Platforma Android în iulie 2018: Oreo câştigă teren, Nougat este cea mai populară versiune

26.07.2018
Platforma Android în iulie 2018: Oreo câştigă teren, Nougat este cea mai populară versiune

Google a lansat un ultim raport pentru platforma Android înainte de debutul noii versiuni Android P 9.0. Oreo, lansat în urmă cu un an a ajuns în sfârşit să fie o versiune populară a sistemului de operare, chiar dacă mai are mult până când va ajunge din urmă ultimele trei variante lansate anii trecuţi. Din fericire, majoritatea telefoanelor rulează versiuni moderne de Android, foarte puţine fiind acum pe versiuni considerate „vechi”.

Pe primul loc în clasamentul versiunilor de Android avem Nougat (7.0 şi 7.1) cu 30,8% din total. Această versiune de software a fost lansată în 2016, iar telefoane echipate cu Nougat au fost lansate până de curând, inclusiv Samsung lansând în urmă cu mai puţin de un an dispozitive bazate pe Android 7.1. Marshmallow este însă o versiune din 2015, însă se află pe locul doi cu 23,5%, adică aproape un sfert din totalul dispozitivelor active. Locul trei este ocupat acum de Lollipop cu 20,4%.

Oreo vine astfel pe locul al patrulea, fiind instalat pe 12,1% din totalul dispozitivelor de pe piaţă. Această pondere poate părea mică la un an de la lansare, însă având în vedere cât de greu a evoluat Oreo la începuturi, această versiune a prins avânt mare în ultimele câteva luni.

În urma clasamentului avem deja clasica versiune KitKat cu un respectabil 9,1% la atât de mult timp de la lansare, fiind urmat de Jelly Bean cu 3,6%, Ice Cream Sandwich cu 0,3% şi „bătrânul” Gingerbread care refuză să dispară, cu 0,2% din total.

Statisticile sunt realizate de către Google folosind platforma Google Play Services. Datele folosite pentru acest raport au fost înregistrate în perioada 17-23 iulie 2018.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult