Tablete - manualul începătorului

De curând am fost nevoit să răspund mai multor persoane la întrebările "ce este o tabletă?" şi "ce faci cu ea?". Mă aşteptam ca majoritatea persoanelor interesate de un astfel de dispozitiv să cunoască măcar parţial răspunsul la aceste două întrebări. Am ajuns la concluzia că puţini sunt cei care ştiu ce este o tabletă la ora actuală şi sunt familiari cu funcţiile şi limitările ei. Acestea fiind spuse, voi face în continuare o scurtă prezentare generală a tabletelor şi le voi menţiona pe cele care sunt disponibile pe piaţa locală sau care vor fi lansate în curând.

Apple iPad - de la ea a plecat totul

Tableta - definiţie actuală

Termenul tabletă a fost şi este folosit cu referire la mai multe dispozitive. Noi nu vom discuta aici despre tablete grafice, acele dispozitive sensibile la atingere, construite de Wacom şi de alţii pentru design şi desen. Nu vom vorbi nici despre tablet PC-uri. Acestea sunt laptop-uri al căror ecran se roteşte şi este sensibil la atingere.

Acesta este un tablet-PC, nu o tabletă

La ora actuală, când este folosit termenul tabletă în domeniul IT, se face referire la un dispozitiv cu ecran de 5"-10.1", sensibil la atingere, cu baterie integrată şi fără tastatură. Tabletele sunt dotate cu procesoare ARM, cu consum redus şi create special pentru dispozitive mobile. Sistemul de operare este preluat de la smartphone-uri sau derivat dintr-unul disponibil pe această piaţă. Din punct de vedere al aspectului, tabletele sunt construite în jurul ecranului, sunt subţiri şi au minimul necesar de butoane. Tabletele lansate până acum nu au tastatură QWERTY fizică, fixă ori culisantă.

iPad şi geneza tabletelor moderne

Dacă la începutul anilor 2000 Steve Jobs respingea ideea unei tablete, în 2010 tot el prezenta prima generaţie a tabletei iPad. Conform spuselor lui, dezvoltarea tabletei a început înainte de cea a telefonului mobil iPhone, însă tableta a fost pusă în stand-by când au realizat că funcţionalitatea ei poate fi oferită şi de un smartphone. iPad a fost considerată o versiune mai mare a iPhone-ului şi afirmaţia nu este departe de adevăr. În carcasă se găseşte un procesor ARM şi nu Intel ca în MacBook-uri, iar sistemul de operare a fost preluat şi adaptat de la iPhone.

iPad 2 - actualul motiv de mândrie pentru Apple

Producătorii de PC-uri şi telefoane mobile au fost nevoiţi să reacţioneze la succesul înregistrat de tableta Apple. Din păcate, Windows 7 nu se preta pentru dispozitive ultra-portabile cu baterie mică, iar hardware-ul necesar nu putea fi compactat îndeajuns de mult. Singurele "tablete" care puteau concura măcar la dimensiuni cu iPad-ul erau cele dotate cu procesoare pentru segmentul mobile şi care rulau o versiune a sistemului de operare Android. Din păcate, nici autonomia şi nici uşurinţa în utilizare nu se apropiau de cele oferite de iPad.

Ulterior, Google a început să dezvolte Android 3.0 Honeycomb, un sistem de operare special creat pentru tablete, iar Nvidia a venit cu generaţia a doua a platformei Tegra 2. Ea oferea un procesor ARM cu două nuclee, un procesor grafic şi un chipset de control într-un singur cip. Android 3.0 împreună cu Nvidia Tegra 2 reuşesc la ora actuală să ofere un nivel de funcţionalitate şi o autonomie similare cu cele oferite de a doua generaţie a tabletei de la Apple.

Ce poţi să faci cu o tabletă

Poate cea mai importantă funcţie a tabletei este accesul la Internet. În comparaţie cu un laptop sau un netbook, ea este mai mică, mai uşoară şi iese instantaneu din stand-by. În practică, poţi accesa o pagină web la doar câteva secunde de când ai luat tableta în mână. Accesul la alte aplicaţii care folosesc conexiunea la Internet, precum Facebook, mesagerie instantanee sau Skype este la fel de rapid. Un alt motiv pentru care sunt folosite tabletele este accesul rapid şi simplu la documente, notiţe sau imagini. Pe tablete pot fi instalate suite office, gratuit sau contra cost, cu funcţii aproape identice cu cele de pe PC-uri. Deschiderea unui document la o şedinţă la birou, accesul la notele de curs pentru un profesor sau chiar citirea unei cărţi în format PDF sunt lucruri uşor de făcut cu o tabletă.

Motorola Xoom - una din primele tablete cu Android 3.0

Tabletele de la Apple, dar şi cele cu Android 3.0 şi Nvidia Tegra 2 pot rula jocuri destul de complexe şi cu grafică 3D. Ele reprezintă un dispozitv pentru relaxare şi nu doar pentru copii. De asemenea, toate tabletele de ultimă generaţie se laudă cu posibilitatea de-a rula filme full HD, atât pe ecranul lor, cât şi pe un LCD TV conectat printr-un cablu HDMI. Nu mai vorbim de aplicaţii care oferă, cel puţin în Statele Unite, accesul la conţinut multimedia la cerere, pentru un abonament lunar.

Ce nu poţi sau nu prea poţi să faci cu o tabletă

Este exagerat să vorbeşti despre productivitate în cazul tabletelor. Un ecran plat nu va putea niciodată înlocui o tastatură atunci când vine vorba de scris. Poţi să răspunzi scurt la e-mail-uri sau să postezi ceva pe blog, însă nu este recomandat să foloseşti tableta pentru editarea amplă a documentelor. O parte din tabletele de ultimă generaţie fie dispun de o tastatură ca accesoriu opţional, fie oferă suport pentru o tastatură obişnuită, conectată prin portul USB.

Asus Eee Pad Transformer - o tabletă cu dock-ul ataşat

Cu o tabletă, sarcini relativ simple precum descărcarea unui ataşament arhivă cu imagini şi dezarhivarea lor într-un director devin puţin mai complicate, dacă nu chiar imposibile. Sunt necesare aplicaţii adiţionale în cazul în care managerul de fişiere nu oferă suport pentru arhive.

Redarea filmelor HD şi full HD, în ciuda faptului că este una din facilităţile cu care se laudă tabletele de ultimă generaţie, este cel puţin dificilă. Player-ul integrat suportă doar anumite codec-uri şi formate de fişiere, iar încărcarea în memorie a filmelor MKV de la PC este inutilă chiar şi atunci când sunt instalate alte player-e. iPad 2 poate reda doar clipuri 720p, încărcate şi procesate prin iTunes, asta în condiţiile în care chipset-ul grafic integrat este mai performant decât cel al tabletelor cu Nvidia Tegra 2.

Clasificarea tabletelor

Deşi nu sunt foarte multe modele importante pe piaţă, tabletele actuale se pot clasifica după sistemul de operare şi după dimensiunea ecranului.

Sistemul de operare

  • iOS

Singurele tablete cu sistem de operare iOS sunt evident cele produse de Apple, iPad şi iPad 2. Avantajele lor principale sunt viteza de lucru şi numărul mare de aplicaţii şi jocuri dezvoltate pentru această platformă. În comparaţie cu concurenţa, tabletele Apple sunt construite integral de producătorul din Cupertino. Nu ne referim la asamblare şi construcţia efectivă a componentelor. Apple a lucrat însă la arhitectura procesorului, tot el produce şi sistemul de operare şi duce o muncă impresionantă pentru a optimiza cât se poate de mult această reţetă. Rezultatul? O tabletă care se mişcă aproape ireproşabil, cu o sumedenie de aplicaţii disponibile şi care s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare.

Din păcate, există şi câteva aspecte mai puţin plăcute ale tabletelor de la Apple. Pentru conectarea la calculator şi transferul de fişiere, utilizatorul trebuie să folosească neapărat aplicaţia iTunes. Cele câteva periferice accesibile trebuie să fie neapărat aprobate de Apple şi să folosească conectorul universal consacrat. Producătorul iPad-ului a fost criticat nu doar în cazul tabletei pentru faptul că include facilităţi limitate de la o generaţie la alta. De exemplu, iPad nu a avut o cameră foto sau video, pe când iPad 2 a fost dotat cu două, însă cea frontală nu suportă filmare la calitate HD.

iPad 2 pe post de consolă de jocuri

Mai mult, Apple a introdus un sistem unitar de livrare a conţinutului digital plătit cu ajutorul aplicaţiilor de pe iPad care a afectat mai multe companii majore. Producătorul iPad-ului i-a obligat pe cei care livrau conţinut contra cost să plătească un comision de 30% indiferent de felul în care se abona şi plătea utilizatorul. Poate că mulţi posesori ai tabletei nu au fost afectaţi, însă Apple a făcut clar faptul că poate schimba oricând orice doreşte în ecosistemul său.

Unul din cele mai relevante dezavantaje pentru cei care folosesc un iPad pentru navigarea pe Internet este lipsa suportului pentru Flash. Apple susţine livrarea conţinutului prin intermediul tehnologiei web HTML5, suportată pe moment doar de YouTube şi alte câteva site-uri. Pe scurt, banner-ele, animaţiile şi clipurile video Flash nu pot fi încărcate de browser-ul Safari de pe iPad. Chiar dacă este de apreciat susţinerea unei tehnologii de viitor, ignorarea faptului că foarte mult conţinut de pe Internet este în format Flash este greu de justificat.

Tabletele de la Apple nu suportă Flash

  • Android 3.0 Honeycomb

Aici sunt incluse tabletele lansate de curând de diverşi producători, ce rulează cel puţin versiunea 3.0 a sistemului de operare de la Google. Despre versiunile anterioare vom discuta separat. Google a creat Honeycomb cu gândul la tablete şi a inclus mai multe facilităţi care nu se regăsesc în versiunile pentru telefoane mobile ale sistemului de operare Android. Vorbim aici despre suport pentru ecrane mai mari, pentru procesoare cu mai multe nuclee şi accelerare hardware pentru elemente grafice. Android 3.0 arată de multe ori foarte similar cu iOS, însă oferă un nivel de personalizare mai avansat prin folosirea widget-urilor în ecranele principale.

Acer Iconia Tab A500 - disponibilă şi în ţara noastră

Aplicaţiile create special pentru Android 3.0 sunt destul de puţine la ora actuală, însă utilizatorii le pot rula şi pe cele pentru versiunile 2.x ale sistemului de operare. Din punct de vedere al performanţei brute, SOC-ul (System-On-a-Chip) Nvidia Tegra 2 este puţin mai lent decât procesorul A5 din iPad 2, iar lipsa optimizării masive pe care o face Apple se poate observa la încărcarea aplicaţiilor şi la intrarea şi ieşirea din meniuri.

Browser-ul lui Android 3.0 suportă Flash şi poate încărca banner-e şi alte clipuri video în afară de YouTube, însă performanţele sunt afectate la fel ca în cazul PC-urilor cu hardware modest. Autonomia tabletelor cu Honeycomb se poate apropia de cea a iPad-ului, însă lipsa de optimizare face ca bateria să se descarce destul de mult după o noapte în stand-by.

  • Android 1.x

După lansarea iPad-ului, mai multe tablete de la producători mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi-au făcut apariţia pe piaţă. Chiar şi la noi au ajuns mai multe modele, produse în China de companii obscure şi care aveau instalat un sistem de operare Android 1.5 şi 1.6. De cele mai multe ori, ele aveau un ecran de dimensiuni reduse (5"-7"), dotat cu un sistem rezistiv de recunoaştere a atingerii. Acesta din urmă este mai ieftin decât cel capacitiv, folosit de iPad şi alte tablete de ultimă generaţie şi afectează calitatea imaginii. Funcţionalitatea acestor tablete este limitată din cauza sistemului de opearare învechit. Mai mult aplicaţiile noi nu mai sunt compatibile cu vechile versiuni ale sistemului de operare Android.

Huawei S7 - o tabletă cu Android 1.6 care a ajuns şi în România

Android 2.x

Între tabletele din această categorie, una iese în evidenţă. La data lansării, Samsung Galaxy Tab de 8.9" era considerată rivala directă a iPad-ului. Ea rula Android 2.2 cu un procesor la 1 GHz. Din păcate, preţul o făcea inaccesibilă, iar din alte puncte de vedere un iPad era o alegere mai bună. Faţă de tabletele cu Android 1.x, Galaxy Tab era un mare pas înainte, oferind chiar suport pentru Flash 10.1. Odată cu apariţia lui Android 3.0, tabletele cu Android 2.x îşi găsesc greu locul pe piaţă, noul sistem de operare fiind mai bine optimizat pentru ecrane mari.

BlackBerry Tablet OS (QNX)

RIM, producătorul telefoanelor mobile BlackBerry nu a dorit să rămână în urmă pe această piaţă deschisă de iPad şi a dezvoltat un sistem de operare şi o tabletă. BlackBerry PlayBook vine cu un procesor dual core destul de puternic şi afişează 1024x600 de pixeli pe ecranul său de 7". Cu ajutorul unei aplicaţii speciale pot fi rulate aplicaţii compatibile cu sistemul de operare Android 2.3, însă compatibilitatea va fi extinsă pe viitor. Lipsa unui număr mare de aplicaţii este una din problemele acestui sistem de opeare, care este însă preferat de cei care lucrează în mediul business.

BlackBerry PlayBook - tableta de 7" cu sistem de operare QNX

Cât de mare poate fi tableta

  • Tabletele de 10"

Se pare că diagonala de aproximativ 10" a prins foarte bine la consumatori. Dacă Apple foloseşte o rezoluţie de 1024x768 de pixeli, ceilalţi producători s-au îndreptat spre ecrane cu un aspect wide şi o rezoluţie de 1280x800 de pixeli. Diagonla de 10" este îndeajuns de mare pentru a afişa destul de bine o pagină web, dar îndeajuns de mică pentru ca dispozitivul să fie catalogat un ultra-portabil. Chiar şi pentru vizionarea filmelor sau rularea unor jocuri, suprafaţa de afişare este destul de generoasă. Tastatura afişată are butoane îndeajuns de mari pentru a fi uşor de folosit. Există însă un mic dezavantaj: greutatea. iPad 2 este o tabletă uşoară, însă Motorola Xoom şi Acer Iconia Pad A500 necesită un suport atunci când sunt ţinute cu o singură mână.

  • Tabletele de 7"

Tabletele de 7" pot fi ţinute uşor în palmă. Ele au însă o tastatură virtuală care nu se pretează pentru scris intensiv. Navigarea pe Internet nu este o problemă, la fel cum nu este nici redarea filmelor. Bateria are un spaţiu ceva mai limitat în carcasă, însă primul Galaxy Tab oferea până la şapte ore de redare video. Momentan nu sunt pe piaţă modele cu ecran de 7" şi Android 3.0, însă ele sunt aşteptate până la sfârşitul anului.

Samsung Galaxy Tab cu ecran de 7"

  • Tabletele cu ecran mai mic de 7"

Acestea sunt greu de recomandat deoarece se apropie prea mult de telefoane mobile şi nici nu oferă o funcţionalitate sporită. O parte din cele disponibile la noi pe piaţă rulează un Android 2.x şi au ecrane rezistive pentru a fi accesibile la capitolul preţ.

Un alt tip de tablete

Acer Iconia Tab W500 face parte dintr-o altă categorie de tablete. Carcasa este puţin mai groasă decât la modelul Iconia A500 deoarece în ea se găsesc componente de netbook. Odată pornită, pe ecran apare logo-ul Windows 7 Starter. Acer W500 este de fapt un netbook fără tastatură. Utilitatea ei este puţin îndoielnică deoarece interfaţa sistemului de operare nu este optimizată pentru ecranul sensibil la atingere, iar productivitatea este compromisă de lipsa tastaturii. Sony pregăteşte o tabletă hibridă similară, dotată cu o tastatură QWERTY şi un sistem de culisare. Ea ar putea să fie veriga lipsă între tabletele cu sistem de operare mobil şi tablet PC-uri.

Acer Iconia Tab W500 cu dock-ul opţional

Tabletele de pe piaţa din România

În mod surprinzător, pe piaţa din ţara noastră sunt disponibile aproape toate tabletele de ultimă generaţie lansate oficial. Fanii Apple pot cumpăra atât iPad, cât şi iPad 2, în versiunile cu stocare de 16 GB, 32 GB şi 64 GB şi cu modul 3G. Tabletele cu sistem de operare Android 3.0 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Motorola Xoom şi Acer Iconia Tab A500 sunt deja în magazine, iar Asus Eee Pad Transformer, cu dock-ul său opţional este aşteptat la finalul acestei luni.

Dacă aveţi un smartphone BlackBerry, puteţi să vă interesaţi de tableta PlayBook. Ea este disponibilă în ţara noastră în trei versiuni care diferă doar prin capacitatea de stocare. Tot cu o diagonală de 7", tableta HTC Flyer a ajuns şi ea pe meleagurile noastre. Ea rulează sistemul de operare Android 2.4.