suntem nevoiţi să subliniem un fapt destul de remarcabil în legătură cu notebook-ul de faţă. În timpul testelor, în mod special în timpul rulării benchmark-urilor şi a jocurilor, carcasa nu s-a încălzit deloc în zona palmrest-ului. Doar ventilatorul intern şi-a mărit turaţia, fără a deveni însă gălăgios.

Tastele sunt mari, însă cursorii nu sunt diferenţiaţi

Autonomie

Bateria modelului testat, Asus F70IO, are o capacitate de 4400 mAh. Cum avem de-a face cu un portabil foarte capabil să înlocuiască desktop-ul de-acasă, nu ne aşteptam la o autonomie foarte bună. Folosind profilul de sistem Quiet Office, personalizat de Asus prin intermediul tehnologiei Power4Gear, am navigat pe Internet şi am editat documente timp de două ore şi 20 de miunute. În tot acest timp am folosit placa de reţea wireless, luminozitatea ecranului a fost puţin sub cea medie şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am rulat un film în format 720p. Profilul de sistem folosit a fost Entertainment Mode, iar luminozitatea ecranului a fost medie. Laptopul s-a oprit după două ore şi 10 minute, timp în care am folosit alternativ atât boxele încorporate, cât şi o pereche de căşti.

Asus K70 poate înlocui cu brio un sistem desktop multimedia

Concluzie

Dacă sunteţi în căutarea unui laptop care să înlocuiască sistemul desktop de acasă şi sunteţi interesat mai mult de performanţele sale multimedia, Asus K70 s-ar putea să fie o alegere inspirată. Chiar şi cei care se mai joacă din când în când vor putea rula cele mai noi titluri datorită performanţelor plăcii video de la NVIDIA. Portabilul nu este perfect şi trebuie ţinut cont de limitările legate de unghiurile de vizibilitate ale ecranului şi de tastatura mai înghesuită decât una obişnuită. Pentru cei care dispun de un LCD TV, ieşirea video HDMI va fi binevenită. Preţul configuraţiei testate, K70IO, variază între 3.100 lei şi 3.200 lei. O versiune cu un procesor puţin mai slab Intel Core 2 Duo T4200 şi placă video Radeon HD 4570 de la AMD poate fi cumpărată cu aproximativ 2.800 lei. Există şi un model Asus K70AB, dotat cu CPU Athlon 64 X2, însă nu o recomandăm.

K70 poate fi uşor conectat la un LCD TV

Plusuri şi minusuri:

+ ecran mare cu rezoluţie potrivită pentru el
+ placă video ce poate rula jocuri actuale
+ sistem cu performanţe mai mult decât decente
+ volumul boxelor încorporate
+ nu se încălzeşte carcasa în zona restpad-ului
filtrul glare al ecranului şi unghiurile de vizibilitate nu foarte largi

Urmărește Go4IT.ro pe Google News