AMD pregăteşte Catalyst Omega – noi drivere performante pentru plăcile video Radeon R9

05.12.2014
AMD pregăteşte Catalyst Omega - noi drivere performante pentru plăcile video Radeon R9

Rămas cu o ofertă de plăci video cam învechită, AMD încearcă să recupereze din terenul pierdut în faţa rivalului Nvidia mizând pe o versiune refăcută a driverelor Catalyst, optimizate pentru a stoarce performanţă în plus din acceleratoarele grafice actuale.

Dezvăluite aparent din greşeală într-o ştire publicată şi apoi retrasă de pe website-ul TechSpot.com, noile drivere video Calalyst Omega aduc performanţe mai mari cu până la 19%, demonstrate deja în mai multe jocuri populare cum ar fi BioShock Infinite şi Metro Redux. Din păcate alte titluri recente ca Watch Dogs, Battlefield 4, Crysis 3 şi Tomb Raider încă nu par să fi primit optimizări.

La capitolul noutăţi avem Virtual Super Resolution (VSR), o funcţie care permite generarea lumii de joc la rezoluţie 4K, convertită apoi la rezoluţia nativă a monitorului pentru un spor de claritate considerabil. Propusă ca alternativă la formele convenţionale de anti-aliasing, funcţia VSR are un impact semnificativ asupra performanţelor, folosirea ei nefiind recomandată decât pentru acceleratoare grafice din gama high-end sau jocuri mai vechi.

Alături de noi optimizări pentru configuraţii CrossFire, AMD introduce şi două funcţii în plus ce ar trebui să îmbunătăţească experienţa la vizionarea de filme. Fluid Motion este un algoritm de interpolare responsabil cu simularea de cadre intermediare, interpuse în fluxul video original pentru a îmbunătăţi cursivitatea mişcărilor. În schimb, funcţia Contour Romoval acţionează pentru înlăturarea defectelor de compresie video, îmbunătăţind aspectul imaginii fără a pierde prea mult din detalii.

Din păcate compatibilitatea noilor drivere Catalyst Omega este limitată la seriile de plăci video AMD R9 290 şi R9 285, lăsând pe dinafară posesori seriilor R9 270 şi Radeon HD 7000.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult