Razer Kraken Pro V2 review: căşti mid-range de gaming cu funcţionalitate plug & play

04.07.2018
Razer Kraken Pro V2 review: căşti mid-range de gaming cu funcţionalitate plug & play

Razer se numără printre brand-urile de gaming cu vechime în piaţă, fiind printre primele companii care au dezvoltat astfel de periferice dedicate. Gama sa de produse a evoluat de la mouşi la tastaturi, căşti, laptop-uri şi chiar smartphone-uri în ultimii ani, fiind în continuare unul dintre liderii pieţei atunci când vorbim despre această nişă. Am testat de curând două produse de buget, mouse-ul Abyssus Essential şi pad-ul Goliathus Chroma şi am rămas plăcut impresionaţi de performanţa lor, iar acum avem la test căştile Kraken Pro V2, un model mid-range poziţionat foarte interesant în oferta companiei.

Construcţie, design

Avantajul faptului că Razer are o prezenţă atât de veche pe piaţă îi asigură un avantaj la capitolul design şi construcţie, întrucât a avut foarte mult timp să îşi perfecţioneze linia de producţie. Astfel, căştile Kraken Pro V2 conferă încă din primele momente siguranţa unui produs de calitate, foarte bine construit şi închegat.

Fiind vorba despre a doua versiune de Kraken Pro, Razer a învăţat deja ce trebuia îmbunătăţit faţă de modelul original. În primul rând, avem de a face cu nişte cupe de dimensiuni la fel de mari, însă acum bureţii din spumă cu memorie (acoperiţi cu piele ecologică) sunt de formă ovală. Astfel, confortul pe perioade lungi de utilizare este în continuare asigurat, în timp ce sunetul ambiental va fi mai bine izolat.

De asemenea, în locul plasticului, Razer a apelat la un suport pentru cap realizat din metal, care se prinde de cupele din plastic şi asigură mobilitatea acestora pe verticală. În partea de sus, suportul este învelit de un strat de piele ecologică decorat cu logo-ul Razer, în timp ce partea care se aşează pe cap este acoperită de un strat de material textil moale.

Galerie foto

Microfonul este ascuns în cupa din stânga şi este realizat din material flexibil, în timp ce cablul este subţire şi este realizat din material textil. Acesta se termină într-o mufă combo TRRS, care poate fi folosită la smartphone, la laptop-uri cu mufă combo şi alte dispozitive precum căşti de realitate virtuală, care nu oferă mufe separate pentru căşti şi microfon. Acesta poate fi prelungit cu un cablu cu două mufe, inclus în pachet. Asemeni altor căşti similare, cablul normal este prea scurt pentru utilizare normală la PC, în timp ce „înnădirea” celor două cabluri rezultă într-un exces de fir.

Kraken V2 Pro este o pereche de căşti care pare să fie destul de solidă, însă cablul prea subţire ar putea să fie o problemă în timp, în ciuda faptului că este protejat de un strat de material textil. De asemenea, telecomanda pentru volum şi pentru a oprirea microfonului este destul de mică şi ar putea să cedeze în timp, fiind vorba despre un potenţiometru, deci recomandarea noastră ar fi setarea volumului maxim pe căşti şi controlul volumului digital din joc sau din Windows.

Ce putem aprecia însă la design-ul Kraken Pro V2 este lipsa elementelor care să distragă atenţia şi faptul că nu este o pereche de căşti prea complicată. Nu avem luminiţe colorate sau o mufă USB, în timp ce versiunea albă se va potrivi cu siguranţă cu sistemele unor jucători care preferă periferice deschise la culoare sau îşi doresc căşti care să contrasteze cu cele negre. Cei care preferă căşti în alte culori pot opta pentru modelul negru sau clasicul verde „Razer”.

Experienţa de utilizare

Unul dintre punctele forte ale căştilor Kraken Pro V2 este lipsa unui software care necesită instalare. În ciuda faptului că aplicaţia Razer Synapse a evoluat puţin în ultima vreme, fiind utilă pentru mai mult decât configurarea de luminţe colorate, ne-am cam săturat să fim nevoiţi să rulăm încă o aplicaţie doar pentru configurarea unei perechi de căşti. Acest lucru înseamnă însă şi că nu avem parte de posibilitatea de a seta profiluri audio, fiind limitaţi la modul în care operează căştile din fabrică.

Calitatea sunetului redat de Kraken Pro V2 este bună, însă nu extraordinară. Avem de a face cu frecvenţe joase destul de puternice, însă nu exagerate, ceea ce este un avantaj în cazul căştilor pentru gaming, întrucât exploziile şi alte sunete puternice nu vor acoperi restul frecvenţelor, însă ne lovim de probleme în cazul mediilor şi înaltelor, care nu sunt foarte bine separate. Practic, atunci când ai mai multe efectele sonore redate în acelaşi timp, uneori poate fi complicat de identificat fiecare sunet în parte. Frecvenţele medii sunt redate destul de corect, însă înaltele sunt cele care cauzează probleme.

Acest lucru este şi mai grav atunci când rulezi un joc în care spaţierea sunetului este importantă. Culmea, din acest punct de vedere, căştile Kraken Pro V2 sunt destul de bune, fiind uşor de identificat direcţia din care vin sunetele. Problema apare însă atunci când sunt mai multe sunete în acelaşi timp din direcţii diferite şi este greu să îţi dai seama ce se aude şi apoi de unde. Din această cauză, nici muzica nu este tocmai plăcută pe aceste căşti, fiind greu uneori să auzi fiecare instrument în parte.

Desigur, la un nivel de bază, muzica se aude OK, la un nivel apropiat de ceea ce găsim pe căştile din pachetul unor smartphone-uri premium, însă există mult loc pentru îmbunătăţire.

Nu am menţionat anterior, însă merită specificat faptul că Kraken Pro V2 este o pereche de căşti cu incintă închisă, în ciuda faptului că design-ul ar sugera altceva. Din păcate însă, în ciuda acestui lucru, sunetul nu este foarte bine izolat în interior. Oricine este în apropiere poate auzi sunetul din căşti, însă din fericire, sunetul de afară nu pătrunde foarte uşor înăuntru datorită bureţilor, atât timp cât nu eşti într-o sală aglomerată şi zgomotoasă.

Din punct de vedere al confortului, Razer a făcut o treabă bună, însă există puţin loc pentru îmbunătăţire. Aceste căşti pot fi cu uşurinţă purtate multe ore fără probleme, însă bureţii de formă ovală ar putea să deranjeze anumiţi utilizatori după o vreme. Cel mai mare avantaj al Kraken Pro V2 din punct de vedere al construcţiei este greutatea scăzută, fiind mai uşoare decât te-ai aştepta la prima vedere.

În cele din urmă avem microfonul, o componentă foarte importantă a oricărei perechi de căşti pentru gaming. Acesta nu este nici pe departe cel mai bun de pe piaţă, însă oferă o calitate foarte bună a sunetului şi o separare decentă pentru eliminarea zgomotului de fundal. Singurul lucru deranjant a fost faptul că am fost nevoiţi să ridicăm volumul „boost” cu 10 db din panoul de control al plăcii de sunet, întrucât interlocutorii se plângeau că se aude foarte încet. Odată ce am ridicat volumul, cei de pe partea cealaltă chiar au lăudat calitatea audio a acestui microfon.

Concluzii

Kraken Pro V2 de la Razer este o pereche de căşti pentru gaming competentă şi poate fi cu siguranţă luată în considerare în gama sa de preţ ca o alegere bună. Desigur, există modele mai performante din partea concurenţei, care vin cu acelaşi nivel de dotări însă care pot oferi sunet mai bun, la preţ apropiat. Desigur, aici e vorba şi de „taxa de brand”, produsele Razer fiind în general puţin mai scumpe decât alte modele. Fanii brandului cu siguranţă nu vor fi dezamăgiţi, mai ales dacă au deja mai multe produse ale companiei, design-ul lui Kraken Pro V2 putând fi cu uşurinţă integrat în restul „familiei” de periferice Razer.

 

Părţi pozitive

Confortabile pentru majoritatea utilizatorilor
Construcţie din materiale de calitate
Microfon foarte bun
Nu necesită software sau driveri

Părţi negative

Sunetul este puţin sub cel oferit de alte modele la acelaşi preţ
Cablul este foarte subţire
Telecomanda de pe fir pare fragilă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult