Asus U36 - ultra-portabilul subţire care ne-a cucerit

Asus U36 - Recomandat de Go4it.ro!Din când în când, în gama de portabile de la Asus apare câte un model care ne uimeşte. Vorbim în primul rând de design şi construcţie, deoarece configuraţiile au ajuns să fie foarte similare la toţi producătorii. Un exemplu elocvent este Asus G73, laptopul pentru jocuri cu componente impresionante. În continuare vă vom prezenta un ultra-portabil despre care producătorul susţine că este cel mai subţire cu procesor Intel Core i3 sau i5 la voltaj standard. Mai mult, Asus U36J este şi unul din cele mai uşoare de pe piaţă.

Asus U36 - ultra-portabilul foarte subţire

Construcţie

Liniile simple sunt caracteristice lui Asus U36. Putem vorbi chiar de un design curat, fără forme inutile şi cu un minim de plastic lucios. Producătorul a vizat cu siguranţă o clientelă din mediul business cu modelul negru. Cu o grosime de 1,9 cm, U36 este cel mai subţire ultra-portabil cu procesoare la voltaj standard. Acest ultim detaliu le diferenţiază de noile Apple MacBook Air, dotate cu procesoare ULV.

Carcasa lui Asus U36 în zona tastaturii este construită dintr-o singură bucată de aliaj de aluminiu şi magneziu. Acelaşi material este folosit şi pentru capacul ecranului. Aliajul este protejat de un strat nanometric fin la atingere şi care nu încurajează amprentele. Conectorii sunt amplasaţi ca de obicei în zonele laterale. Tastatura este excelentă şi datorită construcţiei carcasei nu are cum să se curbeze la o apăsare fermă.

Asus U36 - un profil superb

Specificaţii:

 • Ecran: 13.3",1366x768, iluminat cu LED-uri, filtru lucios
 • CPU: Intel Core i5-460M, 2,53 GHz, 3 MB cache, HT, 2,8 GHz Turbo Mode, TDP 35 W
 • Chipset: Intel HM55 Express
 • RAM: 3 GB DDR3, 1066 MHz
 • GPU integrat: Intel HD Graphics
 • GPU separat: Nvidia GeForce 310M, 1 GB DDR3 VRAM
 • HDD: 500 GB, 7200 RPM, 16 MB buffer, Seagate
 • Unitate optică: -
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1
 • Conectori: 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, VGA, LAN, 2 x audio
 • Altele: card reader, cameră web
 • Baterie: 8 celule, 5600 mAh, 84 Wh
 • Dimensiuni: 322 x 232 x 1,9 cm
 • Greutate: 1,6 kg

Asus U36 în cele două versiuni de culoare

Cele două modele

Pentru testare am avut la dispoziţie două laptopuri U36 cu configuraţii diferite şi culori diferite. Din nefericire pentru cei care sunt atraşi de versiunea argintie a ultra-portabilului, ea nu va fi adusă în România. O altă diferenţă între cele două, în afară de culoare, este bateria. Modelul argintiu este dotat cu bateria de patru celule şi cântăreşte 1,44 kg. Modelul negru are o baterie de 8 ceva mai voluminoasă, care iese în exteriorul carcasei în partea de jos. Greutatea sa este 1,6 kg, însă cred că diferenţa de autonomie o justifică. Despre diferenţele de configuraţie vom vorbi mai târziu.

Asus U36 - tastatura modelului argintiu

Dotări

Ultra-portabilele sunt de obicei limitate la nivel de performanţă de dimensiunile lor. Ele nu pot acomoda acelaşi sistem de răcire care se găseşte într-un laptop de 15" cu 30 mm grosime. Asus U36 ne surprinde plăcut, oferind procesoare Core i3 şi Core i5 de ultimă generaţie cu performanţe excelente. Dacă nu ar fi crescut cu mult preţul laptopului, probabil că şi un Core i7 dual core ar fi putut fi inclus pe lista de opţionale. În condiţiile actuale, cele patru procesoare menţionate pe site-ul oficial ca fiind disponibile pentru U36 sunt Core i5-480M, i5-460M, i3-390M şi i3-380M. Dacă nu aţi auzit de ele până acum, nu vă speriaţi. Ele au fost lansate oficial la finalul anului trecut şi abia acum sunt integrate în sisteme de producători. Principalul lor atu faţă de modelele precedente este frecvenţa mai mare de lucru.

Asus U36 - a se observa portul USB albastru

Un ultra-portabil ar trebui să aibă o autonomie peste medie. În aceste condiţii, placa video integrată este cea mai indicată. Totuşi, există momente când nevoile de procesare sunt mai mari şi atunci o placă video dedicată este necesară. Asus U36 vine cu Intel HD Graphics, integrată în procesor, dar şi cu Nvidia GeForce 310M. Este drept că aceasta din urmă nu este cea mai performantă în segmentul mobil, însă nici nu este de neglijat în cazul unei conversii video sau dacă utilizatorul procesează imagini. Nu mai vorbesc de faptul că un joc mai puţin pretenţios va rula mai lejer pe placa video de la Nvidia. Sistemul de schimbare automată a plăcii video Nvidia Optimus îşi face treaba excelent şi poate fi oricând personalizat de cei care doresc mai mult control.

Asus U36 - suprafeţele metalice nu sunt un magnet pentru amprente

Ecranul

Pentru diagonala de 13.3" a lui Asus U36, rezoluţia de 1366x768 de pixeli este cât se poate de potrivită. O rezoluţie mai mare ar mări suprafaţa de lucru, însă ar veni cu un pixel puţin cam mic. Cum 1600x900 de pixeli este puţin cam mult pentru 13.3", ne întrebăm de ce nu există şi un pas intermediar. O rezoluţie de 1440x810 ar putea fi o soluţie bună, însă este posibil ca să fiu singurul care s-a gândit la ea. Calitatea imaginii oferite de ecranul lui U36 este bună în general, însă nu depăşeşte aşteptările. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, iar filtrul exterior lucios nu deranjează mai mult decât ar trebui. Asus se laudă cu o tehnologie de asamblare a panoului LCD care permite obţinerea unei grosimi de doar 5,5 mm. Ea ajută cu siguranţă la obţinerea grosimii de 19 mm a carcasei.

Asus U36 poate intra lejer în segmentul business

Performanţe

Chiar şi cu 3 GB RAM, sistemul se comportă foarte bine. Cantitatea maximă suportată este de 4 GB, în carcasă găsindu-se loc pentru două plăcuţe de memorie. Performanţele lui Asus U36 au fost îmbunătăţite puţin şi de HDD-ul cu 7200 RPM. Celor interesaţi le recomand să compare scorurile obţinute în PCMark Vantage de Acer TimelineX 5820TG pe care l-am testat în decembrie 2010 cu cele de mai jos. Diferenţa la nivel de configuraţie este dată de procesorul Core i5 mai vechi al lui 5820TG, 1 GB RAM în minus pentru U36 şi HDD-urile cu turaţii diferite.

PCMark Vantage 64 bit - 6403 puncte
PCMark Vantage Productivity 64 bit - 5604 puncte
3DMark Vantage Performance - 998 puncte
3DMark Vantage Performance GPU/CPU - 778 / 6934 puncte
3DMark06 - 3040 puncte

Asus U36 - modelul argintiu

Chiar dacă nu va ajunge pe piaţa din România, modelul argintiu al lui Asus U36 merită analizat puţin. El a venit cu procesorul Intel Core i3-380M la 2,53 GHz, un alt model nou pe piaţa portabilelor. Alături de lipsa portului USB 3.0 din configuraţie şi a cititorului de amprente de sub touchpad, principala diferenţă faţă de U36-le negru este dată de baterie. Acest model a venit cu bateria de patru celule care nu modifică linia carcasei în partea de jos. Performanţele sale au fost ceva mai reduse, scorurile fiind influenţate şi de lipsa HDD-ului cu 5400 RPM.

Asus U36 negru este mai înalt datorită bateriei

Autonomie

Folosind profilul Power4Gear Quiet Office şi executând sarcini precum editarea de documente, navigare pe Interet şi ascultat muzică prin intermediul unei perechi de căşti, bateria lui Asus U36 s-a consumat în aproape cinci ore. Placa de reţea wireless a fost activă în acest timp, iar luminozitatea ecranului a fost de aproximativ 30%. Nu ştim ce test au rulat inginerii din Taiwan pentru a obţine 10 ore de autonomie, însă el a diferit total de testul nostru.

Pentru testul multimedia am rulat un film cu rezoluţia 720p folosind profilul Power4Gear Entertainment şi având luminozitatea ecranului setată la 80%. Autonomia a fost de aproximativ patru ore, în condiţiile în care am folosit tot o pereche de căşti pentru redarea sunetului. În cazul modelului argintiu, dotat cu bateria de patru celule, autonomia în mediul office a fost de două ore şi jumătate, iar la testul multimedia bateria s-a consumat în două ore.

Asus U36 - diferenţa dintre cele două baterii

Alte aspecte

Inginerii de la Asus primesc o mare bilă albă pentru artificiul folosit pentru a împiedica transferul de căldură între componente şi carcasă. Se pare că o serie de mici orificii în jurul zonelor de fixare sunt suficiente pentru a păstra restpad-ul şi zona tastaturii la temperaturi scăzute. Despre touchpad şi tastatură avem numai lucruri bune de spus. Tastarea rapidă este o plăcere cu Asus U36.

Ultra-portabilul Asus U36 va fi disponibil în curând pe piaţa din România la un preţ de 3.600 de lei. Configuraţia va fi foarte similară cu cea a modelului negru pe care l-am prezentat. În plus vom avea harddisk-ul hibrid Seagate Momentus XT de 500 GB, cu 7200 RPM şi 4 GB memorie flash. Memoria RAM va fi de 4 GB DDR3, iar procesorul va fi Core i5-480M la 2,66 GHz.

Concluzie

Asus U36 este un ultra-portabil pe care-l recomandăm fără reţineri. El se adresează celor care doresc un laptop subţire, cu performanţe cât mai bune şi o autonomie peste medie. Nu am aflat în ce condiţii bateria de opt celule ar putea oferi 10 ore de lucru, însă cred că am fi obţinut şi noi un timp mai bun prin dezactivarea mai multor module. Concurenţa pentru Asus U36 nu prea iese în evidenţă. Dacă veţi căuta un MacBook Air de 13", mai subţire, dar cu performanţe mai reduse, îl veţi găsi la un preţ de peste 6.000 de lei. Un Acer TimelineX ar putea sta lângă U36, dar ultra-portabilul de la Asus este mai bine construit. Dell şi Lenovo au la rândul lor ultra-portabile subţiri de 13", însă nu cu o configuraţie bazată pe procesoare cu voltaj standard. Asus U36 va intra în oferta magazinelor online la jumătatea lunii februarie.

Asus U36 - ultra-portabilul uşor de recomandat

Plusuri şi minusuri:

[+] cel mai subţire şi uşor laptop de 13.3" cu procesor cu voltaj standard
[+] construcţie excelentă
[+] configuraţie performantă
[+] placă video de la Nvidia, cu Optimus
[+] autonomie peste medie cu bateria de opt celule
[+] harddisk mai rapid
[+] carcasa aproape că nu se încălzeşte
[-] filtrul lucios al ecranului