Opera Next 15, prima versiune de test a noului browser Opera

28.05.2013
Opera Next 15, prima versiune de test a noului browser Opera

Acum trei luni, Opera Software ASA a anunţat că renunţă la dezvoltarea propriului motor de afişare Presto şi că viitoarele versiuni ale produselor sale vor folosi celebrul WebKit. După ce versiunea pentru Android a ieşit din perioadă de testare, a venit şi rândul utilizatorilor Windows si OS X să poată arunca o privire asupra viitorului browser desktop.

Denumită Opera Next, varianta Preview lansată astăzi poartă numărul de versiune 15, încercând probabil să evidenţieze astfel saltul făcut de la  curenta versiune stabilă 12. Un produs timpuriu, Opera Next nu implementează multe dintre facilităţile oferite de Opera 12 iar meniul său pentru opţiuni este practic gol, însă aceasta ne permite să ne facem o idee despre direcţia în care Opera vrea să se îndrepte.

Interfaţa a primit o actualizare majoră, aceasta fiind simplificată şi preluând bara comună pentru adrese şi căutare pe care o cunoaştem din cadrul Chrome sau Safari. Pagina cu adresele Web preferate Speed Dial a primit o casetă pentru căutare şi posibilitatea de aranjare a scurtăturilor în directoare. Pe lângă aceasta, Opera a introdus şi două secţiuni noi, Discover şi Stash, prima fiind un flux pentru ştiri care poate fi particularizat în funcţie de ţară şi domeniile de interes, în timp ce a doua este o colecţie a site-urilor preferate dar care nu sunt suficient de importante pentru a fi trecute în Speed Dial.

În acest moment, Opera Next nu oferă posibilitatea salvării site-urilor favorite, fiind neclar dacă Stash va deveni singurul manager pentru bookmark-uri, iar sincronizarea Opera Link nu este încă integrată.

Odată cu trecerea la motorul de afişare WebKit în implementarea sa din Chromium, Opera a preluat şi extensiile browser-ului Chrome, pe lista acestora putând fi găsite deja nume consacrate precum Adblock Plus, Feedly , LastPass sau Evernote. Sistemul de optimizare şi accelerare a încărcării paginilor Opera Turbo a fost redenumit Off-road, acesta integrând acum şi suport pentru protocolul SPDY, dezvoltat de Google.

Opera Next 15 este în acest moment un browser incomplet, utilizatorii de Opera 12 fiind văduviţi de multe opţiuni familiare iar utilizatorii Chrome neputând găsi nimic remarcabil, însă această versiune este doar un început, evoluţia sa meritând să fie urmărită. In acest moment, Opera Next este disponibil pe platformele Windows şi OS X, versiunea Linux fiind încă în curs de dezvoltare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News