Microsoft doreşte unificarea Windows Phone, Windows şi Xbox într-un unic ecosistem de aplicaţii

23.09.2013
Microsoft doreşte unificarea Windows Phone, Windows şi Xbox într-un unic ecosistem de aplicaţii

Microsoft a început să lucreze la interfaţa pe care o cunoaştem astăzi sub numele Modern UI încă din 2009, când a lansat defunctul player multimedia Zune HD. Acest prototip al interfeţei cu elemente grafice puternic conturate şi fonturi mari lizibile a evoluat în Windows Phone, a migrat pe Windows 8 şi Windows RT şi, mai nou, va ajunge şi pe consola Xbox One. O interfaţa comună nu este însă suficientă, Microsoft sugerând că va unifica şi platformele software şi aplicaţiile.

Utilizarea unui mediu grafic comun pe telefoane, tablete, PC-uri şi console este un pas important pentru omogenitatea ecosistemului Microsoft deoarece acesta oferă un mediu familiar în care utilizatorii pot regăsi opţiuni, setări sau servicii deja cunoscute, care simplifică trecerea de la un produs la altul. Această cosmetizare este însă doar una din componentele critice ale unui ecosistem coerent, Microsoft anunţând că viitorul va aduce şi un mediu software comun, care va permite scrierea şi rularea unei aplicaţii pe toate cele patru platforme software.

Aplicaţiile Modern UI pentru Windows 8 şi Windows RT sunt deja compatibile, folosind acelaşi fundament software Windows Runtime, însă migrarea lor pe Windows Phone sau Xbox necesită rescrierea codului. Conform declaraţiilor făcute, unificarea acestor patru platforme software este unul dintre cele mai importante deziderate pentru Microsoft, oferind practic un ecosistem comun care începe de la micile telefoane mobile, trece prin tablete sau PC-uri şi se opreşte pe ecranul unui televizor. Scrierea unor aplicaţii comune nu va fi mereu o sarcină uşoare şi vor exista mereu limitări impuse de puterea hardware, de perifericele pentru control sau de dimensiunea ecranului, dar acolo unde există un numitor comun, dezvoltatorii vor putea scrie un singur produs software care va rula pe orice.

Pe lângă aceste idei generale, compania a afirmat că evoluţia hardware-ului, cum ar fi creşterea dimensiunii telefoanelor Windows Phone odată cu GDR 3 şi apariţia unor tablete Windows RT mai mici ar putea duce la dispariţia graniţelor dintre aceste produse, sugerând astfel o posibilă unificare între Windows Phone şi Windows RT şi utilizarea unei unice platforme Windows pentru telefoane şi tablete. În plus, compania a anunţat că suita Microsoft Office, care este încă una dintre sursele principale de venituri, va face şi ea saltul către o interfaţă tactilă.

Declaraţiile făcute de Microsoft nu sunt susţinute momentan de nimic concret, acestea fiind doar idei împărtăşite celor din jur, În lunile care urmează vom afla în mod sigur ceva mai multe detalii, însă până atunci va trebui să ne mulţumim cu aceste informaţii generice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News