Ce poate să facă Microsoft Edge bazat pe Chromium de la Google în versiune beta

25.03.2019
Ce poate să facă Microsoft Edge bazat pe Chromium de la Google în versiune beta

Microsoft a confirmat în urmă cu doar câteva luni că va renunţa la motorul propriu din spatele browser-ului Edge şi îl va înlocui cu Chromium. Practic, browser-ul implicit din Windows va deveni o nouă versiune de Google Chrome, cu o serie de funcţii specifice, într-um mod similar cu Opera, care a făcut în urmă cu câţiva ani o trecerea similară. O versiune timpurie a browser-ului Edge bazat pe Chromium este acum disponibilă pentru download şi poate fi testată, însă funcţionalitatea sa este momentan la nivel de bază.

Noul Edge bazat pe Chromium seamănă foarte mult cu Google Chrome, folosind o interfaţă aproape identică la nivel de bază. Aceasta include Omnibar-ul lung, un buton pentru schimbarea utilizatorului, cele trei butoane back, forward şi refresh, cât şi un meniul de opţiuni aproape identic. Singurele lucruri diferite la nivel de interfaţă sunt tab-urile, care sunt puţin mai pătrăţoase, nu foarte rotunjite la colţuri, amintind astfel de Edge-ul din prezent, bazat pe cod propriu.

Spre diferenţă de Chrome însă, motorul de căutare implicit la instalare este Bing de la Microsoft, iar pagina implicită atunci când deschizi un tab nou este diferită. În rest, Chrome şi noul Edge sunt aproape complet compatibile. Noul Edge poate beneficia de extensii de Chrome şi poate importa absolut toate datele dintr-un Chrome deja instalat, precum bookmark-uri şi setări.

La nivel de performanţă, noul Edge pare să fie seminificativ mai rapid decât Google Chrome, însă de asemenea, acesta nu are încă toată funcţionalitatea integrată. Sunt aşteptat funcţii precum posibilitatea de a păstra anumite tab-uri deschise, cât şi suportul pentru Microsoft Ink, API-ul care permite utilizarea unui stylus pentru a scrie de mână sau desena pe o tabletă. Alte limitări ale acestei versiuni sunt imposibilitatea de a o actualiza la o versiune mai nouă, în cazul în care apare un patch, întrucât în mod normal această versiune de Edge este disponibilă doar celor care sunt membri ai programului „Insiders”.

Puteţi descărca noul browser Edge bazat pe Chromium în variantă beta folosind link-ul de mai jos.

Download Microsoft Edge (Chromium) beta

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult